ΘΟΛΩΝΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε η Ε. Λιακούλη

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης, προς τον αρμόδιο Υπουργό  Οικονομικών για το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο,  σύμφωνα με τις διφορούμενη στάση της Κυβέρνησης, δε φαίνεται να χορηγείται φέτος στους πολίτες-δικαιούχους, πραγματοποίησε  η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία συνυπογράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.

Συγκεκριμένα ,  σχετικά με το κρίσιμο αυτό ζήτημα, η κ Λιακούλη επισημαίνει τα εξής :

«Kατατέθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Οικονομικών, τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, που αφορούν στην περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021, και, όπως όλα δείχνουν, απομακρύνεται η πιθανότητα να χορηγηθεί το κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα στοιχεία, παρουσιάζεται έλλειμμα ύψους 11,522 δις ευρώ, έναντι του στόχου για έλλειμμα 11,576 δις. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2022-2025. Επιπλέον, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 44,131 δις ευρώ στους πρώτους 10 μήνες του έτους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 338 εκατ. ευρώ ή 0,8%, έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στο μεσοπρόθεσμο.

Ταυτόχρονα, σε δηλώσεις τους, στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι η υγειονομική κρίση της πανδημίας και το δημοσιονομικό έλλειμμα που δημιουργήθηκε, εξαιτίας των κρατικών επιδομάτων και των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας, δεν επιτρέπει την οριζόντια παραχώρηση του κοινωνικού μερίσματος, αλλά υπάρχει η προοπτική της χορήγησής του μόνο σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι υγειονομικοί και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Από την άλλη, ο Υπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, επεσήμανε ότι η  χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2021 θα εξαρτηθεί από την πορεία των οικονομικών μεγεθών, ενώ, την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι το μέγεθος της ανάπτυξης θα διαμορφωθεί  περίπου στο 7%.

Παραδοσιακά, το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο χορηγείται ετησίως και προκύπτει από τα υπερπλεονάσματα του προϋπολογισμού, αποτελεί σημαντική οικονομική ενίσχυση και προσφέρει ανάσα ανακούφισης στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας.

Τη φετινή χρονιά, τα ελληνικά νοικοκυριά πνίγονται κυριολεκτικά από το πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα, καύσιμες ύλες και θέρμανση  και χρειάζονται την άμεση στήριξη του κράτους, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης είναι διφορούμενες και ασαφείς, με αποτέλεσμα , αίσθημα σύγχυσης αλλά και ανησυχίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε από τον αρμόδιο Υπουργό να μας απαντήσει για την πρόθεση του Υπουργείου σχετικά με τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος για το τρέχον έτος, προκειμένου να ενημερωθούν υπεύθυνα οι πολίτες-δικαιούχοι, αλλά και να δεσμευθεί ότι θα εξαντλήσει κάθε οικονομική δυνατότητα, προτού προβεί στην τελική του απόφαση».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ