Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΒΙΩΣΙΜΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Η παρέμβαση του Β. Κόκκαλη για την απεργία στην εστίαση

Με αφορμή τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στον κλάδο της εστίασης, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κλάδος των επιχειρήσεων εστίασης από την αρχή της πανδημίας το 2020 έως και σήμερα βιώνει από τις πιο επώδυνες οικονομικές συνέπειες των μέτρων για την προστασία κατά του κορωνοιού. Ύστερα από την πιο παρατεταμένη ολική αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, που άφησε πίσω της λουκέτα, ανεργία, συσσωρευμένα χρέη σε Δημόσιο, ασφαλιστικές εισφορές, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ο ίδιος κλάδος και οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτόν, βρίσκονται προ των πυλών ενός νέου κύκλου άτυπης αναστολής λειτουργίας. Διότι τα μέτρα που εφαρμόζονται, ενώ θεωρητικά οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε λειτουργία, εντούτοις, οδηγούν σε μεγάλη μείωση πελατείας και έτσι σε ένα φαύλο κύκλο δυσχέρειας, απολύσεων, συσσώρευσης χρεών.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί την δυσχερή θέση των επιχειρήσεων εστίασης, και να λάβει το μήνυμα που στέλνουν με την σημερινή απεργία οι επιχειρήσεις. Η Κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι χιλιάδες εργαζόμενοί . Κυρίως να κάνει Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη, να μετατρέψει την επιστρεπτέα προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα, να επιδοτήσει το ενεργειακό κόστος και το κόστος ενοικίου, τις εργοδοτικές εισφορές και την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, και να επέλθει μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

Η κυβερνητική αναρχία λοιπόν, για πρώτη φορά ιστορικά οδήγησε τους κλάδους εστίασης σε απεργία με την μορφή που αποφασίστηκε σήμερα. Ας είναι η τελευταία.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ