Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ανακοίνωση της “Πρωτοβουλίας για μια δημόσια υγεία” που υποστηρίζει ότι είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος η ενημέρωση για τα εμβόλια, τα μέτρα προστασίας και η αποτροπή της διάλυσης του ΕΣΥ

Η πανδημία παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος παγκοσμίως για όλες τις κοινωνίες και πλήττει πρώτα από όλα τα πλατιά εργατικά λαϊκά στρώματα. Η προέλαση της πανδημίας απέδειξε περίτρανα πως η οικοδόμηση των κοινωνιών στο όνομα της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, η διάλυση του κράτους πρόνοιας, η ισοπέδωση των δημόσιων συστημάτων υγείας, η υποταγή του περιβάλλοντος, της υγείας και της ζωής του λαού στο ιδιωτικό κέρδος δεν είναι ικανά ούτε να υπηρετήσουν τις βασικές υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας, ούτε να περιφρουρήσουν τη ζωή του λαού και των εργαζομένων.

Τα επιτεύγματα της επιστημονικής κοινότητας, που κατάφερε να δημιουργήσει αποτελεσματικά εμβόλια μέσα σε μόλις ένα χρόνο, επισκιάζονται από τις πατέντες και διεθνείς ανταγωνισμούς που θέλουν το εμβόλιο να είναι εμπόρευμα και όχι αναγκαίο αγαθό με καθολική πρόσβαση.

Η γιγάντωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας αποκαλύπτει με οδυνηρό τρόπο την αβάσταχτη ελαφρότητα μιας κυβέρνησης που κήρυξε τη λήξη της πανδημίας το καλοκαίρι θεωρώντας ότι έπραξε το καθήκον της με ένα ανεπαρκές σχέδιο προώθησης του εμβολιασμού που συρρικνώθηκε στη φτηνή πρακτική «ανοίξαμε και σας περιμένουμε».
Αντιμετώπισε το εμβόλιο ως πανάκεια και ως χυδαίο εμπόρευμα των πολυεθνικών που προωθείται από «διαφημιστές» ενώ κατρακύλησε σε πρακτικές «ψαρέματος» πελατών, ενισχύοντας τη δυσπιστία. Παραιτήθηκε από μια καμπάνια ενημέρωσης για τα εμβόλια που θα στόχευε στην κοινότητα, αρνήθηκε να οργανώσει την ενημέρωση μέσα στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στις υπηρεσίες, στους χώρους εκπαίδευσης, στις φτωχογειτονιές, για να αντιμετωπιστούν η άγνοια, οι προκαταλήψεις και ο φόβος που καλλιεργούνται έντεχνα από το σύστημα και τη μιντιακή προπαγάνδα.

Κινήθηκε εκδικητικά προς τους εμβολιοφοβικούς συνανθρώπους μας φέρνοντας τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα με αποκορύφωμα την αναστολή εργασίας των υγειονομικών ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο ακροδεξιούς, θρησκόληπτους και οπαδούς ανορθολογικών θεωριών που εκμεταλλεύονται πολιτικά αυτό το ζήτημα. Την ίδια ώρα ανοίγει επικίνδυνους δρόμους αφού ξεδιάντροπα προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Αρνήθηκε πεισματικά να ενισχύσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να προχωρήσει σε μαζικούς μόνιμους διορισμούς στο ΕΣΥ αφού όπως αποφάνθηκε ένας υπουργός τέτοια μέτρα «είναι πολυτέλεια», οδηγώντας τους υγειονομικούς σε εξουθένωση και υποβαθμίζοντας τις παροχές υγείας στους ασθενείς.
Αρνήθηκε όλα τα άλλα μέτρα που πρότειναν οι μαχόμενοι επιστήμονες και τα συνδικάτα, όπως η ενίσχυση του ΕΟΔΥ, των μέσων μαζικής μεταφοράς, της δημόσιας εκπαίδευσης, της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Στο μυαλό της έχει μόνον την πλήρη διάλυση του ΕΣΥ και την παράδοσή του στους ομίλους της Υγείας. Δεν τα κατάφερε και άσχημα: τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας γεμίζουν από απέλπιδες ασθενείς που δεν βρίσκουν ούτε γιατρό, ούτε κρεβάτι, ούτε χειρουργείο σε ένα ΕΣΥ που έγινε σύστημα μίας νόσου.

Αυτή η κυβέρνηση και δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιμετωπίσει την πανδημία.
Η εκστρατεία πειθούς για τον εμβολιασμό ήταν και είναι δικό μας έργο, είναι έργο του λαϊκού κινήματος.
Η σωτηρία του λαού από την πανδημία και η σωτηρία του ΕΣΥ από την κυβερνητική μανία είναι έργο του ίδιου του λαού.
Η Πρωτοβουλία για τη Δημόσια Υγεία ως Λαϊκό Δικαίωμα και Κοινωνικό Αγαθό καλεί τους συμμετέχοντες/σες σε αυτήν, τους ανεξάρτητους και τίμιους επιστήμονες, τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς και εργαζόμενους, καλεί επιστημονικές ενώσεις, συνδικάτα, λαϊκούς φορείς, δημοτικές κινήσεις και αρχές, σε μια ενωτική εξόρμηση υπέρ του εμβολιασμού την απαίτηση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και υπέρ της υπεράσπισης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Απέναντι στην τρομοκρατική «υποχρεωτικότητα» της κυβέρνησης ας αντιτάξουμε μια ανεξάρτητη και ενωτική, επιστημονική και λαϊκή εκστρατεία πειθούς και αλήθειας για την κοινωνική, επιστημονική, επαγγελματική και ατομική μας υποχρέωση για εμβολιασμό.

Ας πείσουμε όσους συμπολίτες και συμπολίτισσες φοβούνται ή δυσπιστούν, συνομιλώντας μαζί τους και όχι σνομπάροντας τις ανησυχίες τους. Ας συγκρουστούμε ευθέως με τις ακροδεξιές και ανορθολογικές θεωρίες της συνειδητής υποβάθμισης της πανδημίας, της άρνησης της μάσκας και του εμβολίου. Έχουμε ήδη αργήσει. Εάν υποτιμήσουμε τον «πόλεμο του εμβολίου» θα αφήσουμε χώρο για το νεοφασισμό.

Απέναντι στην οριστική διάλυση του ΕΣΥ ας αντιτάξουμε ένα μέτωπο υγειονομικών και λαού, ένα μεγάλο ενωτικό κίνημα αντίστασης και νίκης που θα διεκδικεί εδώ και τώρα κατακτήσεις για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που να ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ