ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ – ΣΤΗ ΧΤΥΠΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΙΑΝΟ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΛΑΔΟ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ;

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Βασίλης Κόκκαλης

Εξηγήσεις από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο ζήτησε από το βήμα της βουλής, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης με αφορμή την πρωτοφανής κυβερνητική επιλογή να αποζημιώσει τις καταστροφές στην Κρήτη στο σύνολο των ιδιοκτησιών ως 150 τ.μ., σε αντίθεση με περιοχές του νομού Λάρισας που επλήγησαν από ακραία φαινόμενα όπως σεισμό και πλημμύρες.

Ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός ζήτησε «η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία ισχύει για την Κρήτη να ισχύσει και για τα Φάρσαλα, για την Καρδίτσα, για το Δαμάσι και για το Μεσοχώρι».

Και εξήγησε ότι «στην Κρήτη αποζημιώνονται όλες οι ιδιοκτησίες έως 150 τετραγωνικά μέτρα. Όλες! Και καλά κάνουν. Όπως και όλες οι επιχειρήσεις. Δυστυχώς, στα Φάρσαλα και στο Δαμάσι, μόνο μία. Δεν είναι αυτό άνιση μεταχείριση μεταξύ όμοιων καταστάσεων; Γι’ αυτό και σήμερα κάνω έκκληση και ζητώ από την Κυβέρνηση να ισχύσει η ΚΥΑ και για τους σεισμοπαθείς της Ελασσόνας αλλά και τους πλημμυροπαθείς».

Συνέχισε λέγοντας «τώρα, θα σας μεταφέρω την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα ποια είναι; Ότι οι επιχειρήσεις έχουν λάβει μόνο το 20% της επιχορήγησης. Μόνο το 2%!

Δεύτερον, ο ΕΛΓΑ δεν έχει αποζημιώσει πολυετείς καλλιέργειες. Καθόλου.

Και τρίτον, ακόμη οι ενστάσεις εκκρεμούν.

Και ένα τελευταίο, κύριε Υπουργέ: Στις επιχειρήσεις που είχαν αποθηκευμένα προϊόντα ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, όχι αποζημιώσεων, αλλά καταγραφής! Και έρχεται σε αντιδιαστολή με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις 3 Νοεμβρίου του 2020, ενάμιση μήνα μετά την πλημμύρα, «άνευ προηγουμένου η ταχύτητα καταβολής και το ύψος αποζημίωσης στους πληγέντες αγρότες του Ιανού».

Ο κ. Κόκκαλης έκλεισε την ομιλία του προτρέποντας το κυβερνητικό στέλεχος «η απόφαση για τους σεισμοπαθείς στην Κρήτη, που αποζημιώνονται όλες οι ιδιοκτησίες και όλες οι επιχειρήσεις, να ισχύσει και για την περιοχή της Λάρισας, και για το Δαμάσι και για το Μεσοχώρι, αλλά και για τα Φάρσαλα. Νομίζω ότι είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ