ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΠΜΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Την Παρασκευή το παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας πραγματοποιήσαμε στον τοπικό ΟΑΕΔ παράσταση διαμαρτυρίας με αφορμή το σημαντικό ζήτημα που προέκυψε σε μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου που προφανώς δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά αφορά μεγάλο ποσοστό εργαζομένων.

Οι μουσικοί έκαναν τα χαρτιά τους στα μέσα Ιούνη για να πάρουν ταμείο ανεργίας το καλοκαίρι του 2021 μόλις τελείωσε η σύμβασή εργασίας που είχανε. Ήταν η πρώτη κίνηση που έκαναν κατευθείαν όπως είναι λογικό. Τελικά έχασαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον μήνα Ιούνη επειδή ο ΟΑΕΔ έβαλε τα χρήματα του ταμείου 5 μέρες πριν τελειώσει ο μήνας. Το σύστημα έβλεπε ότι για τον μήνα Ιούνη παίρνουν ταμείο ανεργίας, ενώ είχανε πάρει μόνο 5 μέρες. Σε παρέμβαση του Συλλόγου στο υπουργείο Εργασίας το προηγούμενο διάστημα που αναδείξαμε ότι συμβαίνει αυτό το ζήτημα μας είπανε πως είναι τεχνικό το θέμα στο σύστημα και δύσκολα λύνεται ή άλλη απάντηση ήταν να το δούμε με τον ΟΑΕΔ.

Σε ανακοίνωση του παραρτήματος μετά τη συνάντηση στον ΟΑΕΔ αναφέρονται τα παρακάτω:

“Σήμερα στην συνάντηση με εκπροσώπους και εργαζόμενους του ΟΑΕΔ στη Λάρισα που μας βοήθησαν σημαντικά να καταλάβουμε τι συμβαίνει μας γνωστοποιήθηκε πως άλλαξε η εγκύκλιος που υπήρχε το 2020, με την οποία σε τέτοιες περιπτώσεις οι δικαιούχοι δεν έχαναν τα λεφτά τους. Υπήρχανε παραδείγματα που το 2020 τα χρήματα δόθηκαν κανονικά σε τέτοιες καταστάσεις. Ουσιαστικά οι συνάδελφοι που πρέπει να είναι «και λίγο λογιστές» χρειαζόταν να «φερθούν πονηρά» και να κάνουν χαρτιά για ταμείο ανεργίας τον Ιούλιο για να είναι σίγουροι ότι θα πάρουν το επίδομα ειδικού σκοπού. Από την μεριά μας υπήρχε δέσμευση να εντείνουμε την επαφή μας με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για την άμεση επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν σε συναδέλφους,

Το υπουργείο δεν δείχνει την διάθεση σήμερα να δώσει αναδρομικά γι΄ αυτό το ζήτημα. Η ουσία είναι πως η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει «κόφτες» για να περιορίσει την στήριξη σε συναδέλφους και το παρουσιάζει σαν τεχνικό πρόβλημα. Αν υπήρχε καμιά εμπλοκή σε επενδυτικό πρόγραμμα το «επιτελικό κράτος» θα έδινε λύση σε ένα βράδυ. Καταλαβαίνουμε πως για αυτούς η διαβίωσή μας είναι «ατομική μας ευθύνη». Τα πενιχρά επιδόματα που καλύπτουν χρέη και βασικές ανάγκες είναι «προνόμια».

Όμως διαβεβαιώνουμε την Κυβέρνηση πως είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει πως θα συμβιβαστούμε με αυτήν την βάρβαρη πραγματικότητα. Συνεχίζουμε, καλούμε κάθε συνάδελφο να γραφτεί στο σύλλογο, να διεκδικήσουμε μαζί την επίλυση κάθε προβλήματος που προκύπτει. Γνωρίζουν πολύ καλά οι ιθύνοντες πως «Αυτά τα δέντρα δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό» (Γ. Ρίτσος) όπως έγραφε το πανό που αναρτήσαμε στην πύλη του ΟΑΕΔ.

Όλοι στα σωματεία, όλοι στον αγώνα!
Της τέχνης οι εργαζόμενοι, έχουνε φωνή!”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ