ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΥΞΙΔΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δήλωση της Ευ. Λιακούλη για τη σημερινή επέτειο

Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, ενόψει του εορτασμού της 48ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου δήλωσε τα εξής:

«48 χρόνια πριν, το Νοέμβριο του 1973, οι φοιτητές αποφάσισαν να αντιδράσουν στο στυγνό καθεστώς που είχε επιβληθεί στη χώρα μας από τον Απρίλιο του 1967, τη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Θρυαλλίδα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το μνημόσυνο του Γέρου της Δημοκρατίας, που μετατράπηκε σε ογκώδη διαδήλωση κατά της Χούντας.

Η σύγκρουση, δύο εκ διαμέτρου αντίθετων κόσμων, ήταν πλέον γεγονός.

Από τη μία, το σιδηρόφρακτο καθεστώς της 21ης Απριλίου και από την άλλη, το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, με κληρονομιά του τη νεολαία του «1-1-4» και τις κινητοποιήσεις της δεκαετίας του ’60.

Όλα έδειχναν πως κάτι θα συμβεί. Και συνέβη…

Η εξέγερση των φοιτητών, που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου, με την κατάληψη του Πολυτεχνείου, πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε αντιδικτατορική διαμαρτυρία, καθώς χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν εκεί,  για να τους συμπαρασταθούν.

Στα χείλη όλων,  κυριάρχησε το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», λέξεις που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη όλων των Ελλήνων.

Τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου, το τανκ εισέβαλε στην κεντρική είσοδο του πανεπιστημίου, καταπλακώνοντας του φοιτητές που στέκονταν με γενναιότητα στην πύλη.Ο απολογισμός βαρύς: τουλάχιστον 24 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, περισσότερες από 2.000 συλλήψεις.

Σήμερα υποκλινόμαστε με σεβασμό και συγκίνηση, σε όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά της Χούντας, δίνοντας τη δική τους προσωπική μάχη, εναντίον του σκληρού στρατοκρατικού καθεστώτος.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ενέπνευσε και κινητοποίησε ολόκληρη την κοινωνία στη διεκδίκηση κοινών αιτημάτων και έφερε μια νέα ηθική στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.

«Ύστερα κύλησε ο καιρός κι η ιστορία, πέρασε εύκολα απ’τη μνήμη στην καρδιά…»

Η 17η Νοεμβρίου ζει μέσα στην καρδιά και στη μνήμη των Ελλήνων, ως διαχρονική μας παρακαταθήκη.

Το Πολυτεχνείο ήταν, είναι και θα παραμείνει το κορυφαίο σύμβολο ελευθερίας, δημοκρατίας και αγώνα ενάντια σε κάθε προσπάθεια επιβολής.

Αποτελεί, ταυτόχρονα, και μια επιταγή για διαρκή επαγρύπνηση στην προάσπιση της δημοκρατίας και στην οικοδόμηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας.

Το μήνυμά του, πάντα συγκλονιστικό και πάντα επίκαιρο, καθώς ο αγώνας μας για «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ –ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», συνεχίζεται αδιάκοπα…»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ