ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΤΕ

Δήλωση της βουλευτού Λάρισας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Άννας Βαγενά

Είμαστε μία χώρα στην οποία είναι πλέον απαγορευτικό το να αρρωστήσει κανείς, εκτός και αν έχει καταφέρει να κάνει κομπόδεμα και μπορεί να πάει κατευθείαν σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Πόσοι, όμως, έχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας τέτοιας τάξης κομπόδεμα;

Με το έγγραφο που έστειλε πριν λίγες μέρες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προς τους Διοικητές των υγειονομικών Περιφερειών και με το οποίο ζητούσε να μειωθούν κατά έως και 80% τα τακτικά χειρουργεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την πίεση στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας και, στη συνέχεια, με την παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ότι η περικοπή των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία οδηγεί τους ασθενείς στα ιδιωτικά, έγινε απολύτως ξεκάθαρη η πρόθεση της Κυβέρνησης να μετατρέψει το ΕΣΥ σε σύστημα μίας νόσου, δηλαδή μόνο για περίθαλψη περιστατικών Covid-19, αλλά και να ενισχύσει περεταίρω τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Παρόλο που εδώ και τόσο καιρό οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι οδεύουμε προς μία ραγδαία κορύφωση της πανδημίας και πως το ΕΣΥ είναι στα όρια της κατάρρευσης, παρόλο που εξουθενωμένοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές έκαναν και κάνουν καθημερινά απελπισμένες εκκλήσεις για ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, καταγγέλλοντας αδιανόητες συνθήκες στα νοσοκομεία μας, παρόλο που πλέον «πιάνουμε» νούμερα της τάξης των 90 θανάτων, 600 διασωληνωμένων και 8.000 και βάλε κρουσμάτων τη μέρα, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι το ΕΣΥ αντέχει.

Για ποια αντοχή έχουν το θράσος να μιλάνε; Το ΕΣΥ έχει γονατίσει προ πολλού και η κατάρρευση για την οποία μας προειδοποιούσαν οι υγειονομικοί βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη: Άνθρωποι πεθαίνουν σε ράντζα εκτός ΜΕΘ, τα χειρουργεία αναστέλλονται μαζικά και μόνο όποιος έχει λεφτά καταφεύγει σε ιδιωτικές κλινικές – οι υπόλοιποι ας κάνουν τον σταυρό τους. Όσο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυτοί έχουν πραγματικά αφεθεί να σηκώνουν τον δικό τους σταυρό.

Μπίζνες, λοιπόν, με τους κλινικάρχες στις πλάτες των ασθενών και ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Γι’ αυτό η χώρα μας σημειώνει πρωτιές σε θανάτους ανά εκατομμύριο πολιτών. Γι’ αυτούς τους θανάτους, αλλά και για όσους τυχόν συμβούν από άλλες αιτίες εκτός του Covid-19, επειδή θα είναι αδύνατη η νοσηλεία, αυτή η Κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Κυριακού Μητσοτάκη, οφείλει να λογοδοτήσει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ