ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΓΡΙΠΗ

Τα συμπτώματα κορωνοϊού και γρίπης είναι πολύ συχνά πανομοιότυπα, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες ενδείξεις που θα πρέπει να σας υποψίασουν
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, ουσιαστικά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ κορωνοϊού και γρίπης, καθώς τα συνήθη συμπτώματα της δεύτερης είναι πονοκέφαλος, πονόλαιμος και καταρροή, τα ίδια δηλαδή με εκείνα του κορωνοϊού.

Αν και η γρίπη προκαλείται από διαφορετικό στέλεχος ιού από αυτό του κορωνοϊού, προκαλεί υψηλό πυρετό, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, πονόλαιμο, καταρροή και κόπωση – όπως και οι περισσότεροι κορωνοϊοί.

Τα άτομα με Covid-19, από την άλλη, υποφέρουν από αναπνευστικά συμπτώματα που προκαλούν βήχα, δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή και πυρετό, ενώ μπορεί να προκληθεί πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατος.

Βουλωμένη μύτη ή απώλεια όσφρησης;
Ένα πρώτο στοιχείο που διακρίνει τον κορωνοϊό από την κοινή γρίπη είναι η απώλεια όσφρησης.

Ευρωπαίοι ερευνητές, των οποίων η μελέτη δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό Rhinology, διαπίστωσαν ότι όταν οι ασθενείς με Covid-19 χάνουν την όσφρησή τους, αυτό τείνει να γίνεται ξαφνικά και η απώλεια να είναι σοβαρή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, δεν έχουν βουλωμένη μύτη ή καταρροή, αλλά μπορούν ακόμα να αναπνέουν «ελεύθερα».

Απώλεια γεύσης
Ένα άλλο στοιχείο που ξεχωρίζει τον κορωνοϊό από τη γρίπη είναι η πλήρης απώλεια γεύσης που προκαλείται και η οποία παίζει μεγάλο ρόλο στην ικανότητα διάκρισης των γεύσεων. Οι ασθενείς με κορωνοϊό που έχασαν τη γεύση τους, δεν μπορούσαν να διακρίνουν το πικρό από το γλυκό.

Πότε ξεκινούν τα συμπτώματα
Μια τρίτη διαφορά που εντοπίζεται αφορά το πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα.

Στους περισσότερους τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως κορυφώνονται μέσα σε μία ή δύο ημέρες μετά τη μόλυνση, ενώ ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει σημάδια κορωνοϊού από δύο έως και 14 ημέρες μετά την έκθεση.

Και στις δύο περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να αρχίσει να μεταδίδει τον ιό τουλάχιστον μία ημέρα (και μερικές φορές περισσότερο) πριν από την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων, όμως η διάρκεια της μόλυνσης σε ασθενείς με κορωνοϊό είναι μεγαλύτερη.

dikaiologitika.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com