ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ Γ.Ν.Λ. ΚΑΙ ΣΤΑ Κ.Υ. ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ερώτηση με θέμα τις ελλείψεις προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού Λάρισας κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Λεωνίδας Στολτίδης. Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν τα εξής:

“Ενώ το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίζει με δραματικό τρόπο την επέλασή του και στη Λάρισα, η κυβέρνηση συνεχίζει την εγκληματική της πολιτική με μπαλώματα -μετακινήσεις προσωπικού και με συνεχόμενες παλινωδίες σε όλα τα αναγκαία μέτρα  πρόληψης, διαιωνίζοντας την άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης γιατί ενώ βρισκόμαστε στο δεύτερο χρόνο της πανδημίας, άφησε αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως αντίστοιχα και το γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου – και Κέντρων Υγείας Λάρισας η κατάσταση είναι εξής:

Στην Παθολογική Κλινική, 8 Παθολόγοι καλούνται να αντιμετωπίσουν το 50% του όγκου νοσηλειών. Στις εφημερίες υπάρχουν 1 ειδικός και 2 ειδικεύομενοι για 30 ώρες έχοντας την ευθύνη περισσότερων από 80 ασθενών. Στην Παιδιατρική, υπάρχουν 2 παιδίατροι για όλο το Νομό. Στο ΤΕΠ, υπάρχουν ελάχιστοι μόνιμοι γιατροί για αμέτρητα περιστατικά, ενώ οι  χώροι για covid περιστατικά δεν επαρκούν. Στη ΜΕΘ, υπάρχουν 6 εντατικολόγοι για 16-18 κρεβάτια.  Στο Ακτινολογικό, λόγω παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων 5 εφημερίες  τον  Νοέμβριο θα είναι ακάλυπτες. Στο Αναισθησιολογικό, υπάρχουν μόλις 7 αναισθησιολόγοι για χιλιάδες χειρουργεία και καθημερινές διακομιδές μέχρι και την Πάτρα. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού διαθέτει μόνο 2 Νεφρολόγους για όλο τον νομό. Η Χειρουργική, η Ορθοπεδική, η Ουρολογική, η Μαιευτική και η Γυναικολογική, λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις σε υλικά και Γιατρούς, ενώ κλείνουν η μία μετά την άλλη και μετατρέπονται σε covid κλινικές με αποτέλεσμα χιλιάδες περιστατικά να μην μπορούν να χειρουργηθούν. Στην Παιδοχειρουργική, η οποία έκλεισε γιατί μετατράπηκε σε covid κλινική υπάρχουν 3 παιδοχειρουργοί για όλη την 5η Υπε. Το Ογκολογικό, διαθέτει 2 ογκολόγους που καλούνται να αντιμετωπίσουν εκατοντάδες περιστατικά. Η Καρδιολογική έχει 6 καρδιολόγους για όλο τον νομό.  Επίσης τα εργαστήρια λειτουργούν με ελάχιστους γιατρούς. Η Οφθαλμολογική κλινική δε λειτουργεί 2 χρόνια λόγω covid. Οι 4 οφθαλμίατροι της κλινικής καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλο όγκο περιστατικών.  Η Αιμοδοσία, παρά το  τεράστιο έργο που προσφέρει στον νομό, είναι υποστελεχωμένη και χωρίς μέσα. Υπάρχουν 2 νευρολόγοι και 1 ψυχίατρος για όλο το Νοσοκομείο. Η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας έχει τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης.

Λόγω της κατάστασης αυτής οι Ειδικευόμενοι γιατροί, οι οποίοι στερούνται τα ρεπό τους, έχουν τεράστια κενά στην εκπαίδευση τους. Το Νοσηλευτικό προσωπικό επίσης, λόγω των ελλείψεων και των αναστολών είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, επιπλέον στερείται τα ρεπό και τις άδειες του, έχοντας φτάσει στα όρια εξουθένωσης.

Τέλος τα Κέντρα Υγείας αντί να ενισχυθούν με όλο το αναγκαίο προσωπικό για να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία, αποδυναμώνονται  αφού η Κυβέρνηση μετακινεί ακόμη και αυτό το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουν για να καλύψει τα τεράστια κενά των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα υπάρχει αύξηση των ασθενών, που καταφεύγουν στα ΚΥ γιατί τα Νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει και έχουν μετατραπεί σε μίας νόσου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει

  • Για την άμεση στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου και των κέντρων υγείας του Νομού Λάρισας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Για την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημιώσεις”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ