ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΓΝΛ: ΤΡΟΜΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση στο νοσοκομείο τα μέλη του δ.σ. της ΕΙΝΚΥΛ ζητώντας να μην μετατραπεί σε νοσοκομείο covid

Στην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της έξαρσης της πανδημίας που δημιουργεί για μια ακόμη φορά οριακές καταστάσεις αναφέρθηκαν σήμερα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του δ.σ. της ΕΙΝΚΥΛ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου της κατάρρευσης του νοσοκομείου που πλέον λειτουργεί οριακά.

Ενδεικτική της αγωνίας των γιατρών αλλά και της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η δήλωση του διευθυντή των ΤΕΠ Δ. Μπαμπαλή ο οποίος είπε ότι οι γιατροί στα επείγοντα τρέμουν στην ιδέα ότι δεν θα έχουν που να πάνε τυους ασθενείς αφού το νοσοκομείο λειτουργεί με πληρότητα 100% σε κάθε εφημερίαενώ λόγω της πληρότητας νοσηλεύονται στον ίδιο όροφο covid και μη covid περιστατικά.

Την αρχική εισήγηση εκ μέρους του δ.σ. έκανε ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Νίκος Νταφούλης ο οποίος σημείωσε τα εξής:

“Tέταρτο κύμα 4η ήττα με ευθύνη της κυβέρνησης, που έχει την δικιά της ατομική ευθύνη των χιλιάδων νεκρών. Πολεμάμε χωρίς όπλα με σχέδιο την στήριξη του ιδιωτικού τομέα.

1η αντίφαση

Δύο χιλιάδες ιδιωτικές κλίνες, στρατιωτικό νοσοκομείο χωρίς οξυγόνο, εγκαταλελειμμένα σύγχρονα κτήρια όπως η Αρωγή, 1300 γιατροί στο Νομό, με πάνω από 200 σε ειδικότητες πρώτης γραμμής και η μάχη δίνεται σε ένα κτήριο που κυριολεκτικά είναι ακατάλληλο με ελάχιστους γιατρούς που έχουν εξαντληθεί .

2η αντίφαση

Στο 4ο κύμα της πανδημίας ο υπουργός ανακοινώνει ότι θα επιτάξει ιδιώτες γιατρούς γιατί κανείς δεν έρχεται με την αμοιβή των 4.500 ευρώ τον μήνα. Στο ΕΣΥ οι γιατροί εργάζονται με λιγότερο από τα μισά σε άθλιες συνθήκες ενώ αποδεικνύεται το ψέμα των υποτιθέμενων προσλήψεων.

ΓΝΛ: Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε την κτηριακή εγκατάλειψη του.

Ιατρικό προσωπικό:

Παθολογική Κλινική: 8 Παθολόγοι αντιμετωπίζουν το 50% του όγκου νοσηλειών της πανδημίας σε ένα μεγάλο νομό. Κάνουν εφημερίες 1 ειδικός και 2 ειδικεύομενοι για 30 ώρες έχοντας την ευθύνη περισσότερων από 80 ασθενών. Θα πρέπει να έρθουν άλλοι 8 παθολόγοι άμεσα.

Παιδιατρική: 2 παιδίατροι για όλο το Νομό και την ΥΠΕ λόγω της παιδοχειρουργικής. Είναι η απόλυτη ντροπή.

ΤΕΠ: Ελάχιστοι μόνιμοι γιατροί για αμέτρητα περιστατικά. Έλλειψη χώρων για covid περιστατικά.

ΜΕΘ: 6 εντατικολόγοι για 16-18 κρεβάτια. Άμεσα να έρθουν 5 εντατικολόγοι.

Ακτινολογικό: Λόγω παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων 5 εφημερίες αυτόν τον μήνα θα είναι ακάλυπτες.

Άμεσα να βρεθεί λύση.

Αναισθησιολογικό: 7 αναισθησιολόγοι για χιλιάδες χειρουργεία και καθημερινές διακομιδές μέχρι και την Πάτρα.

Μονάδα Τεχνητού Νεφρού: 2 Νεφρολόγοι για όλο τον νομό. Να προκηρυχθεί άμεσα 1 θέση.

Χειρουργική, Ορθοπεδική, Ουρολογική, Μαιευτική Γυναικολογική , κλινικές με μεγάλες ελλείψεις σε υλικά και Γιατρούς που κλείνουν η μία μετά την άλλη και μετατρέπονται σε covid κλινικές με αποτέλεσμα χιλιάδες περιστατικά να μην μπορούν να χειρουργηθούν.

Παιδοχειρουργική: 3 παιδοχειρουργοί για όλη την 5η ΥΠε με κλειστή την κλινική τους γιατί μετατράπηκε σε covid.

Ογκολογικό: 2 ογκολόγοι για αμέτρητα περιστατικά.

Καρδιολογική: 6 καρδιολόγοι για όλο τον νομό. Έχουν ζητήσει έναν επικουρικό γιατρό εδώ και μήνες και δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη η θέση.

Εργαστήρια: Ελάχιστοι γιατροί θα πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις και η θέση για 1 επικουρικό που έχουν ζητήσει.

Λόγω κατάρρευσης του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου οι συνάδελφοι παλεύουν με τις ελλείψεις με τεράστιο ψυχικό κόστος.

Οφθαλμολογική κλινική: 2 χρόνια χωρίς κλινική λόγω covid, 4 οφθαλμίατροι με αμέτρητα περιστατικά. Απαιτείται ανανέωση του επικουρικού και προκήρυξη ακόμη μίας θέσης μέχρι να προκηρυχθούν οι κενές οργνικές θέσεις.

Αιμοδοσία: Τεράστιο έργο στον νομό χωρίς γιατρούς και μέσα.

2 νευρολόγοι και 1 ψυχίατρος για όλο το Νοσοκομείο.

Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας: καμία στήριξη σε αυτό το μοναδικό και ειδικό τμήμα.

Ειδικευόμενοι γιατροί χωρίς ρεπό που δεν εκπαιδεύονται.

Νοσηλευτικό προσωπικό: μεγάλη επιβάρυνση λόγω των ελλείψεων και των αναστολών. Δεν μπορούν να πάρουν ρεπό και έχουν εξουθενωθεί. Σε αυτή την μάχη δεν περισσεύει κανείς. Έχουμε εμβολιαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών. Άρση των αναστολών, ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας και ενημέρωσης.

Τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να ενισχυθούν για να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία την στιγμή που καταρρέουν λόγω και της αυξημένης προσέλευσης που έχουν και όχι να μεταφερθούν οι γιατροί στα Νοσοκομεία. Υπάρχει αύξηση των ασθενών, που καταφεύγουν στα ΚΥ γιατί τα Νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει. Το πρόβλημα λύνεται με προσλήψεις.

Τέλος για όλα τα παραπάνω το Νοσοκομείο μας δεν πρέπει να μετατραπεί σε covid Νοσοκομείο, όχι γιατί δεν θέλουμε να εργαστούμε, κάτι που σε όλες τις φάσεις της πανδημίας το κάναμε με αυτοθυσία και το πληρώσαμε με νεκρούς και σωματική και ψυχική κατάρρευση, αλλά γιατί θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η θνητότητα σε covid και μη covid περιστατικά. Δεν προσφέρουμε τίποτα με αυτόν τον τρόπο στην υγεία του κόσμου.

Αυτή τη στιγμή ο κόσμος του νοσοκομείου βρίσκεται σε αναστάτωση. Έχουμε ζητήσει συνάντηση με την κ. Γκάγκα. Θέλουμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις αλλά αυτό είναι δύσκολο γιατί οι γιατροί κάνουμε 8-9 εφημερίες και είναι δύσκολο. Ξεκινήσαμε συλλογή υπογραφών πρόθεσης παραίτησης αλλά και νομική παρέμβαση στην εισαγγελέα. Εμείς δίνουμε την μάχη και λέμε ότι είναι αδύνατον να νικήσουμε με αυτά τα όπλα”.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, Θανάσης Αθανασιάδης επισήμανε τα εξής:

“Αν σχηματοποιήσουμε τα γεγονότα που βιώνουμε σε σχέση με την παρούσα έξαρση της πανδημίας και τα τεκταινόμενα στο χώρο της Θεσσαλίας, όσον αφορά στην υγεία, οι τίτλοι θα ήταν οι εξής:

Νοέμβριος 2020 – Νοέμβριος 2021 – Στο ίδιο έργο θεατές.
Όπως και τότε σχέδιο ουδέν, πλήρης απαξίωση των εκκλήσεων και παραινέσεων του υγειονομικού κινήματος για προετοιμασία ενός κεντρικού σχεδίου της αντιμετώπισης νέας έξαρσης της πανδημίας μετά την κυνική κυβερνητική θερινή ραστώνη του τύπου νικήσαμε την νόσο, ανοίξαμε τον τουρισμό και σας περιμένουμε. Αν επεξεργάζονταν και προετοίμαζαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με βάση τις παραινέσεις μας που θα ενέτασσε επί ανάγκης τον υπερτροφικό ιδιωτικό τομέα στο σχέδιο με συνθήκες και διαδικασίες επίταξης, σήμερα τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά.

Οι κινητοποιήσεις της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ που επέτυχαν μαζικότητα απέτρεψαν τα σχέδια:

Της πλήρους και παρατεταμένης μετατροπής του νοσοκομείου σε κόβιντ, παρά την εφαρμογή ενός επικίνδυνου και επισφαλούς υβριδικού πρωτοτύπου λειτουργίας, λαρισαϊκής έμπνευσης με γενική εφημέρευση χωρίς κλίνες και χειρουργικές αίθουσες, κάπως σαν Κέντρο εφημερίας για όλα τα περιστατικά και εισαγωγή μόνον των κόβιντ. Μία άκρως επικίνδυνη, καινοφανής και επισφαλής διαδικασία.

Με την πίεση που άσκησε το κίνημα τότε επανήλθε στις τελευταίες ημέρες του 2020 η Γυναικολογική κλινική και δεν παγιώθηκε η κατάσταση μεταφοράς της στο Π.Γ.Ν.Λ και τον Ιανουάριο εξωθήθηκαν να ανοίξουν χειρουργικές αίθουσες και κλίνες για την αποκατάσταση σε κάποιο βαθμό του χειρουργικού έργου πράγμα που έδειχναν ότι δεν έχουν σκοπό να το κάνουν κρατώντας ως εφεδρεία για την κόβιντ νοσηρότητα το Γ.Ν.Λ για τις ανάγκες όλης της Κεντρικής Ελλάδας

Κυνική εμμονή της κυβέρνησης στο λεγόμενο «νέοΕ.Σ.Υ» παρά την ακραία υγειονομική κρίση και την αποτυχία της μέχρι τώρα αντιμετώπισης με τις 16.000 θανάτους, οι 13.000 κυρίως κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020.
Προώθηση των σχεδίων για τις αλλαγές στο Ε.Σ.Υ, οι οποίες αφορούν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος και μείωση της συμμετοχής του κράτους στο ελάχιστο (περίπου 20%) στην χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, με στόχο την εξώθηση των νοσοκομείων σε λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κόστους-οφέλους και προοπτική υπαγωγής με αρχή την Π.Φ.Υ στην Περιφερειακή Διοίκηση χωρίς πόρους με αυτοχρηματοδότηση.

Το Γ.Ν.Λ με την φυσιογνωμία που έχει και την δραστηριότητα δεν περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό με αυτή την μορφή. Δεν είναι επιθυμητή η κεκτημένη ταχύτητα ενός δημόσιου νοσοκομείου,το οποίο αν και υποστελεχωμένο, σε πλήρη εγκατάλειψη και χρόνια υποχρηματοδότηση εξακολουθεί να διατηρεί θύλακες τριτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας, άκρως ανταγωνιστικές. Αυτό δεν είναι επιθυμητό στο πλαίσιο του σχεδίου εμπορευματοποίησης και προώθησης της κερδοφορίας των ιδιωτικών επενδύσεων στην υγεία στον Νομό.

Επίσκεψη του νέου υπουργού υγείας στην Λάρισα
Ήλθε δεν είδε και απήλθε ο υπουργός.

Δεν είχε την περιέργεια να δει τα νοσοκομεία της πόλης και τις υποδομές τους να μιλήσει με τους πάλαι ποτέ ήρωες εργαζόμενους!

Τι είπε (όσα σταχυολόγησα από δηλώδεις στα Μ.Μ.Ε);

Ενισχύουμε το σύστημα!
Έχει ανταποκριθεί και ο ιδιωτικός τομέας σε κλίνες κόβιντ και μη κόβιντ
Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε
Η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι το ΕΣΥ να μην γίνει μονοθεματικό
Ενδεχομένως είναι πιθανόν να γίνει και περιορισμός χειρουργείων
Ενισχύουμε το προσωπικό, βάζουμε και τα τρίμηνα
Δίνουμε κίνητρα στους ιδιώτες
Αυτές είναι οι δυνατότητες και τις εξαντλούμε
Υπάρχει πλήρης σχεδιασμός
Οι διοικήσεις αυτήν την διετία έχουν αποκτήσει την εμπειρία να αντιμετωπίζουν τα θέματα
Ενισχύουμε το σύστημα και με προσωπικό από περιοχές που δεν πιέζονται.
Η δική μου ανάγνωση των δηλώσεων είναι: ασάφεια, γενικότητες, ψεύδη και χωρίς αιδώ λοιδορία των σκληρά εργαζόμενων υγειονομικών.

Σίγουρα δεν περιμέναμε τεχνοκρατικές άμεσες και μεσοπρόθεσμες λύσεις από έναν υπουργό υγείαςπου ήλθε εκτάκτως υποτίθεται για την ανεύρεση λύσεων, αλλά αυτό υπολείπεται ακόμα και των πλέον υποδεών προσδοκιών! Κρίμα.

Διατυπωμένες στα Μ.Μ.Ε απόψεις για διεύρυνση των κλινών κόβιντ στο Γ.Ν.Λ δεν εκφράζουν το σωματείο και τους ιατρούς που εκπροσωπεί.
Οι απόψεις που εκφράζει το ΔΣ της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ ταυτίζονται με τις εγγράφως διατυπωμένες θέσεις των κοινών συνεδριάσεων των τομέων του νοσοκομείου, του Ιανουαρίου και του Μαΐου 2021,οι οποίες κατατέθηκαν στην διοίκηση, καθώς και των θέσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιστημονικώς και διοικητικώς υπευθύνων των Τμημάτων του Νοσοκομείου, οι οποίες θα κατατεθούν αύριο εγγράφως και ενυπογράφως στην διοίκηση του νοσοκομείου. Οι απόψεις συναδέλφων που εμπλέκονται θεσμικά ή μη στις λήψεις αποφάσεων θα πρέπει να εκφράζουν και να συγκεράζουν τις επί μέρους απόψεις του συνόλου των ιατρών του νοσοκομείου.

Δεν αμφισβητούμε την ύπαρξη επειγουσών αναγκών με την αύξηση των κρουσμάτων που χρήζουν νοσηλείας, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η κατάσταση έγκαιρα με επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και ένταξη στον σχεδιασμό και άλλων δομών όπως π.χ του Στρατιωτικού Νοσοκομείου της πόλης. Από την προηγούμενη έξαρση αγωνιωδώς πιέζαμε για σχεδιασμό και προετοιμασία λύσεων”.

Στο κτιριακό πρόβλημα του νοσοκομείου εστίασε στην παρέμβασή του ο καρδιολόγος μέλος του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΚΥΛ Λάμπρος Καραγεώργος κάνοντας λόγο για ένα απαρχαιωμένο και εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο που είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της πανδημίας αλλά και όσων έλθουν στο άμεσο μέλλον, αφού όπως τόνισε ο κορωνοϊός ήλθε για να μείνει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ