ΣΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Στον Φιλίπ Ριό, τον δήμαρχο της γαλλικής πόλης Grigny απονεμήθηκε το βραβείο του «Παγκόσμιου Δημάρχου» από το Παγκόσμιο Ίδρυμα Δημάρχων για το 2021, επιβραβεύοντάς τον για το έργο του σε μια φτωχή πόλη, όπως το Grigny. Δεδομένου ότι ο Ριό είναι κομμουνιστής, πρόκειται για πρώτη φορά που δίνεται τέτοιο βραβείο σε δήμαρχο προερχόμενο από κομμουνιστικό κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι το βραβείο αυτό έχει δοθεί στον Έντι Ράμα και την Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Ριό καταβάλει μια μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση της πόλης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της καθώς πρόκεται για την φτωχότερη πόλη της Γαλλίας στα νότια του Παρισιού που μαστίζεται από ανεργία και εγκατάλειψη. Για μεγάλο μέρος των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, το Grigny είναι η εικόνα μιας «απαγορευμένης ζώνης», μια περιοχή που βρίσκεται στο σκοτάδι.

Ο δήμαρχος όμως, το το 2017 οργάνωσε μια πρωτοβουλία στήριξης της πόλης με τίτλο «Έκκληση από το Grigny», την οποία υπέγραψαν εκατοντάδες άλλοι δήμαρχοι ζητώντας κρατική στήριξη κι επενδύσεις στην περιοχή. Τα κοινωνικά προγράμματα του Ριό, που στηρίχθηκαν στην παροχή κουπονιών τροφίμων έκτακτης ανάγκης και επιδοματικής στήριξης των αδύναμων, κράτησαν όρθια την κοινωνία μέσα στον κορονοϊό, με τον ίδιο να κερδίζει το βραβείο του καλύτερου δημάρχου στον κόσμο. Προχώρησε επίσης σε πολιτικές στήριξης της δια βίου εκπαίδευσης και προώθησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλού κόστους για τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων.

Ο Ριό τονίζει ότι «ποτέ δεν ασχολήθηκα με το τι συμβαίνει στην ‘κορυφή’ της κοινωνίας, αλλά περισσότερο με το έργο όλων αυτών των αόρατων ακτιβιστών, εργατών, υπαλλήλων και δημοσίων υπαλλήλων που αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους».

Όπως ο ίδιος σημείωσε «η εργατική τάξη μετεξελίσσεται, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι φτωχοί είναι ακόμα εδώ. Όταν με ρωτάνε ποια είναι η διαφορά στο Grigny πριν 40 χρόνια και ποια σήμερα, η απάντηση είναι ότι τότε είχαμε ανεργία 5% ανεργία και σήμερα 50%. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η απληστία των ισχυρών αναπαράγει και βαθαίνει τη φτώχεια και τα αδιέξοδα κι απέναντι σε αυτά δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε να παλεύουμε για να στηρίξουμε τους πιο αδύναμος και να προσφέρουμε μια βιώσιμη εναλλακτική πρόταση».

tvxs.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ