ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΟΥ ΔΑΜΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΙΩΝ

Αιρετοί της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας και δήμου Τυρνάβου βρέθηκαν και χθες κοντά στους σεισμόπληκτους

Αντιπροσωπεία της Λαικής Συσπείρωσης, αποτελούμενη από τους Τάσο Τσιαπλέ, περιφερειακό σύμβουλο, επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, Στέλιο Χατζηκράχτη δημοτικό σύμβουλο, επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Τυρνάβου και Νίκο Μπαντόγια, δημοτικό σύμβουλο Τυρνάβου της Λαικής Συσπείρωσης, επισκέφθηκε την Κυριακή 31/10/2021 για πολλοστή φορά, τον οικισμό των σεισμόπληκτων στο Δαμάσι Τυρνάβου.

Από την συζήτηση με δεκάδες σεισμόπληκτες οικογένειες αναδείχθηκε η δικαιολογημένη οργή τους για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με ευθύνη της κυβέρνησης, της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και της δημοτικής αρχής Τυρνάβου, οι οποίες αυτοπαινεύονται στα ΜΜΕ, ότι τα κάνουν όλα καλά και γρήγορα, φτάνοντας στο σημείο να προκαλούν, όπως για παράδειγμα ο περιφερειάρχης, που δηλώνει ότι του τηλεφωνούν από την Ε.Ε, για να μάθουν πώς τα κατάφερε και τα έκανε τόσο καλά και γρήγορα με τους σεισμόπληκτους ή τους πλημμυροπαθείς!!!
Το πόσο γρήγορα και καλά τα κάνουν το δείχνει το γεγονός ότι 8 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό, δεκάδες σεισμόπληκτες οικογένειες στο Δαμάσι, όπως και σε άλλα χωριά, εξακολουθούν να διαμένουν στοιβαγμένοι στα μικροσκοπικά κοντέινερ των 25 τ.μ, κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες και θα εξακολουθούν να μένουν για πολύ καιρό ακόμα σ’ αυτά.
Ταυτόχρονα όλες αυτές οι σεισμόπληκτες οικογένειες που δεν μπορούν ν κατοικήσουν τα σπίτια τους, πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς ρεύματος σε ότι αφορά τα πάγια, καλούνται τώρα να πληρώσουν κανονικά και τον ΕΝΦΙΑ.
Στα κοντέινερ δεν έχουν τοποθετηθεί στέγαστρα για προστασία από τη ζέστη το καλοκαίρι και τώρα από τις βροχές, με αποτέλεσμα σε ορισμένα άρχισαν να μπαίνουν νερά από τις πόρτες ή και από τις οροφές και αναγκάζονται να τοποθετούν νάιλον ή αυτοσχέδια στέγαστρα για προστασία.
Ενώ το καλοκαίρι υπέφεραν από την ζέστη, γιατί τα κλιματιστικά που τοποθετήθηκαν δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν ικανοποιητική δροσιά, τώρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την θέρμανση, που προσπαθούν να εξασφαλίσουν με κάποιο μικρό ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα.
Η ιατρική κάλυψη είναι ελλιπής, αφού ένας γιατρός επισκέπτεται τον οικισμό μια φορά την εβδομάδα για λίγες ώρες και οι ασθενείς, αρκετοί ηλικιωμένοι, αναγκάζονται να περιμένουν τη σειρά τους έξω στη βροχή ή στο κρύο.
Αρκετές οικογένειες δεν έχουν πάρει καθόλου ή μέρος της αποζημίωσης για την οικοσκευή. Ενώ 20 περίπου ιδιοκτήτες σπιτιών που ενώ έπαθαν ζημιές, αποκλείσθηκαν άδικα από την διαδικασία χορήγησης τόσο του επιδόματος των 600 ευρώ, όσο και για την οικοσκευή και επιδιορθώσεις, γιατί το σπίτι τους δεν αποτελούσε πρώτη κατοικία.

Ενώ ξεκίνησαν κάποιες κατεδαφίσεις «κόκκινων» σπιτιών, κανένας δεν ξεκίνησε να φτιάξει νέο σπίτι, αφού οι περισσότερες οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και η κυβέρνηση αντι να αποζημιώσει 100% τη ζημιά και την ανέγερση νέων ασφαλών κατοικιών, τους στέλνει να χρεωθούν στις τράπεζες με δάνεια, δίνοντάς τους μόνο ένα μέρος ως επιδότηση.
Ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην δανειοδοτηθούν σε αρκετές περιπτώσεις οι σεισμόπληκτοι λόγω των αυστηρών κριτηρίων (ηλικιακών, εισοδηματικών) που θέτουν οι τράπεζες.

Η εξαγγελία της κυβέρνησης, μέσω του υφυπουργού για τις φυσικές καταστροφές, κ. Τριαντόπουλου, ότι θα δίνονται έως 14.000 για τα «κόκκινα», έως 8.000 για τα «κίτρινα» και έως 3.000 για τα «πράσινα» σπίτια, πέρα από το ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, αποτελούν ψίχουλα σε σχέση με τις ζημιές, αλλά προϋποθέτουν την κατάθεση του φακέλου από την κάθε πληγείσα οικογένεια, που θα υπογράφεται από ιδιώτη μηχανικό ο οποίος πρέπει να πληρωθεί.
Πολλές οικογένειες που τα σπίτια τους κρίθηκαν είτε «κόκκινα», είτε «κίτρινα», δεν έχουν καταθέσει ακόμα φάκελο, γιατί δυσκολεύονται να πληρώσουν την αμοιβή σε ιδιώτη μηχανικό, η οποία ανάλογα με το σπίτι ή και άλλους χώρους που έπαθαν ζημιά, ξεκινά από 700 ευρώ και μορεί να φτάσει και 2.000 ευρώ, για τα οποία η πολιτεία δεν καλύπτει τίποτα, ενώ θα έπρεπε να καλύπτει το 100%.
Για την κατεδάφιση σπιτιού, αποθηκευτικού και επαγγελματικού χώρου, χρειάζεται υποχρεωτικά η διακοπή της ηλεκτροδότησης, όμως μετά για την επανασύνδεση θα πρέπει να πληρώσουν μεγάλα ποσά ως εγγύηση. Επίσης αρκετοί που δεν είναι μεν κατεδαφιστέο το σπίτι τους αλλά δεν μπορεί να κατοικηθεί αν δεν επισκευαστεί, μέχρι να μπορέσουν να το επισκευάσουν για να γίνει κατοικήσιμο δεν προχωράνε στην διακοπή του ρεύματος γιατί μετά θα πρέπει να πληρώσουν επίσης μεγάλο ποσό εγγύηση για επανασύνδεση.
Αρκετοί των οποίων τα σπίτια χαρακτηρίσθηκαν «πράσινα», δηλαδή έπαθαν μικρότερες ζημιές, δεν θα κάνουν καν αίτηση αν το κόστος της ζημιάς είναι μικρότερο, ίσο ή και λίγο πάνω από τα χρήματα που πρέπει να πληρώσει στον μηχανικό για τον φάκελο. Για παράδειγμα αν κάποιος έπαθε ζημιά 700, 800 ευρώ και πρέπει να πληρώσει 1.000 ευρώ στον μηχανικό, όχι μόνο δεν θα πάρει χρήματα, αλλά θα κληθεί να πληρώσει κι από πάνω!!!
Ταυτόχρονα οι κάτοικοι του Δαμασίου, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού μέχρι τώρα δεν έχουν λάβει ούτε τις κουτσουρεμένες αποζημιώσεις για τις επανειλημμένες μεγάλες καταστροφές που έπαθαν από παγετούς, χαλαζοπτώσεις στα αμπέλια, στα ροδάκινα και σε άλλες καλλιέργειες τους.

Οι κομμουνιστές εκλεγμένοι με την Λαική Συσπείρωση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στον Δήμο Τυρνάβου, ενημέρωσαν τους σεισμόπληκτους για τις επανειλημμένες παρεμβάσεις που έχουν κάνει για τα προβλήματα τόσο του Δαμασίου, όσο και των άλλων σεισμόπληκτων χωριών, διεκδικώντας:
Να δοθεί σε όλους τους σεισμόπληκτους το βοήθημα των 600 ευρώ από την κυβέρνηση.
Να δοθεί αποζημίωση σε όλους τους σεισμόπληκτους στο 100% των ζημιών σε α’ και β΄ κατοικία, σε αποθήκες, καταστήματα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που κάνουν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες. Το ίδιο και για τις ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες.
Να καλύπτονται πλήρως από το κράτος, τα έξοδα φακέλου και οικοδομικής άδειας των σεισμόπληκτων.
Να ολοκληρωθούν άμεσα οι κατεδαφίσεις των «κόκκινων» σπιτιών και αποθηκών και η απομάκρυνση των μπάζων με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.
Να τοποθετηθούν στέγαστρα πάνω από τα κοντέινερ ώστε να μην βάζουν νερά από τη βροχή ή να προστατεύουν από την ζέστη.
Να μηδενισθούν τα χρέη των σεισμόπληκτων από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας.
Να υπάρξει απαλλαγή από πληρωμή λογαριασμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν.
Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος.
Να υπάρχει καθημερινή κάλυψη με γιατρό του οικισμού στο Δαμάσι και ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και μέσα του Κέντρου Υγείας Τυρνάβου για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού και επιπρόσθετα των σεισμοπαθών.
Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση για αυτά.
Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους, χωρίς κανένα αποκλεισμό πληγέντα. Να αλλάξει εδώ και τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

Αυτές τις παρεμβάσεις οι κομμουνιστές εκλεγμένοι με την Λαική Συσπείρωση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο Δήμο Τυρνάβου, θα συνεχίσουν να κάνουν μέχρι να λυθούν τα προβλήματα, κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές του αστικού κράτους, που εκφράζεται από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τον δήμο.
Όμως αυτές δεν αρκούν. Γι’ αυτό κάλεσαν τους σεισμόπληκτους του Δαμασίου να οργανωθούν και να κινητοποιηθούν για την διεκδίκηση της επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων που τους βασανίζουν. Να κάνουν την αρχή με την συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνεται στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, το Σάββατο 6 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, από Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Σεισμόπληκτων, Πλημμυροπαθών, Πυρόπληκτων απ’ όλη τη χώρα και από Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και άλλους μαζικούς φορείς, με λεωφορεία που δρομολογούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ