ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Η τοποθέτηση του Χρ. Κέλλα στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που θεωρεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους “αίμα” της. Το πρόγραμμά μας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα υλοποιείται με συνέπεια, παρά την παγκόσμια υγειονομική κρίση του κορονοϊού και τις απρόβλεπτες δημοσιονομικές δαπάνες που χρειάστηκαν για τη στήριξη της οικονομίας.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την ομιλία του, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, προσθέτοντας:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε απ’ την πρώτη στιγμή σε σημαντικές μειώσεις φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, που έδωσαν ανάσα στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες μας και ενίσχυσαν την παραγωγή.

Πέραν των “κορονοενισχύσεων” που δόθηκαν στους κτηνοτρόφους, η κυβέρνησή μας ήταν εκείνη, που πλήρωσε τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων της Λάρισας για τον καταρροϊκό πυρετό έπειτα από 6 χρόνια.

Η κυβέρνησή μας ήταν εκείνη που έδρασε με ασυνήθιστη ταχύτητα μετά τον “Ιανό” και έδωσε αποζημιώσεις στους πληγέντες, όπως αναλόγως συνέβη και με τον παγετό την περασμένη Άνοιξη».

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αναλύοντας τον κορμό του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι απλουστεύεται και επιταχύνεται η διαδικασία ίδρυσης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, επισημαίνοντας τα ακόλουθα σημεία:

Δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης πρόχειρων καταλυμάτων ζώων.

Μειώνεται η ελάχιστη απόσταση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων – μέχρι και 50% – από οικισμούς, χωριά, σιδηροδρομικές γραμμές κλπ. Για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται πλησίον κατοικημένων περιοχών, δίνεται εκ νέου παράταση για την υποβολή αιτήματος συνέχισης λειτουργίας τους στις οικείες ΔΑΟΚ έως 31/12/2022.

Παρέχεται η δυνατότητα τροποποίησης των αδειών διατήρησης εγκατάστασης εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών.

Απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κατηγορίας Β΄ και κάτω.

Παρατείνεται το χρονικό διάστημα αναστολής κατεδάφισης αυθαίρετης κατασκευής κτηνοτροφικής εγκατάστασης σε 9 μήνες, με δυνατότητα παράτασης 3 μηνών.

Μειώνεται στο 5% το πρόστιμο ανέγερσης για όσους προβαίνουν σε νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

Παρατάσεις για σχέδια βόσκησης και αποζημιώσεις πληγέντων από παγετό

Ο Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την παράταση των προθεσμιών υποβολής των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης έως τις 31/12/2023 και εστίασε στις ρυθμίσεις για την παράταση προθεσμιών, οι οποίες αφορούν στις αποζημιώσεις αγροτών που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό μεταξύ 15/2/2021 και 20/4/2021, τονίζοντας:

«Παρατείνεται έως τις 31/12/2021 η δυνατότητα του ΕΛΓΑ να χορηγεί στους δικαιούχους προκαταβολή έως και 40% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Στην παρούσα ρύθμιση περιλαμβάνονται και όσοι υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειές τους, οι οποίες ήταν σε προανθικό στάδιο, από τον παγετό μεταξύ 15 Φεβρουαρίου και την 20 Απριλίου 2021.

Παρατείνεται έως τις 31/1/2022 ο χρόνος ολοκλήρωσης διεκπεραίωσης των δηλώσεων ζημίας – αιτήσεων οικονομικών ενισχύσεων από ζημιές, που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τον παγετό, για τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ έκανε αναφορά και στην παράταση της θητείας του Προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, υπογραμμίζοντας πως ήταν στο πλευρό των αγροτών που επλήγησαν από τον «Ιανό» και τον παγετό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ