ΣΤΟ Γ’ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΗΣ  ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΣΣΟΥΡΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Γ΄ Επιστημονικού Συμποσίου Πισσουρίου με θέμα: «Διακόσια Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και η συμβολή της Κύπρου στην Εθνική Παλιγγενεσία» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Πισσουρίου, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστημίου Κύπρου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Πισσουρίου.

Ο Δήμος Κιλελέρ που είναι αδελφοποιημένος  με την Κοινότητα Πισσουρίου Κύπρου από το 2018, συμμετείχε και σε αυτό το Συμπόσιο όπως και στα δύο προηγούμενα, με την εισήγηση που είχε ως θέμα «Το Αγροτικό Ζήτημα στην Θεσσαλία πριν και μετά την απελευθέρωση της από τους Τούρκους το 1881» την οποία επιμελήθηκαν και παρουσίασαν διαδικτυακά οι δημοτικοί υπάλληλοι Κωνσταντίνος Νταμπεγλιώτης και Στυλιανή Πασαλίδου. Το πλήρες κείμενο της εισήγησης θα συμπεριληφθεί στα επίσημα πρακτικά του Συμποσίου τις εργασίες του οποίου  χαιρέτησε με μήνυμά  κατά την έναρξη του ο Δήμαρχος Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«…Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί Σύνεδροι.

Είναι μεγάλη τιμή για το Δήμο Κιλελέρ η συμμετοχή του στο 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο Πισσουρίου με θέμα: «Διακόσια Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και η συμβολή της Κύπρου στην Εθνική Παλιγγενεσία». Φέτος γιορτάζουμε με μεγαλοπρέπεια τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 η οποία αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό. Οφείλουμε να γνωρίζουμε  ότι η  συμμετοχή της Κύπρου στον αγώνα ήταν μεγάλη, όπως και σε όλους τους εθνικούς αγώνες.

Κύπριοι αγωνιστές πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ειδικά της κοινής δράσης Θεσσαλών και Κυπρίων αποτελεί η προεπαναστατική συμμετοχή του Κύπριου λόγιου Ιωάννη Καρατζά στο πλευρό του Θεσσαλού Ρήγα Φεραίου με τον οποίο  θυσιάστηκαν μαζί για την απελευθέρωση τη Ελλάδας.

Βέβαια δεν ξεχνούμε ότι 90 χρόνια πριν, το 1931, ο λαός της Κύπρου εξεγείρεται κατά του Βρετανικού αποικιακού καθεστώτος το οποίο συνεχίζοντας τη στυγνή και αντιδημοκρατική πολιτική  επιβάλει επιπρόσθετη βαριά φορολογία στον Κυπριακό λαό που ζούσε υπό συνθήκες ακραίας  οικονομικής ανέχειας. Αυτό προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις πρωτόγνωρες για τη Κύπρο οι οποίες σηματοδότησαν τη διάθεση του Κυπριακού Λαού να αποτινάξει το επάρατο καθεστώς της αποικιοκρατίας.

1821 και 1931 δύο ημερομηνίες σταθμοί, χαραγμένες στη συλλογική μνήμη Ελλήνων και Κυπρίων. Ημερομηνίες που δεν πρέπει να έχουν μόνο ιστορική  αξία. Πρέπει το μήνυμα που εκπέμπουν να μεταλαμπαδευτεί σε όλους μας, μα κυρίως στους σημερινούς νέους, να γίνει κτήμα τους και να λειτουργεί σαν κατευθυντήρια γραμμή στη χάραξη της προσωπικής τους ζωής και της κοσμοθεωρίας τους.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, τέτοια Συμπόσια, όπως αυτό που έχω την τιμή να χαιρετίζω, ενδυναμώνουν την ιστορική μνήμη και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Εύχομαι ολόψυχα  επιτυχία στις εργασίες σας.»

Την επομένη των εργασιών του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Εθνικό Μνημείο των Οκτωβριανών  του 1931 στην πλατεία του Πισσουρίου εξ αφορμής της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την εξέγερση όπου αναγνώστηκε και χαιρετισμός του Δημάρχου Κιλελέρ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ