Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ. ΜΑΝΩΛΗ ΜΕ ΤΟΝ Δ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

Τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, που είχε στη Λάρισα, στο περιθώριο της ημερίδας για το υδατικό πρόβλημα στη Θεσσαλία, ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη. Την ημερίδα διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας.

Στο πεδίο αρμοδιότητας του κ. Παπαγιαννίδη, μεταξύ άλλων, είναι έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στον τομέα των Αγροτικών Υποδομών, που αφορούν σε Δημόσια Έργα και Υπηρεσίες ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Το σύνολο των προγραμμάτων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, ανέρχεται στο ποσό των 6,5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά από την εγχώρια συμμετοχή και την μόχλευση πόρων.

Ο Δήμαρχος, ενημέρωσε τον κ. Παπαγιαννίδη για τα ζητήματα που αφορούν τις ελλείψεις στις αγροτικές υποδομές στην περιοχή του δήμου Τεμπών, ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία δημοπράτησης του φράγματος στη θέση Λιβαδότοπος Πουρναρίου – Αμπελακίων, ενώ αντάλλαξε απόψεις για περαιτέρω χρηματοδότηση των προγραμμάτων που αφορούν την νιτρορύπανση, τα σχέδια βελτίωσης και τους νέους αγρότες και την στήριξη της κτηνοτροφίας. Τέλος, συζητήθηκε και ζητήθηκε από τον Δήμαρχο στη νέα προγραμματική σύμβαση στο μέτρο 5, υπομέτρο 5.1, που αφορά επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα που σκοπό έχουν τη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων από καταστροφικά καιρικά συμβάντα, να συμπεριληφθούν και τα ακρόδρυα (αμυγδαλιές κλπ) στο σκέλος που αφορά τους ανεμομείκτες.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ ο Γενικός Γραμματέας άκουσε με προσοχή τα αναφερόμενα από τον Δήμαρχο υπογραμμίζοντας ότι θα εξετάσει σοβαρά τα συγκεκριμένα θέματα, ώστε να βοηθήσει στην επίλυση τους.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μανώλης τόνισε: «Υπάρχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για τις αγροτικές υποδομές στο Δήμο Τεμπών. Ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης, με μεγάλη εμπειρία στα ευρωπαϊκά, τεχνικά και αγροτικά θέματα είναι το «πρόσωπο κλειδί» για την αξιοποίηση αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Συμφωνήσαμε να έχουμε διαρκή συνεργασία για όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή μας, ενώ τον προσκάλεσα να μας επισκεφτεί στο Δήμο, κάτι το οποίο και αποδέχθηκε.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ