Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Προγραμματίζει σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης της κοινωνίας στο μείζον αυτό πρόβλημα

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η έμφυλη βία είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό, καθημερινό και παγκόσμιο που πλήττει στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες και νεαρά κορίτσια, αλλά και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ανεξαρτήτως εθνότητας, ηλικίας, τάξης, θρησκείας, πολιτισμικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών.

Οι μορφές της έμφυλης βίας είναι: λεκτική, σωματική, ψυχολογική /συναισθηματική κακοποίηση, βιασμός, σεξουαλική βία, σεξουαλική παρενόχληση, εμπορία ανθρώπων (human trafficking), σεξουαλική εκμετάλλευση, οικονομική βία, εξαναγκαστικός γάμος, ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων, παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking), γυναικοκτονία. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι οι θηλυκότητες που χάνουν τη ζωή τους από την έμφυλη βία, διεθνώς, είναι περισσότερες από τα θύματα πολέμου.

Η έμφυλη βία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι ένα ζήτημα που, άμεσα ή έμμεσα, μας αφορά όλους και όλες. Η 25η Νοεμβρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας, οφείλει να μην έχει απλά επετειακό χαρακτήρα αλλά να συντελέσει ως εφαλτήριο για να εκτεθεί το φαινόμενο στο δημόσιο λόγο και χώρο μέσω της έγκυρης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων έχει προγραμματίσει δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας γύρω από θέματα έμφυλης βίας

– Συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας, στην εκπομπή της Δ. Θεοδώρου. (25/11, ώρα 9.30)

– Διαδικτυακή συζήτηση για την Ημέρα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης- Πρόγραμμα Ένταξης HELIOS και την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας. (25/11 , ώρα 14.00)

– Συμμετοχή σε δράση της Επιτροπής Ισότητας Φύλλων Δήμου Λαρισαίων την Πέμπτη 25-11-2021 ( 9.00 πμ -1400) στην κεντρική πλατεία.

– Συμμετοχή στο κάλεσμα φορέων του κοινωνικού δικτύου “Κανείς Μόνος”, στην κεντρική πλατεία Λάρισας. (25/11 ώρα 19.30).

– Δράση ευαισθητοποίησης / εργαστήρι με θέμα “Έμφυλη Βία: Αποδομώντας Μύθους και Προκαταλήψεις”, στον Πολυχώρο Τέχνης “Ηλιαχτίδα” (Παπαναστασίου 20). Η πρόσκληση για συμμετοχή είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. ( 26/11, ώρα 11.00)

– Επιμόρφωση νέων εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού με θέμα “Έμφυλη Βία και Στερεότυπα.  Δομές υποστήριξης Γυναικών.” (7/12 , ώρα 17.00)

– Ευαισθητοποίηση των ωφελούμενων ΤΕΒΑ και διανομή ερωτηματολογίου αναφορικά με τη λειτουργία του Ξενώνα (8&9 /12), στη σκεπαστή αγορά Νεάπολης.

– Συνάντηση ευαισθητοποίησης, σε συνεργασία με την ΕΔΕΑΥ, αναφορικά με την έμφυλη βία και τις υπηρεσίες του ξενώνα στο Σύλλογο Γονέων και στο Σύλλογο Διδασκόντων του 13ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας. (16/12)

– Από τις 10 εως τις 19 Δεκεμβρίου, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού στην κεντρική πλατεία της Λάρισας πλαισιωμένες με έκθεση φωτογραφίας, μουσική, ποίηση, χειροποίητες δημιουργίες γυναικών κ.α.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2013, ανήκει στο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Θεσσαλία 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με φορέα υλοποίησης το Δήμο Λαρισαίων. Ανήκει στις δομές του δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, μαζί με άλλους 19 ξενώνες φιλοξενίας και 41 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη τη χώρα. Ο Ξενώνας φιλοξενεί γυναίκες θύματα βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων (άστεγες, πρόσφυγες, άνεργες, μονογονείς) μαζί με τα παιδιά τους (κορίτσια εως 18 και αγόρια έως 12 ετών). Λειτουργεί όλο το 24ωρο και παρέχει ασφαλή διαμονή και σίτιση, συμβουλευτική κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, εργασιακή συμβουλευτική, υπηρεσίες παιδοψυχολόγου. Η διαμονή είναι βραχείας διάρκειας και έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Μέσω της συμβουλευτικής επιτυγχάνεται η πολυεπίπεδη στήριξη της γυναίκας και των παιδιών της, ενώ απώτερος στόχος είναι η ενεργοποίηση και η ενδυνάμωση των γυναικών ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους και να προχωρήσουν αυτόνομα στην κοινότητα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ