ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μόνο στην πόλη της Λάρισας θα υπάρξει από σήμερα σε επίπεδο νομού αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σύμφωνα με όσα αναφέρει η νέα ΚΥΑ που ανακοινώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου για τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού τα οποία θα ισχύσουν μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση στη Λάρισα τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν καθημερινά στις 10 το πρων ενώ σε όλες τις άλλες πόλεις του νομού (Αγια, Ελασσόνα, Τύρναβος, Φάρσαλα) σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων θα ισχύει το ωράριο που έχει ανακοινωθεί από το Σετέμβριο για τη χειμερινή περίοδο.

Στη Λάρισα

Σε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας αναφέρονται τα εξής:

Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β 5401 Δ1α/Γ.Π.οικ.72486 που βγήκε πριν λίγο, σήμερα 20 Νοεμβρίου 2021, για το θέμα της αλλαγής της ώρας έναρξης λειτουργίας στο λιανεμπόριο από την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου στην πόλη της Λάρισας, ενημερώνουμε τους συναδέλφους και καταναλωτές ότι έχει υποχρεωτική ισχύ και παραθέτουμε ακριβώς το απόσπασμα από την απόφαση:

  • Στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης, για τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή έναρξη λειτουργίας στις 10:00 και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου έως τις 21:00.

Κατόπιν επικοινωνίας και με την τοπική Διεύθυνση Εμπορίου, θέλουμε να τονίσουμε στους συναδέλφους πως διευκρινίζεται ξεκάθαρα στο ΦΕΚ ότι ο Δήμος Λάρισας είναι σε αυτούς που υποχρεωτικά από την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου πρέπει να αλλάξουν την ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων από τις 9:00 στις 10:00.

Σας παραθέτουμε και τα πρόστιμα που προβλέπει το συγκεκριμένο ΦΕΚ:

  1. Μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας/ορίων πελατών ή συμμετεχόντων– παρευρισκομένων, τήρησης των κανόνων υγιεινής και απολύμανσης/ορίου ατόμων στα καταστήματα λιανεμπορίου, στα κομμωτήρια/επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φυσικής ευεξίας και στα γυμναστήρια

 

Ως Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας γνωρίζουμε ότι η μεταβολή αυτή στο ωράριο δεν είναι ούτε λειτουργική ούτε εύκολα εφαρμόσιμη.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η Λάρισα αν και είναι αστικό κέντρο, δεν παρουσιάζει μεγάλο πρόβλημα συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Καθώς όμως είναι ξεκάθαρα υποχρεωτικό να γίνει αυτή η αλλαγή του ωραρίου βάση της παραπάνω νομοθεσίας και οι καιροί που ζούμε δεν επιτρέπουν πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας στις επιχειρήσεις μας, προτείνουμε στα καταστήματα-μέλη μας, προκειμένου να μην αλλάξει ο ημερήσιος αριθμός ωρών εργασίας, λόγω της έναρξης λειτουργίας στις 10:00 το πρωί, το εξής ωράριο:

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 10:00-15:00 17:00-21:00

ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ: 10:00-15:00

Στον Τύρναβο

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Τυρνάβου το ωράριο των καταστημάτων δεν αλλάζει και είναι:

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
08:30&14:00 & 17:00-20:30
ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ
08:30-14:00
ΚΥΡΙΑΚΗ
Κλειστά

Στην Ελασσόνα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας αναφέρει:
Σύμφωνα το νέο ΦΕΚ που ορίστηκε από την κυβέρνηση, ενημερώνουμε τους συναδέλφους επαγγελματίες ότι η αλλαγή στο ωράριο αφορά μόνο την πόλη της Λάρισας και όχι της Επαρχίας Ελασσόνας, επομένως ισχύουν όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αλλά το ωράριο παραμένει ως είχε:
ΔΕΥΤΕΡΑ
08:30&14:00 & 17:00-20:30
ΤΡΙΤΗ
08:30-14:00
ΤΕΤΑΡΤΗ
08:30&14:00 & 17:00-20:30
ΠΕΜΠΤΗ
08:30-14:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
08:30&14:00 & 17:00-20:30
ΣΑΒΒΑΤΟ
08:30-14:00
ΚΥΡΙΑΚΗ
ΚΛΕΙΣΤΑ
Στα Φάρσαλα
Νέα μέτρα από 22 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου 2021. Συνεχίζει να ισχύει το ίδιο ωράριο για τα καταστήματα των Φαρσάλων.
Από τον Εμπορικό Επιχειρηματικό Σύλλογο Επαρχίας Φαρσάλων γνωστοποιείται ότι δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΚΥΑ Δ1α/ΓΠοικ72486/20-11-2021 για τα μέτρα που θα ισχύσουν από την προσεχή Δευτέρα 22 Νοεμβρίου έως και την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου.
Τα κυριότερα μέτρα που θεσπίζονται με την Υπουργική Απόφαση είναι τα εξής:
1. Η τήρηση αποστάσεων στα καταστήματα παραμένει στο 1,5 μέτρο μεταξύ των ατόμων και 1 άτομο ανά 2 τ.μ. Στα καταστήματα τροφίμων και στα σούπερ μάρκετ η αναλογία αυτή είναι 1 άτομο ανά 9 τ.μ.
2. Εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο στην βιτρίνα των κανόνων λειτουργίας και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
3. Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, [β] πιστοποιητικού νόσησης ή [γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών μπορούν εναλλακτικά να προσκομίζουν αρνητικό self-test. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επιχειρηματίες πρέπει να προχωρούν σε έλεγχο ταυτοπροσωπίας του πελάτη.
4. Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση όσων εργαζομένων δεν έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει, να προσκομίσουν υποχρεωτικά PCR ή rapid τεστ 2 φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των δύο ελέγχων τις δύο ημέρες, δηλαδή πρέπει να μεσολαβούν μεταξύ τους 48 ώρες. Τα ως άνω τεστ γίνονται με έξοδα των εργαζομένων και είναι αυτοτελή, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτά οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται και πληρώνονται από τον εργοδότη.
Τα ίδια τεστ πραγματοποιούν και οι αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες καθώς και οι εργοδότες που δεν έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο.
5. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες, το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλάζει ριζικά την προηγούμενη απόφασή του για πλήρη περιορισμό της πώλησης καλλυντικών προϊόντων επαγγελματικής χρήσης μόνο από κομμωτήρια και κουρεία, λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με την νέα διάταξη, επιτρέπεται πλέον η πώληση και από τα καταστήματα λιανικής, εφόσον αφορά σε ένα ή δύο τεμάχια προϊόντων ανά κωδικό είδους και ανά πελάτη.
6. Το νέο ωράριο με έναρξη λειτουργίας στις 10.00 και λήξη στις 21.00 αφορά στις εξής περιοχές:
– Στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.
– Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
– Στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης.
Το ωράριο του Εμπορικού Επιχειρηματικού Συλλόγου για τα καταστήματα των Φαρσάλων ισχύει ως είχε:

loading...