ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ (GREEK STATISTICS)

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση του καθηγητή Πνευμονολογίας Κ. Γουργουλιάνη

Η διαχρονική έλλειψη αξιοπιστίας των στατιστικών δεδομένων (Greek statistics) που έδινε η Ελλάδα για τα δημοσιονομικά της μεγέθη, ήταν καθοριστική σε ό,τι αφορά τη χρεωκοπία της χώρας το 2010 καθώς και την δυσκολία να βγει από την οικονομική κρίση.

Ας επιστρέψουμε στην πρόσφατη πανδημία και στις αποχρώσεις του σκούρου χρώματος στους τέσσερεις χάρτες της Ευρώπης που ακολουθούν. Η πατρίδα μας , στο επάνω μέρος της εικόνας, με το πολύ σκούρο χρώμα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών, σε σχέση με τον πληθυσμό της, σε αριθμό διαγνωστικών τεστ και στην αυστηρότητα των μέτρων που λαμβάνει. Στο κάτω μέρος της εικόνας φαίνεται να υστερούμε λίγο στους εμβολιασμούς αλλά να έχουμε αρκετά περισσότερους θανάτους από όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Αλήθεια πόσα rapid ή self τεστ γίνονται από ειδικούς ή σωστά εκπαιδευμένους και πόσα τελικά επιβεβαιώνονται;

Πόσα είναι τα ψευδώς θετικά ή τα ψευδώς αρνητικά;

Πόσοι τελικά είναι οι εμβολιασμένοι που βρέθηκαν θετικοί;

Είναι τελικά ασφαλής η εκτίμηση του ποσοστού θετικότητας των τεστ;

Πιστεύετε ότι όλοι μας εφαρμόζουμε τα αυστηρά μέτρα που ανακοινώνονται ή είναι επαρκής ο έλεγχος της τήρησης τους;

Απέναντι από αυτές τις επιφυλάξεις υπάρχουν τα αντικειμενικά δεδομένα όπως είναι οι εμβολιασμοί που ευτυχώς αυξάνονται τις τελευταίες μέρες και δυστυχώς οι θάνατοι.

“Ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ελέγχων και ισορροπιών, ασαφή στοιχεία και χαλαρότητα και ελλιπή συντονισμό των θεσμών” περιέγραφε η Ευρωπαϊκή επιτροπή για την οικονομία μας στις αρχές του 2010. Η αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων εκείνης της εποχής συνετέλεσε στη δημιουργία του ελλείματος κοινωνικής συναίνεσης.
Όσοι εντόπισαν κάποια κοινά προβλήματα στις δύο κρίσεις , ας συμβάλλουν από τη θέση ευθύνης που τους αναλογεί, στην επείγουσα αντιμετώπισή τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ