“ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ” ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΡΕΚΟΡ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Σε “κόκκινο” συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές αλλά και η κυβέρνηση, μπροστά στο τέταρτο πανδημικό κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και η όλο και αυξανόμενη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, έχουν θορυβήσει τους ειδικούς και τα κυβερνητικά στελέχη, που αναζητούν τρόπους ώστε να μπει φρένο στη σημαντική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Τη Δευτέρα σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στις ημερήσιες μολύνσεις, το δεύτερο μέσα σε λίγα 24ωρα από την αρχή της πανδημίας. Συγκεκριμένα επιβεβαιώθηκαν 5.449 νέα κρούσματα κορονοϊού σε ένα 24ωρο. Επίσης, σε μία ημέρα ακόμη 52 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, που ανήλθαν σε 430, έναντι 421 που είχαν ανακοινωθεί την Κυριακή. Και όλα αυτά, ενώ ακόμη οι καιρικές συνθήκες είναι σχετικά καλές και επιτρέπουν την παραμονή σε ανοικτούς χώρους, όπου είναι πιο δύσκολη η μετάδοση της νόσου.

Κρούσματα-Κορονοϊός

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι και ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος, απευθύνοντας διαρκώς έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς το εμβόλιο αποτελεί το μοναδικό “όπλο” απέναντι στον κορονοϊό. Από τη μία πλευρά εξετάζεται το ενδεχόμενο αποστολής sms στους ανεμβολίαστους πολίτες με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίησή τους και από την άλλη πλευρά δίνεται έμφαση στη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό σε όσους έχουν ήδη κάνει τις δύο πρώτες. Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη θα ληφθούν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οι αποφάσεις για την ενδεχόμενη επέκταση της χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου και για τους πολίτες κάτω των 50 ετών.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί, είναι ότι τη Δευτέρα έγιναν διαδοχικές συσκέψεις με αντικείμενο την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Σε μία εξ’ αυτών που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η αξιολόγηση και η δρομολόγηση μέτρων τοπικού χαρακτήρα σε περιοχές με μεγάλη έξαρση.

Στο μεταξύ, νέα σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οπότε και θα κλειδώσουν οι τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας. Τα μέτρα αυτά, όπως έχει ήδη ενημερώσει το enikos.gr, θα στοχεύουν κυρίως στους ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ πιθανολογείται ότι θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, οπότε και είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

ανεμβολίαστοι-sms

Τα σενάρια για τα μέτρα

Τα μέτρα που φαίνεται ότι βρίσκονται στο τραπέζι ειδικών και κυβέρνησης, κινούνται σε τρεις άξονες. Κατά πρώτον, προβλέπεται η ενίσχυση του ΕΣΥ με την παροχή κινήτρων για τους γιατρούς ώστε να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία, η επίταξη -εφόσον κριθεί απαραίτητο- και η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές. Ο δεύτερος άξονας, αφορά στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης με εκστρατεία “πειθούς” και την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου σε όσους έχουν ήδη κάνει τις δύο πρώτες.

Ο τρίτος άξονας, όπως ανέφερε το enikos.gr σε σχετικό ρεπορτάζ, αφορά στους ανεμβολίαστους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται να γίνει υποχρεωτικό το rapid test για τους ανεμβολίαστους πελάτες στην εστίαση, ακόμη και για τους εξωτερικούς χώρους. Με απλά λόγια, για να καθίσει ένας ανεμβολίαστος σε εξωτερικό χώρο καταστήματος, προϋπόθεση θα είναι το αρνητικό rapid test ή η βεβαίωση νόσησης. Σημειώνεται ότι στους εσωτερικούς χώρους επιτρέπεται η παρουσία μόνο εμβολιασμένων ή όσων έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Την ίδια ώρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα υποχρεωτικά rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους, κυρίως στην εστίαση. Ένα από τα σενάρια – το πιο πιθανό- είναι να χρειάζεται να κάνουν rapid test κάθε 48 ώρες.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, σε αυτή τη φάση, οι ειδικοί θα προτείνουν τη λήψη μέτρων στις “κόκκινες” περιοχές, που θα αφορούν κυρίως στην εστίαση και τη διασκέδαση. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να προτείνουν το κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, καθώς κρίνουν ότι αυτές τις ώρες στα συγκεκριμένα μαγαζιά η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Επίσης, θεωρείται ότι θα ζητήσουν να θεσπιστεί αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των ανοικτών μεικτών χώρων διασκέδασης όπου έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι. Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι οι ειδικοί θα ζητήσουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους σε όλες τις περιοχές.
enikos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ