Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ

Την Επιθεώρηση Εργασίας επισκέφθηκε ο Β. Κόκκαλης

Για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας της Λάρισας ενημερώθηκε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης κατά τη συνάντηση που είχε με τον διευθυντή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Κεντρικής Ελλάδας, κ. Ανδρέα Μίχο.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κόκκαλης έκανε την εξής δήλωση: «Την ώρα που οι παλινωδίες και η ανεπάρκεια έχουν οδηγήσει τη χώρα μας σε θλιβερές πρωτιές σε ότι αφορά την πανδημία, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη να φέρνει από την πίσω πόρτα νόμους που ισοπεδώνουν όσα εργασιακά κεκτημένα κατάφεραν να περισωθούν από τον μνημονιακό Προκρούστη.

Πρόσφατο και χαρακτηριστικό το παράδειγμα της της Υπουργικής Απόφασης για τις αλλαγές στη διαδικασία υποβολής των εντύπων αρμοδιότητας του ΣΕΠΕ, το οποίο  αποτελεί την συνέχιση της υπονόμευσης των εργασιακών σχέσεων και της κατάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, εφαρμόζοντας πιστά το πνεύμα του νόμου Χατζηδάκη 4808/2021».

Είχε προηγηθεί η κατάργηση του οκταώρου και η επιβολή με ατομική σύμβαση δύο ωρών απλήρωτης εργασίας. Πλέον  από διακόπτεται και η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για την υπερεργασία των εργαζομένων τους. Μία υποχρέωση που ήταν η ύστατη δικλείδα ασφαλείας, για την πληρωμή της υπερεργασίας, και επέτρεπε τη δυνατότητα αποτελεσματικού ελέγχου από το ΣΕΠΕ, αποτρέποντας την εργοδοτική παραβατικότητα.

Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, απροκάλυπτα και με πρόφαση την «εξυγίανση» οι εναπομείνασες θέσεις εργασίας στην αγορά, μετατρέπονται από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε σύγχρονες γαλέρες.

Θέλω τέλος να σταθώ στην ανάγκη ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που με σημαντικές ελλείψεις καταβάλλει καθημερινά προσπάθειες να βάλει μία τάξη στη «ζούγκλα» της αγοράς εργασίας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ