ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΗΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους, από τα χωριά του Δήμου Αγιάς, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, πραγματοποιώντας μια μαχητική κινητοποίηση και στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους.

Οι αγρότες του Δήμου Αγιάς βγήκαν στο δρόμο αφού το εισόδημά τους, κύρια των μηλοπαραγωγών, επλήγη από την πανδημία, το οποίο σε συνδυασμό με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, λόγω των αυξήσεων στη ΔΕΗ και το πετρέλαιο, τους φέρνει σε απόγνωση. Ταυτόχρονα και ενώ φέτος τα μήλα πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές ή έμειναν αδιάθετα, ως συνέπεια των μέτρων για την πανδημία, η κυβέρνηση τους εξαιρεί από τις έκτακτες ενισχύσεις. Ακόμα, οι πληροφορίες ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ τα μήλα, τα κάστανα και τα αμύγδαλα πρόκειται να μείνουν εκτός της συνδεδεμένης ενίσχυσης, θα επιφέρουν ένα ακόμη πλήγμα σε εκατοντάδες αγρότες που δίνουν καθημερινά τον αγώνα της επιβίωσης.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν μαζικοί φορείς του δήμου, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης, ο Σύλλογος Γυναικών.

Τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των αγροτών μετέφερε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, που δεσμεύτηκε να φέρει τα προβλήματά τους στη Βουλή.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιάννης Ζαχαράκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανάβρας, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, να δώσει έκτακτη ενίσχυση και να μην περικοπεί η συνδεδεμένη.

Με τους αγώνες μας θα επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος αναφέρθηκε στα παραπάνω προβλήματα, προσθέτοντας επιπλέον πως «το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη: 1,5 Ευρώ το πετρέλαιο, 50% πάνω οι λογαριασμοί του ρεύματος που είναι η δεύτερη αύξηση μέσα σε δύο χρόνια, τα λιπάσματα έχουν ανέβει από 50% έως 150% , συνολικά τα αγροτικά μέσα και τα εφόδια».

Σχολιάζοντας τον εμπαιγμό που δείχνει η κυβέρνηση στους αγρότες με την απόφασή της να δώσει κάποια ψίχουλα και να τα βαφτίσει μάλιστα ως επιστροφή φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο τόνισε πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να μας ταΐσει σανό. Δεν μπορεί όλες οι κυβερνήσεις να δίνουν 370 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για επιστροφή φόρου καυσίμων και αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, ξενοδόχους, κλινικάρχες και σε εμάς να λένε ότι “δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες”. Η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού τον Μάη 2019 στη Λάρισα για επιστροφή φόρου καυσίμων αποδείχτηκε ότι τελικά ήταν μόνο για τα ψηφαλάκια των αγροτών. Τα 50 εκατομμύρια ευρώ μόνο σε κάποιους συνεταιρισμένους ή νέους αγρότες είναι ψίχουλα και ταυτόχρονα γίνονται σε μια λογική διαίρει και βασίλευε για να περάσουν πιο εύκολα την αντιλαϊκή πολιτική τους. Ακόμη όμως και αυτή η επιστροφή είναι πολύ πίσω από ό,τι δινόταν. Το 2015 η επιστροφή για το αγροτικό πετρέλαιο ήταν 185 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και βέβαια τότε με πολύ χαμηλότερη τιμή το λίτρο πετρελαίου, συνολικά πιο φθηνά τα μέσα και εφόδια, η Ενέργεια, το κόστος ζωής».

Στάθηκε ακόμα στην ανάγκη καταβολής όλων των αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί τα προϊόντα τους στο παρελθόν και στην ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Κλείνοντας τόνισε πως «δίνουμε αγώνα για την επιβίωσή μας. Πλέον είναι γνωστό σε όλους ότι καμιά κυβέρνηση δεν μας χάρισε ποτέ τίποτα, ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τους αγώνες και τα τρακτέρ στον δρόμο. Δυναμώνουμε τους Συλλόγους μας, είμαστε σε εγρήγορση».

Στο πλαίσιο των αιτημάτων των αγροτών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Να ενταχθούν τα μήλα Αγιάς στα προϊόντα στα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να δοθεί ενίσχυση. Λόγω της πανδημίας και των μέτρων για τον κορωνοϊό, τα μήλα πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές ή έμειναν αδιάθετα στα ψυγεία με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του εισοδήματος.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο να διασαφηνίσουν τη θέση τους εδώ και τώρα, για όσο ισχύει το σύστημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Να συνδεθεί η επιδότηση με την πραγματική παραγωγή.

Άμεση καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων. Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση τουλάχιστον 50% στο αγροτικό και οικιακό ρεύμα. Να παρθούν πίσω οι αυξήσεις σε μέσα και εφόδια και να καταργηθεί ο ΦΠΑ.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ