ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΥ ΣΤΟ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας

Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας, που υλοποιούν εδώ και χρόνια η Ε.Ε, όλες οι αστικές κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) με τη στήριξη της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και των δημοτικών αρχών, έχουμε και στη Θεσσαλία, μια επέλαση επιχειρηματικών επενδύσεων σε φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες, με σκοπό την αποκόμιση μεγάλων κερδών.

Μια τέτοια μεγάλη επιχειρηματική επένδυση με φωτοβολταικά, σχεδιάζεται αυτή τη φορά έξω από το χωριό Βλαχογιάννι του Δήμου Ελασσόνας, σε δημόσια έκταση 5.600 στρεμμάτων, η οποία αποτελεί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, βοσκότοπο για τα χιλιάδες ζώα πολλών κτηνοτρόφων της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δημόσια έκταση που η κυβέρνηση, ετοιμάζεται να παραχωρήσει σε ιδιώτη για εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου στο Βλαχογιάννη, είχε στηθεί πριν 3 χρόνια το σκηνικό με την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην περιοχή, για να μιλήσει σε κτηνοτρόφους που κάθονταν πάνω σε αχυρόμπαλες!

Οι κάτοικοι του χωριού και γενικότερα οι λαϊκές οικογένειες, όπως έχει αποδειχτεί από την επέλαση των ιδιωτικών επενδύσεων σε φωτοβολταικά και αιολικά, δεν θα κερδίσουν τίποτα, αντιθέτως θα έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες.
Το αποδεικνύουν οι τεράστιες πρόσφατες αυξήσεις στην ήδη υψηλή τιμή που πλήρωναν του ηλεκτρικού ρεύματος για να αυξάνονται τα κέρδη των εταιρειών, που θα οδηγήσουν πολύ περισσότερες οικογένειες με κομμένο ρεύμα στο σπίτι τους, λόγω οικονομικής αδυναμίας, σε αντίθεση με όσα μας έλεγαν οι κυβερνήσεις, η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές, ότι με τις ιδιωτικές επενδύσεις σε φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες θα υπάρχει μείωση της τιμής του ρεύματος.

Εφόσον προχωρήσει η εγκατάσταση του φωτοβολταικού πάρκου θα ανατρέψει πλήρως τον κτηνοτροφικό-γεωργικό χαρακτήρα του Βλαχογιαννίου. Οι κτηνοτρόφοι του χωριού που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη έκταση ως βοσκότοπο εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, θα εκδιωχθούν και θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις επιδοτήσεις λόγω έλλειψης βοσκοτόπων, αλλά και με το τεράστιο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, που είμαστε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, είμαστε αντίθετοι στην εκχώρηση της δημόσιας έκτασης των 5.600 στρεμμάτων βοσκότοπου στο Βλαχογιάννη, σε επιχειρηματίες για την εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου.
Είμαστε αντίθετοι από θέση αρχής στην εκχώρηση της ενέργειας στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών και αγωνιζόμαστε η παραγωγή και η διανομή της ενέργειας από όλες τις πηγές, να ανήκει σε έναν αποκλειστικά εθνικό φορέα, στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής που επιδιώκουμε σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, ώστε να εξασφαλίζεται φθηνό ρεύμα σε όλο το λαό και για την κάλυψη όλων των αναγκών της οικονομίας, με σαφή χωροθέτηση και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Απ’ αυτή τη σκοπιά έχουμε καταψηφίσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας όλες τις επιχειρηματικές επενδύσεις στην ενέργεια που την μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα για το λαό και πεδίο μεγάλης κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καταστρέφοντας σε αρκετές περιπτώσεις, όπως και στην συγκεκριμένη, την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και το περιβάλλον.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, αξιώνει από την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, όχι απλά να γνωμοδοτήσει αρνητικά αν έρθει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά να ζητήσει απο την κυβέρνηση να σταματήσει την εκμίσθωση στην ιδιωτική εταιρεία της δημόσιας έκτασης των 5.600 στρεμμάτων στο Βλαχογιάννη και να μην αδειοδοτήσει την εγκατάσταση του φωτοβολταικού πάρκου, ώστε να παραμείνει ως βοσκότοπος για τις ανάγκες του χωριού.

Καλεί τους κατοίκους και τους κτηνοτρόφους της περιοχής και γενικότερα, να δυναμώσουν τον αγώνα τους σ’ αυτή την κατεύθυνση, διεκδικώντας παράλληλα την ανάκληση των ανατιμήσεων-φωτιά στους λογαριασμούς του ρεύματος, την μείωση της τιμής τους κατά 50% για την οικιακή κατανάλωση και τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους και επαγγελματίες, να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να το πληρώσουν. Όχι στην απελευθέρωση και στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, αλλά αγώνας για να γίνει πραγματικά κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο απ’ όλους και όχι εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ