ΟΙ ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΕΓΚΥΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

Με αφορμή την εντολή του υπουργού Υγείας προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και κατ’ επέκταση προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας για διερεύνηση καταγγελιών κατά γιατρών και κυρίως Μαιευτήρων –Γυναικολόγων, που αρνούνται την σύσταση εμβολιασμού σε έγκυες, θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, θεωρούμε άδικη την επίθεση εναντίον ολόκληρου του κλάδου των Μαιευτήρων-Γυναικολόγων, οι οποίοι ασκούν την ιατρική, στο γνωστικό τους αντικείμενο, σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνή επιστημονικά δεδομένα. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις δεν μπορούν να αμαυρώνουν ολόκληρο τον κλάδο, που από την αρχή τοποθετήθηκε θετικά στον εμβολιασμό.

Δεύτερον, στην περιοχή ευθύνης του Συλλόγου μας δεν υφίσταται καμιά επώνυμη ή ανώνυμη καταγγελία κατά Μαιευτήρα-Γυναικολόγου ώστε να διερευνηθεί. Η μοναδική παραβατική συμπεριφορά του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας ελέγχθηκε πειθαρχικά τον περασμένο Ιούνιο.

Τρίτον, τόσο η Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του ΠΓΝΛ και ΓΝΛ όσο και οι ιδιώτες Μαιευτήρες- Γυναικολόγοι υποστηρίζουν στο σύνολό τους το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και ειδικότερα κατά του SARS-CoV- 2 στις έγκυες.

Τέταρτον, σε πρόσφατο συνέδριο της Πανεπιστημιακής μας Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής τονίστηκε με έμφαση η αναγκαιότητα εμβολιασμού των εγκύων, αφενός μεν για την προστασία των ιδίων γυναικών, αφετέρου δε του βρέφους κατά τους πρώτους μήνες της ζωής, λόγω μεταφοράς μέσω του πλακούντα προστατευτικών αντισωμάτων σε αυτό.

Τέλος θεωρούμε πως είναι επιβεβλημένος ο εμβολιασμός στις θηλάζουσες μητέρες αλλά και σε όσες γυναίκες σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί. Επίσης, θα πρέπει να εμβολιάζονται οι έγκυες από τον 1ο μήνα, καθόσον είναι αυξημένος ο κίνδυνος τόσο για τις ίδιες όσο και για το βρέφος. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και δεν παρεμβαίνουν στο DNA και δεν επηρεάζουν το κύημα.

Αντίθετα η προσβολή των εγκύων από τον ιό μπορεί να οδηγήσει τις ίδιες σε βαριά νόσηση και νοσηλεία σε ΜΕΘ, να προσβληθεί το έμβρυο και να γεννηθεί νεογνό θετικό στον ιό με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ