ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ!

Παρέμβαση στη Βουλή του Μ. Χαρακόπουλου που υποστήριξε ότι κινδυνεύει η φέτα από νοθείες ασυνείδητων τυροκόμων!

Την περαιτέρω στήριξη της κτηνοτροφίας, τη διεύρυνση των δικαιούχων του «αγροτικού πετρελαίου», όπως επίσης «να μη χαθεί μια ακόμη τετραετία με συζητήσεις για την αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ» ζήτησε από το βήμα της βουλής ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την αγόρευσή του επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπενθύμισε ότι κατά τη θητεία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «προχωρήσαμε στην οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων σταβλικών εγκαταστάσεων χωρίς κανένα πρόστιμο, μόνο με ένα παράβολο 300 ευρώ! Επιπλέον, απλοποιήσαμε τις διαδικασίες ίδρυσης νέων κτηνοτροφικών μονάδων και πλέον δεν απαιτούνταν περιβαλλοντικές μελέτες για τις περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες. Αρκούσε μόνο η υπαγωγή τους στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις».
Ο κυβερνητικός βουλευτής συνέχισε επισημαίνοντας ότι «έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία. Βεβαίως, στην αιγοπροβατοτροφία έχουμε καλύτερες τιμές στο γάλα. Ωστόσο, έχουν εκτιναχθεί οι τιμές στις ζωοτροφές και στην ενέργεια. Σίγουρα είναι θετική η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές. Πιστεύω, όμως, ότι θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στήριξης των κτηνοτρόφων».

“Καμπανάκι” για μαϊμού φέτα!
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας «θέλω, επίσης, από αυτό το βήμα τη βουλής να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου για τη φέτα. Τα αλλεπάλληλα κρούσματα μαϊμού φέτας, ελληνικής προέλευσης, σε ευρωπαϊκά ράφια πρέπει να σημάνουν συναγερμό. Δόθηκε σκληρή μάχη προκειμένου να καταχωρηθεί η φέτα ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης στην ΕΕ.
Είναι δυνατόν, ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες για λόγους αθέμιτης κερδοσκοπίας, ασυνείδητοι τυροκόμοι, να δίνουν πάτημα για να ανοίξει και πάλι ο φάκελος της φέτας σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Είναι επιβεβλημένο να παταχθούν άμεσα αυτά τα φαινόμενα και να μην ξαναδιαβάσουμε για νοθευμένη φέτα και μάλιστα ότι εντοπίστηκε από ξένες ελεγκτικές αρχές.
Δυστυχώς, μέχρι τώρα, η Διεπαγγελματική της Φέτας -για τη συγκρότηση της οποίας είχαν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση φαινομένων νοθείας και εξαπάτησης του καταναλωτή που λειτουργεί σε βάρος του παραγωγού-, δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό της».

Διεύρυνση δικαιούχων αγροτικού πετρελαίου
Ο πρώην υπουργός για το κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα το ενεργειακό, που όπως είπε «έχει γίνει βραχνάς για τους αγρότες» χαιρέτησε «ως πρώτο βήμα την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου σε νέους αγρότες και συνεταιρισμένους. Ευελπιστώ αυτό το πρώτο βήμα να επεκταθεί το επόμενο διάστημα με τη διεύρυνση των δικαιούχων. Αλλά να μιλά η αξιωματική αντιπολίτευση πάει πολύ! Οι αγρότες δεν ξεχνούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν αυτή που κατήργησε το αγροτικό πετρέλαιο!».

Απόφοιτοι Ζωικής Παραγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Επιπλέον εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τροπολογία για τους εργάτες γης «που αντιμετωπίζει ένα υπαρκτό πρόβλημα στην περιφέρεια και την επέκταση της δυνατότητας άσκησης γεωπονικού επαγγέλματος. Εκ παραδρομής φαντάζομαι υπάρχουν παραλήψεις, όπως οι απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ελπίζω ότι θα διορθωθεί».

Το “μπαλάκι” των ευθυνών για τον ΕΛΓΑ
Με αφορμή την ανανέωση της θητείας του προέδρου του ΕΛΓΑ εξήρε «το σημαντικό έργο που επιτελεί ο Οργανισμός. Είχα επισημάνει, όταν άνοιξε η συζήτηση για τη συμμετοχή ιδιωτών στον χώρο της αγροτικής ασφάλισης, τις επιφυλάξεις μου. Είχα πει ότι κάποιοι που επιδιώκουν το κέρδος δύσκολα μπορούν να συναγωνιστούν σε παροχές έναν μη κερδοσκοπικό δημόσιο οργανισμό που επιχορηγείται από το κράτος για τα λειτουργικά του έξοδα.
Σήμερα νομίζω ότι αποδείχθηκε φενάκη η όλη συζήτηση, όπως και οι βαρύγδουπες καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί δήθεν ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ. Τούτο δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται εκσυγχρονισμό ο ΕΛΓΑ. Αντιθέτως, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι όλο και συχνότερα, καθίσταται επιβεβλημένη η αλλαγή του Κανονισμού λειτουργίας του Οργανισμού, προκειμένου να αποζημιώνει ζημιές που σήμερα δεν αποζημιώνονται.
Και μια και μιλούμε για την κτηνοτροφία, οι κτηνοτρόφοι είναι οι φτωχοί συγγενείς του ΕΛΓΑ. Οι εισφορές τους ετησίως είναι πολλαπλάσιες των αποζημιώσεων που τυγχάνουν, όχι γιατί δεν έχουν ζημιές, αλλά γιατί αυτές δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του Οργανισμού. Είναι, λοιπόν, υπερώριμη η συζήτηση για την αλλαγή του Κανονισμού.
Όταν ήμουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχα ζητήσει από την τότε διοίκηση του Οργανισμού αναλογιστική μελέτη για την συμπερίληψη νέων ασφαλιστικών κινδύνων. Αποχώρησα εγώ από την κυβέρνηση, ακολούθησαν εκλογές και η νέα κυβέρνηση πάγωσε το θέμα. Λίγο πριν τις εκλογές ανακοίνωσε πομποδώς ότι προχώρησε σε αναλογιστική μελέτη για την αλλαγή του κανονισμού.
Όπως, όμως, απεδείχθη δεν επρόκειτο για αναλογιστική μελέτη που θα υπολόγιζε τα ασφάλιστρα με την ένταξη νέων ασφαλιστικών κινδύνων, αλλά για μια απλή μελέτη βιωσιμότητας με βάση τις υφιστάμενες ζημιές που ο Οργανισμός ήδη αποζημιώνει.
Είναι κρίμα να χαθεί μια ακόμη τετραετία με συζητήσεις για την αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ και ο ένας να ρίχνει το “μπαλάκι” των ευθυνών στον άλλο. Ας μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Για να ενταχθούν νέοι ασφαλιστικοί κίνδυνοι, για να αποζημιώνονται ζημιές που σήμερα δεν αποζημιώνονται, χρειάζεται αναλογιστική μελέτη, που θα δείξει πόσο θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν και τα ασφάλιστρα».

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι “ξεροκέφαλα”
Και κατέληξε τονίζοντας ότι «φέτος που είχαμε όλες τις “πληγές του Φαραώ”, “Ιανό”, “Μήδεια”, αλλεπάλληλους παγετούς, χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, καύσωνες, οι ζημιές δεν θα μπορούσαν να αποζημιωθούν αν δεν δίδονταν αναδρομικά η προβλεπόμενη από τον νόμο κρατική εισφορά στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. Του χρόνου τι θα κάνουμε αν, ο μη γένοιτο, έχουμε αντίστοιχες καταστροφές στον πρωτογενή τομέα; Είναι καιρός για αλήθειες και εθνική συνεννόηση γιατί τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως απέδειξαν, είναι “ξεροκέφαλα”, δεν κάνουν επιλογή κυβερνήσεων».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ