ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ερώτηση του Μ. Χαρακόπουλου προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού

Πρωτοβουλία για την υλοποίηση της μελέτης ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Λάρισας, που περιλαμβάνει τη διασύνδεση 14 σημαντικών μνημείων στο ιστορικό κέντρο της πόλης ανέλαβε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, θέτοντας το θέμα στους αρμόδιους υπουργούς.

Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά την ενημέρωση που είχε από τους εκπροσώπους της κίνησης «Λάρισα η πόλη μου» και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, καλώντας τους να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση του έργου που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στον πολιτισμό της πόλη.

Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «προσφάτως, με πρωτοβουλία του φορέα «Λάρισα η πόλη μου», πραγματοποιήθηκε περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Λάρισας στα ίχνη του Ιουστινιάνειου τείχους. Οι συμμετέχοντες, με συνοδοιπόρο την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας για τη βυζαντινή οχύρωση της Λάρισας επί Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα μ.Χ., εντός των ορίων της οποίας, βρίσκονται τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της πόλης.

Με το πέρας αυτής της περιήγησης αναδείχθηκε η αναγκαιότητα για την ύπαρξη ενός “οδηγού” που θα κατευθύνει τον κάθε επισκέπτη να γνωρίσει τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Λάρισας ακολουθώντας μια ενιαία διαδρομή.
Ωστόσο, ήδη από το 2018, το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Θεσσαλίας έχει εγκρίνει μελέτη ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης σε μια ενιαία διαδρομή γύρω από το Αρχαίο Θέατρο.

Η πρόταση αυτή με τίτλο “Καταγραφή στοιχείων για την ανάδειξη κτιριακών καταλοίπων ιστορικού κέντρου Λάρισας”, δημιουργήθηκε από την εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, συντάχθηκε από τον αρχιτέκτονα κ. Δημήτρη Κουτσογιάννη στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Λαρισαίων και Περιφέρειας Θεσσαλίας και περιλαμβάνει τη διασύνδεση 14 σημαντικών μνημείων στο ιστορικό κέντρο της Λάρισας. Οι κατευθύνσεις για τη διαδρομή και η απαιτούμενη πληροφόρηση, θα δίδονται μέσω ενημερωτικών πινακίδων αλλά και ανάγλυφων με το σήμα της πόλης, το άλογο, σε πεζόδρομους. Επίσης προβλέπονται και ψηφιακές εφαρμογές, ενώ επιπλέον πληροφορίες θα παρέχονται και στο Σημείο Πολιτιστικής Διασύνδεσης της Λάρισας, το οποίο έχει σχεδιαστεί να βρίσκεται στο Γενί Τζαμί, την αφετηρία και ταυτόχρονα τέρμα της διαδρομής.

Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση του πολιτιστικού αποτυπώματος της πόλης της Λάρισας και να την προσθέσει στον κατάλογο των πόλεων, οι οποίες όχι μόνο αξιοποιούν την πολιτιστική τους κληρονομιά άλλα φροντίζουν για την διατήρησή της στο διηνεκές».
Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να κινήσουν τις διαδικασίες χρηματοδότησης της υλοποίησης της μελέτης ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης της Λάρισας, που περιλαμβάνει τη διασύνδεση 14 σημαντικών μνημείων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, η οποία έχει εγκριθεί από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Θεσσαλίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ