ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ «ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ» ΖΗΤΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Τη δυνατότητα απαλλαγής των επιχειρήσεων από την υποχρέωση επιστροφής της «επιστρεπτέας προκαταβολής» ζητά με σημερινή του επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, υπενθυμίζοντας ότι ήδη με παλαιότερη νομοθετική ρύθμιση δεν επεστράφη στο σύνολό της.

Όπως επισημαίνει στην παρέμβασή του ο κ. Μπασδάνης, αυτό  θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία αλλά και θα δημιουργήσει πιθανώς νέες θέσεις εργασίας.

Όπως τονίζεται στην επιστολή «η διάρκεια της πανδημίας διήρκησε περισσότερο από το αναμενόμενο και από ότι δείχνουν, δυστυχώς, τα υπάρχοντα στοιχεία θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα, με συνέπεια η οικονομία να μην έχει επανέλθει στα επίπεδα της προ Covid-19 εποχής.

Ειδικότερα, τα νέα αναγκαστικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για τον περιορισμό της επέκτασης της νόσου Covid οδηγούν σε μείωση του κύκλου εργασιών πολλών κλάδων της οικονομίας και κυρίως της εστίασης και του εμπορίου. Ταυτόχρονα, οι υπερβολικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου, εξαιτίας της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραμέτρων δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στις επιχειρήσεις.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας κρίνει ως άκρως απαιτούμενο μέτρο που θα αποσυμπίεζε την διαμορφούμενη κατάσταση τη δεδομένη χρονική στιγμή  είναι τη ΜΗ επιστροφή των χρημάτων που έλαβαν οι επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι περίπου 700.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκαν συνολικά με ένα ποσό της τάξεως των 8 δις ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) .

Άλλωστε, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ότι το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μας θα αγγίξει το 7%, τότε η επίπτωση στον Κρατικό Προϋπολογισμό της μη επιστροφής των χρημάτων της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι πολύ μικρή έως μηδαμινή.

Επειδή τη δεδομένη χρονική στιγμή το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται ένα σχέδιο μετάθεσης της αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής, πρέπει να εξετάσει και την πρόταση της μη επιστροφής της».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ