ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Ερώτηση της Ευ. Λιακούλη προς τον υπουργό Θ. Πλεύρη

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης, προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας σχετικά με την αδικαιολόγητη και παράνομη άρνηση των φορέων του Υπουργείου να διεξάγουν δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους σε δικαιούχους πολίτες της Λάρισας, πραγματοποίησε η Βουλευτής ν. Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, κ.Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα , στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής :

«Αρκετοί είναι οι πολίτες, οι οποίοι, για ιατρικούς λόγους, απαλλάχθηκαν με αποφάσεις των αρμόδιων επιτροπών του Υπουργείου Υγείας, από τον εμβολιασμό, καθώς και από την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης έναντι αντιτίμου, όπως νόμος ορίζει.

Ειδικότερα, όπως μας γνωστοποίησε με επιστολή της εκπαιδευτικός στο 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας, σύμφωνα ομόφωνη γνωμοδοτική απόφαση της αρμόδιας Τριμελούς Υγειονομικής Επιτροπής της 5ης Υ.Π.Ε. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, απαλλάχθηκε από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού για τον Covid-19, για ιατρικούς λόγους, καθώς και από την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης έναντι αντιτίμου. Σύμφωνα, δε, με το άρθρο 3 του υπ’ αριθμ. ΦΕΚ Β’ 4207/12-09-2021, οι υπάλληλοι δύνανται να απαλλαχθούν από την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης έναντι αντιτίμου, εφόσον συντρέχει ιατρικός λόγος για μη εμβολιασμό, μετά από έκδοση σχετικής απόφασης των κατά τόπο αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου υπαλλήλου.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς αρνούνται να διεξάγουν δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο στην εν λόγω πολίτη, ενώ σε ερώτησή της προς το Υπουργείο έλαβε ως απάντηση ότι το ζήτημα δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί, με αποτέλεσμα, να την αναγκάζουν σε διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων νόσησης σε ιδιωτικό φορέα, επιβαρύνοντάς την οικονομικά και ψυχολογικά.

Το Υπουργείο Υγείας, όμως, όπως και κάθε κρατικός φορέας, οφείλει να τηρεί πιστά και κατά γράμμα τους νόμους που το ίδιο, εξάλλου, έχει θεσπίσει.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό, να λάβει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αρθεί άμεσα η αδικία που υφίστανται όλοι όσοι , για ιατρικούς λόγους, ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία , ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα παράνομων αρνήσεων για δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους νόσησης στο μέλλον» .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ