ΟΙ ΣΥΝΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η ανακοίνωση της παράταξης που καταγγέλλει ΔΑΚΕ – Παρεμβάσεις – ΠΕΚ

Διαβάσαμε με κατάπληξη τα κείμενα που προώθησε η πλειοψηφία ΔΑΚΕ – Παρεμβάσεων στα σχολεία σαν απόφαση της ΕΛΜΕ Λάρισας για τοπική απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης. Η γνωμοδότηση φέρει ημερομηνία υπογραφής από τον δικηγόρο την 5/11/2021. Υπενθυμίζουμε πως η ΓΣ της ΕΛΜΕ έλαβε χώρα στη 1/11/2021.

Καταγγέλλουμε λοιπόν ότι οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ που πρότειναν την πρωτάκουστη πρόταση επικαλέστηκαν, χωρίς βέβαια να την επιδώσουν στη ΓΣ, γνωμοδότηση, που τη μέρα της ΓΣ δεν υπήρχε! Οδήγησαν λοιπόν το σώμα σε ψηφοφορία με την επίκληση μίας ανύπαρκτης τότε γνωμοδότησης. Ρωτάμε, με ποιο δικαίωμα; Και είχαν και το θράσος να μας μέμφονται που τη ζητούσαμε λέγοντας πως έπρεπε να τη γνωρίζουμε!!

Ζητήσαμε ως παράταξη τη γνωμοδότηση προκειμένου να πάρουμε θέση ως παράταξη όχι εν κενώ αλλά βάσει δεδομένων, λόγω του πρωτόγνωρου του πράγματος, να κηρύσσει δηλαδή απεργία – αποχή ένα Πρωτοβάθμιο σωματείο. Κι αυτό παρότι η ΓΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας συνυπέγραψε με απόφαση της το αίτημα για ΓΣ προέδρων, για συνέχιση του αγώνα με επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής από την ΟΛΜΕ.

Είναι δεοντολογικό να αποκρύπτονται τα ντοκουμέντα από τις παρατάξεις, ειδικά, όταν καλούνται να αποφασίσουν για ένα ζήτημα που καίει και ταλανίζει τον κλάδο σε μία κρισιμότατη στιγμή; Με ποιο δικαίωμα εμφάνισαν τη γνωμοδότηση μόλις χθες και μάλιστα χωρίς να προηγηθούν διεργασίες του ΔΣ; Βοηθά αυτό τον κλάδο;

Το ΔΣ της προηγούμενης Τετάρτης δεν έγινε (για «ανεξήγητους» προς εμάς λόγους δεν εμφανίστηκε καμιά άλλη παράταξη – πιστεύουμε πως τώρα πια έβγαλε ο καθένας και η καθεμία τα συμπεράσματά τους), παρότι εκ της συνελεύσεως προέκυψε η επιτακτική ανάγκη και το συνδικαλιστικό καθήκον να εξετάσουμε την πρόταση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ από νομική πλευρά. Με ποιο δικαίωμα ανακοινώθηκε η απεργία – αποχή σαν απόφαση, χωρίς να προηγηθεί εξέταση και διερεύνηση από όλες τις παρατάξεις;

Οφείλει η ΕΛΜΕ να ζητήσει γνωμοδότηση επίσημα ή αποδεχόμαστε την οποιαδήποτε γνωμοδότηση εμφανίζει κάποιος;
Με ποιο δικαίωμα αντί για τα γραφεία του ΔΣ, ΔΑΚΕ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ- ΠΕΚ υπέγραψαν στα σπίτια/στον δρόμο/κάπου αλλού, το εξώδικο, το οποίο κάνει λόγο και για στάσεις, χωρίς να ανακοινώσουν στα μέλη των ΣΥΝΕΚ στο ΔΣ ότι προχωρούν σε αυτή την κίνηση;

Η ΑΣΕ είχε αποστείλει την επόμενη της ΓΣ: “Η ΑΣΕ διαφωνεί με την προκήρυξη απεργίας-αποχής από την ΕΛΜΕ Λάρισας γιατί διασπά τον ενωμένο αγώνα που δώσαμε και συνεχίζουμε ακόμα να δίνουμε ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και στο να βάζουν οι γονείς πιο βαθιά το χέρι τους στις τσέπες. Το αποδείξαμε με το 95% στη συμμετοχή μας και τις δύο φορές στην απεργία-αποχή και με το 75% στην 24ωρη απεργία.
Αγωνιστήκαμε ενωμένοι και ενωμένοι είναι ανάγκη και τώρα να συνεχίσουμε. Θεωρούμε αναγκαία την ενότητα του κλάδου και στη συνέχεια. Γιατί ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Και προβλέπεται ότι θα είναι πιο ισχυρός.

Οπότε η προκήρυξη τις απεργίας αποχής από κάποιες ΕΛΜΕ διασπά τον αγώνα μας. Κρίνουμε αναγκαίο η απόφαση να παρθεί από την ΟΛΜΕ όπως τις προηγούμενες φορές και να συνεχιστεί ενωμένος ο κοινός μας αγώνας. Με τη συγκεκριμένη απόφαση επίσης θα αδειάσουμε από τις ευθύνες τους τις παρατάξεις, ΔΑΚΕ,ΣΥΝΕΚ ΚΑΙ ΠΕΚ, που στο κρίσιμο σημείο του αγώνα αρνήθηκαν την επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής. Και όχι μόνο! Συνεχίζουν να αρνούνται και τώρα την επαναπροκήρυξη από την ΟΛΜΕ. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Όπως δεν θα κάνουμε και το χατίρι της κυβέρνησης. Φαίνεται καθαρά η πολιτική τους βούληση που είναι η εξυπηρέτηση των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης και όλων των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν”.

Η ΔΑΚΕ αποχώρησε από τη ΓΣ για να μη δώσει συνδικαλιστική νομιμοποίηση σε μία επικίνδυνη, όπως την φωτογράφισε, απόφαση. Αγνόησε όμως τον όρο που τέθηκε στη ΓΣ να διερευνήσουν οι παρατάξεις τη νομική δυνατότητα υλοποίησης αυτής της απόφασης και υπέγραψε το εξώδικο εκτός γραφείων ΕΛΜΕ και διαδικασιών.
Αποστέλλει δε ακολούθως το μήνυμα: “Αν και η ΔΑΚΕ θεωρεί ανυπόστατο το αίτημα, όπως το έχει ήδη δηλώσει, είναι υποχρεωμένη καταστατικά, ως απόφαση Γενικής Συνέλευσης, να συμβάλει στη δημοσίευσή του. Σας αποστέλλουμε το διαμορφωμένο κείμενο”.
Η ΔΑΚΕ σέβεται την απόφαση μίας συνέλευσης αποχωρώντας αλλά επηρεάζοντας ωστόσο το αποτέλεσμά της και όχι υλοποιώντάς τη; Εκτός αν τα μέλη της ΔΑΚΕ υπέγραψαν τα κείμενα που διαμόρφωσαν και απεργούν – απέχουν. Ή αφήνουν αυτά τα “ανυπόστατα” για τους/τις συναδέλφους;

Η ΠΕΚ υπογράφει το εξώδικο, χωρίς να θεωρεί προαπαιτούμενο να έχει υπόψη της τη γνωμοδότηση, υποκρινόμενη κι αυτή ότι έτσι τηρεί απόφαση ΓΣ. Αλλά αποστέλλει μετά το εξής: “Το ανώτατο όργανο του Σωματείου πήρε την απόφαση αυτή (με 22 ψήφους υπέρ στους 40 παρόντες) αλλά προκειμένου να σταλεί στους συναδέλφους η δήλωση συμμετοχής θεωρώ απαραίτητη να προηγηθεί η ενυπόγραφη έγγραφη γνωμοδότηση έγκριτου νομικού για να μην υπάρξουν συνέπειες στο Σωματείο και τους συναδέλφους, διαφορετικά διαχωρίζω τη θέση μου και εγώ και η παράταξή μου”.

Είναι αυτή η κρισιμότατη εποχή για τυχοδιωκτισμούς και ακροβατικά; Υπήρχε ανάγκη να συμβεί αυτή η μεθόδευση σε τοπικό επίπεδο, τη στιγμή που δρομολογήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο η ΓΣ Προέδρων; Με ποιο άλλοθι διασπάται το κοινό μέτωπο με κατά τόπους πυροτεχνήματα; Εξ όσων γνωρίζουμε μόνο η ΕΛΜΕ Λάρισας και μια ακόμη πήραν τέτοια απόφαση. Είναι ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων τοπικό ζήτημα; Έχει κάποιος την αυταπάτη πως μπορεί να ανατραπεί η πολιτική αυτή σε κάποια μεμονωμένη περιοχή;
Δικαιούνται οι παρατάξεις να επιδεικνύουν απροσεξία, ανευθυνότητα και ασυνέπεια, σε αυτή τη μαύρη εποχή για το ελληνικό σχολείο που η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας προσπαθούν να εξαναγκάσουν τους λειτουργούς της εκπαίδευσης, να κατηγοριοποιήσουμε τα σχολεία μας, μετακυλίοντας μάλιστα τις διαχρονικές ευθύνες των επιλογών των κυβερνήσεων στην εκπαιδευτική πολιτική στις πλάτες μας;

Καταγγέλλουμε τις παρατάξεις ΔΑΚΕ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΠΕΚ για ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό. Στο ΔΣ θα ζητήσουμε να ψηφιστεί αίτημα συνδρομής των δικηγόρων της ΑΔΕΔΥ/ΟΛΜΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία των συναδέλφων.
Ο αγώνας για να μην μπει ταφόπλακα στη δωρεάν δημόσια δωρεάν παιδεία και στη χώρα μας συνεχίζεται.
Ο κλάδος καλείται να αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα την πρόταση στη ΓΣ προέδρων, 27/11 με νέες ΓΣ 22-26/11.
Μαζικά συμμετέχουμε, συνδιαμορφώνουμε τις αποφάσεις μας, για να μην αποφασίζει κανείς για μας, χωρίς εμάς.

Συνεχίζουμε σε ενιαίο, κοινό, πανελλαδικό μέτωπο!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ