ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με ένα μαχητικό συλλαλητήριο, εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Λάρισας, έστειλαν το απόγευμα της Δευτέρας, το μήνυμα ότι, μέσα από τα σωματεία τους θα δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδικώντας σύγχρονα δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα την ώρα που τα νοσοκομεία όλης της Θεσσαλίας καταρρέουν, με ασθενείς να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, απαίτησαν την λήψη ουσιαστικών μέτρων θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά και τη επίταξη των ιδιωτικών κλινικών της πόλης.

Χαιρετισμό έκανε ο πρόεδρος του παραρτήματος του σωματείου στην Praktiker, Ανδρέας Πανταζής, που ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και τα σωματεία για την αλληλεγγύη που έδειξαν στις 24ωρες απεργίες των εργαζομένων στην Praktiker, για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και την ανάκληση της απόλυσης του γραμματέα του Παραρτήματος. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην προσπάθεια της εργοδοσίας να «ξεφορτωθεί» παλιότερους εργαζόμενους για να προσλάβει νέους με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις και μισθούς πείνας των 300 ευρώ για 4ωρη δουλειά.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Τσούγκρας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών κλινικών Λάρισας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως, «αντί η κυβέρνηση να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, συνεχίζει και χαρτζιλικώνει τους κλινικάρχες. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα ανάπτυξης στην περιοχή μας μεγάλου όγκου επενδύσεων στην ιδιωτική υγεία. Δεκαεπτά κλινικές δραστηριοποιούνται ενώ θα ολοκληρωθούν άλλες τέσσερις δομές με τον συνολικά αριθμό κλινών να φτάνουν τις 1986. Από αυτές μόνο οι 80 χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και αυτές έναντι αδρής αποζημίωσης, όταν οι δημόσιες δομές έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια τους και τους συναδέλφους υγειονομικούς να δουλεύουν κάτω από εξαντλητικές συνθήκες. Οι συνθήκες δουλειάς και των συναδέλφων στον ιδιωτικό τομέα, πάρα την τεράστια ανάπτυξη δεν διαφοροποιούνται αφοί καλούνται να δουλέψουν χωρίς σύμβαση εργασίας, χωρίς καθηκοντολόγια και τις περισσότερες φορές κάτω από πλήρη εντατικοποίηση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσπάθεια της εργοδοσίας να ξεμπερδέψει με την οργανωμένη συνδικαλιστική δράση, αξιοποιώντας και το νόμο Χατζηδάκη, φέρνοντας το παράδειγμα με την απόλυση του συνδικαλιστή εργαζομένου στην Praktiker. Επίσης, μιλώντας για τους αγώνες των λιμενεργατών της COSCO και των εργαζομένων στην e-food, τόνισε πως αυτοί ανέδειξαν το πώς τσακίζονται στην πράξη οι αντεργατικοί νόμοι, όπως το έκτρωμα του Χατζηδάκη.

Κλείνοντας κάλεσε τα σωματεία να στηρίξουν τις κλαδικές κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος, όπως την αυριανή απεργία στον επισιτισμό και να υπάρχει προετοιμασία για απεργιακή κλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ