ΝΕΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

Θανάσης Νασιακόπουλος: Χέρι – χέρι με τους δημότες μας πετύχαμε καλύτερη διαχείριση αποβλήτων

Το νέο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Κιλελέρ για την επόμενη 5ετία εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και ήδη υποβλήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

O Δήμαρχος Θανάσης Νασιακόπουλος σε δήλωσή του σχετικά με το Σχέδιο ανέφερε: «Η έγκριση του Τοπικού Σχεδίου βρίσκει το Δήμο Κιλελέρ σε ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης αφού τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τους δημότες, τους δημοτικούς συμβούλους και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων έχει πετύχει κορυφαίες επιδόσεις στην διαχείριση αποβλήτων που τον κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις στον τομέα αυτό. Συγκεκριμένα, κατάφερε να πετύχει με δικά του μέσα, και χωρίς τη στήριξη χρηματοδοτικών εργαλείων, αύξηση κατά 45% της ποσότητας ανακυκλώσιμων υλικών που καταλήγουν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) με παράλληλη σημαντική μείωση των παραγόμενων αποβλήτων που καταλήγουν στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Επιπροσθέτως προχώρησε στη συλλογή 71.000 κενών φιαλών φυτοφαρμάκων (5,85 τόνοι) σε δύο καμπάνιες (Ιανουάριο, Απρίλιο) με δικές του πρωτοβουλίες, ευαισθητοποιώντας την τοπική κοινωνία. Η τρίτη καμπάνια συλλογής σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Προχώρησε επίσης τη συλλογή και παράδοση 6,5 τόνων δίσκων φύτευσης βιομηχανικής ντομάτας από φελιζόλ και προγραμματίζει μέχρι το τέλος του έτους την ανάπτυξη σημείων ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών στον Πλατύκαμπο, στο Αρμένιο και στο Κιλελέρ πέραν της Νίκαιας που προϋπάρχει. Επίσης, εντός του έτους, θα υλοποιηθεί δίκτυο ανακύκλωσης ρούχων ενώ θα επεκταθεί και το δίκτυο συλλογής μπαταριών (ΑΦΗΣ).

Να σημειωθεί δε ότι έχουμε υποβάλλει προς ένταξη στο ΕΣΠΑ την κατασκευή κεντρικού Πράσινου Σημείου σε τοποθεσία μεταξύ των Κοινοτήτων Χάλκης και Νίκαιας και την ωρίμανση του περιφερειακού Πράσινου Σημείου στην Κοινότητα Κιλελέρ και στο πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ τη δημιουργία 10 γωνιών και πολυκέντρων ανακύκλωσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό οχημάτων ενώ έχει ήδη αναβαθμίσει τον στόλο των οχημάτων διαχείρισης αποβλήτων μέσω του προγράμματος ‘Φιλόδημος’

Θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση να προωθούμε όλα τα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και στην αξιοποίηση των αποβλήτων αξιοποιώντας όλα τα μέσα που η Πολιτεία μας παρέχει».

Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων εκπονήθηκε υπό την αιγίδα της Aντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Βάνας Χλιάπη – Γκουνιαρούδη σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος & Τεχνικών Έργων και το Τμήμα Προγραμματισμού λαμβάνοντας υπόψη τις θεσμικές εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπως αυτές αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ, 2020).
Το επικαιροποιημένο ΤΣΔΑ δίνει έμφαση σε δράσεις που προωθούν την πρόληψη και τη μείωση παραγωγής αποβλήτων μέσω δράσεων ενίσχυσης Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) και δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στοχεύοντας στην αύξηση της χωριστής συλλογής.

Οι κυριότητες εξ αυτών αφορούν στην

• ενίσχυση των υφιστάμενων δράσεων χωριστής συλλογής,

• ένταξη νέων όπως η δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών,

• εφαρμογή χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (καφέ κάδος),

• υλοποίηση και λειτουργία Πράσινων Σημείων,

• εγκατάσταση γωνιών ανακύκλωσης

• κατασκευή σύγχρονων έργων υποδομών μεταφόρτωσης στερεών αποβλήτων (Τοπικός Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) και

• χωριστή συλλογή λοιπών ρευμάτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων όπως το έντυπο χαρτί και τα απόβλητα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου αλλά και της δυναμικής ως προς τη χωριστή συλλογή λοιπών ρευμάτων πλην των βιοαποβλήτων, ο Δήμος θα κατευθυνθεί προς τη χωριστή συλλογή σημαντικού ποσοστού βιοαποβλήτων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ