ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 20ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν την Τετάρτη 3 του Νοέμβρη του 2021, οι μαθητές του Τμήματος Ένταξης, της Γ΄ τάξης και των τμημάτων Ε2 και Στ΄2 του 20ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας, στα πλαίσια προγράμματος που υλοποιούν με τίτλο: «Περιδιαβαίνοντας τον ορεινό όγκο του Κισσάβου. Ανακαλύπτω τη γεωμορφολογία, την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής».
Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Γκουντουβά Φωτεινή, Σιώμος Κωνσταντίνος, Δούκας Ευάγγελος, Σισκοπούλου Βάλια, Αθάνατος Στέφανος και Ταμβακάς Κώστας.

Στη Μελιβοία, ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. Ελασσόνας-Κισσάβου-Αγιάς, κ. Κώστα Σπανό, για την αρχιτεκτονική του τοπίου («Υλικά δόμησης, οικιστικές και ανθρώπινες παρεμβάσεις»), τους τρόπους προσανατολισμού στο χώρο χωρίς τη χρήση πυξίδας και έγιναν αναφορές στους λόγους των οικιστικών επιλογών.

Ακολούθησαν προγραμματισμένες βιωματικές ασκήσεις και δράσεις στο πεδίο. Τόσο κατά τη διάρκεια των δράσεων όσο και κατά τη διαδρομή οι μαθητές, παρατήρησαν, ταυτοποίησαν και συνέλεξαν μανιτάρια υπό την επίβλεψη του κ. Ταμβακά, παρατήρησαν κατέγραψαν και φωτογράφισαν είδη της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής.

Αντικρύζοντας στους καταρράχτες, οι μαθητές μετά την πρώτη έκπληξη, είχαν την ευκαιρία να παίξουν, να συζητήσουν για τις καταστροφικές συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση (ρύπανση, σκουπίδια), να βιώσουν την οργανική η σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από το παιχνίδι αναγνώρισης και συλλογής υλικού (πέτρα, ξύλα, φύλλα, μανιτάρια, κυκλάμινα, κλπ. Θετική έκπληξη αποτέλεσε η αυθόρμητη πρωτοβουλία των μαθητών να καθαρίσουν την περιοχή συλλέγοντας τα υπάρχοντα απορρίμματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ