ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠΟΠ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Την ευκαιρία να συζητήσει με συνεταιριστές αλλά και νέους αγρότες για την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα ο πρωτογενής τομέας στη χώρα και ειδικά στο νομό Λάρισας είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Σωτήρη Ταμπόση και τα μέλη της διοίκησης του συνεταιρισμού, αγρότες και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Ταμπόσης ενημέρωσε τον πρώην πρωθυπουργό για τις δραστηριότητές του τη λειτουργία του και τις προοπτικές του, αλλά και για τα προβλήματα των αγροτών που εστιάζονται στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στο υδατικό έλλειμα, στις ζημιές που κυρίως οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Επίσης έθιξε το αλαλούμ που επικρατεί γύρω από την καταβολή των αποζημιώσεων αλλά και την απουσία στήριξης από την πλευρά της πολιτείας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι στήριξης των υγιών συνεταιρισμών ώστε να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα λειτουργικά τους έξοδα σε μια χρονική περίοδο που λόγω των πολλών προβλημάτων δεν μπορεί να διεκδικήσει χρήματα από τους συνεταίρους για να καλυφθούν αυτά τα έξοδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με το κόστος παραγωγής κινήθηκαν και 2 νέοι αγρότες που βρέθηκαν στον Τύρναβο και οι οποίοι ζήτησαν βιώσιμο σχέδιο για το αρδευτικό πρόβλημα, μέσα από ουσιαστικά έργα αποταμίευσης νερού, μείωση του κόστους παραγωγής και σχέδιο για την επαναλειτουργία  της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Στον Τύρναβο βρέθηκαν και οι γνωστοί συνεταιριστές από το δήμο Κιλελέρ κ.κ. Κουκούτσης και Καραΐσκος που αναφέρθηκαν στην εκτροπή του Αχελώου και στην αναγκαιότητα μείωσης του κόστους παραγωγής.

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. η αναγκαιότητα μείωσης του κόστους παραγωγής σημειώνοντας ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων κυβερνήσεων να καταργήσει έστω και πρόσκαιρα για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και να θεσπίσει φθηνό αγροτικό πετρέλαιο για όλους τους αγρότες.

Αναφερόμενος στο υδατικό πρόβλημα σημείωσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε χρηματοδοτήσει 31 αρδευτικά έργα σε όλη τη χώρα εκ των οποίων 5 στη Θεσσαλία και συμφώνησε με τους νέους αγρότες ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του υδατικού προβλήματος.

Τέλος συμφώνησε με τον κ. Ταμπόση για την αναγκαιότητα στήριξης των υγιών συνεταιρισμών ως μοχλών ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.

Στη σημερινή επίσκεψη στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου ήταν παρόντες οι 2 βουλευτές Λάρισας Β. Κόκκαλης και Α. Βαγενά, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης, στελέχη της Ν.Ε. με επικεφαλής τον γραμματέα Β. Ζωγράφο και το μέλος Χρ. Τσιόπα, ο πρώην βουλευτής Ν. Παπαδόπουλος, οι υποψήφιοι βουλευτές στις εκλογές του 2019 Γ. Καριπίδης και Ρ. Σουρλατζή, ο πρώην δήμαρχος Τυρνάβου Π. Σαρχώσης, ο γραμματέας της Ο.Μ. Τυρνάβου του κόμματος Ν. Γεωργάκης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ