Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό που τόνισε ότι δείχνει να ζει σε άλλη χώρα άσκησε ο Αλ. Τσίπρας από τη Λάρισα προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες για να σταματήσει ο κατήφορος της χώρας που τη διοικεί μία κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί

Κάνοντας τη διαπίστωση ότι η κοινωνία μας διέρχεται εν μέσω δυο παράλληλων κρίσεων: Της υγειονομικής και της κοινωνικής. Έχουμε την πανδημία του κορωνοϊού από τη μια και την πανδημία της ακρίβειας από την άλλη, που χτυπά κάθε νοικοκυριό, κάθε επιχείρηση που γονατίζει τους μικρούς και τους μεσαίους επιχειρηματίες, τους αγρότες, τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους, ξεκίνησε την ομιλία του στη Λάρισα ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι και η πανδημία του ιού και η πανδημία της ακρίβειας, της κρίσης ενέργειας, είναι ευρύτερα φαινόμενα. Και αυτή είναι η μοναδική και διαρκής δικαιολογία που ακούτε να αναπαράγεται διαρκώς από τα ΜΜΕ και τα κυβερνητικά χείλη.
“Η χώρα μας όμως είναι αυτή που είναι πρωταθλήτρια σε απώλειες και στις δύο αυτές κρίσεις. Η χώρα μας είναι αυτή που εδώ και μήνες, δυστυχώς, είναι πρωταθλήτρια σε απώλειες ζωής αλλά και σε αρνητικά ρεκόρ ακρίβειας.
Εδώ και μήνες βρισκόμαστε σε μια δυσμενέστατη θέση. Έχουμε την υψηλότερη τιμή πώλησης στη χονδρική ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και τον υψηλότερο αριθμό απωλειών ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Η χώρα μας συγκρίνεται μονάχα με χώρες του παλαιού ανατολικού μπλοκ, που μετά την κατάρρευση του εκεί υπαρκτού σοσιαλισμού, είχαν μια πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, του συστήματος υγείας.
Και μόνο με αυτούς συγκρινόμαστε. Και αυτό προφανώς δεν είναι τυχαίο. Ναι, οι κρίσεις αυτές δεν είναι μόνο ελληνικές, αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στη χειρότερη θέση, δε μπορεί να είναι τυχαίο. Κάτι συμβαίνει. Κάτι δεν πάει καλά.
Και ειλικρινά δεν ξέρω αν μεγαλύτερη ανησυχία πρέπει να μας γεννά το γεγονός ότι έχουμε αυτές τις αρνητικές πρωτιές ή το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, προσπαθούν σχεδόν να μας πείσουν ότι αυτό που βλέπουμε δεν συμβαίνει”, ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε ασκώντας σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση:

“Δεν ξέρω αν χειρότερο είναι το ότι βιώνουμε αυτή τη δραματική συνθήκη ή το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δείχνουν να την αγνοούν και καμώνονται ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Δεν ξέρω, να το πω με δυο λόγια, αν χειρότερο είναι η διαχειριστική ανικανότητα, η προχειρότητα, η αδράνεια, οι ιδεολογικές εμμονές ή ο κυνισμός, η ψηφοθηρία, η δόλια παραπλάνηση, η παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης.

Γιατί πέρα από την προχειρότητα, πέρα από τη διαχειριστική ανικανότητα και τις πολιτικές και ιδεολογικές εμμονές του κ. Μητσοτάκη, θαρρώ ότι μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι η απουσία συναίσθησης του δράματος που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει ιδέα, απ’ ό,τι φαίνεται, για το πώς περνά η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και το πώς αισθάνεται σήμερα αυτή η πλειοψηφία.

Δίνει την εντύπωση ότι είναι σαν να ζει σε μια άλλη χώρα. Μια χώρα που όντως θα ζήλευε ο καθένας από μας να ζήσει. Όταν τον ακούς να μιλά, είναι σαν να περιγράφει ότι περιγράφει μια άλλη χώρα, μια χώρα πρότυπο στη διαχείριση της πανδημίας. Μια χώρα που αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, μια χώρα που ακμάζει, όπως μας είπε. Που παράγει νέο πλούτο, καλύτερες και περισσότερες δουλειές.

Πού είναι αυτές οι δουλειές και δεν τις βρίσκουν τα παιδιά που είναι άνεργα, που φεύγουν στο εξωτερικό; Μονάχα τα “γαλάζια παιδιά” βρίσκουν κάποιες δουλειές κρατικοδίαιτες”.

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας το σφυροκόπημα στον πρωθυπουργό υπογράμμισε και τα εξής:

“Και δυστυχώς, όσο περνά ο καιρός, αυτό το πρόβλημα μεγαλώνει. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης βλέποντας τα αδιέξοδα να μεγαλώνουν, αρχίζει να βγάζει από μέσα του τον πραγματικό του εαυτό. Και πολιτεύεται με αλαζονεία, με φανατισμό, με ύβρεις, ακόμα και με φαιδρότητες.

Σαν αυτή προχθές στη Βουλή, όταν απευθυνόμενος σ’ εμένα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μας είπε «εσείς κ. Τσίπρα μας βάλατε στα μνημόνια»! Έτσι όπως το πάει, σε λίγο θα μου ζητήσει να ξεπληρώσω τα χρέη από τα δάνεια του κόμματός μου που φέσωσαν τους Έλληνες φορολογούμενους. Έτσι όπως το πάει, μπορεί να μου ζητήσει και να αποκαλύψω τις offshore εταιρείες της συζύγου μου, δεν ξέρω. Αλλά σίγουρα, αυτή δεν είναι μια σοβαρή πολιτική.

Σίγουρα, αυτή η πολιτική παραπέμπει στις χειρότερες στιγμές του Τραμπ, του Τραμπισμού. Να λες ευθέως χονδροειδέστατα ψέματα για τον πολιτικό σου αντίπαλο. Φαίνεται αστείο, αλλά είναι επικίνδυνο. Είναι επικίνδυνο, γιατί ένας αρνητής της πραγματικότητας δεν μπορεί παρά καθίσταται μέρα με τη μέρα όλο και πιο επικίνδυνος για να κυβερνά το τόπο σε μια στιγμή κρίσης”.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την αύξηση των εμβολιασμών λέγοντας:

“Επειδή όμως διαρκώς, επιμένει και σήμερα, «πείτε μας τι να κάνουμε», του λέμε διαρκώς τι να κάνει. Αμέσως μετά την 12η, αν θυμάμαι καλά, προσπάθειά του να εμφανιστεί ως πατερούλης απέναντι στον ελληνικό λαό με διάγγελμα, απάντησα με δημόσια δήλωσή μου. Αλλά και σήμερα εδώ από τη Λάρισα, θα του πω τέσσερα πράγματα μόνο. Τέσσερα αυτονόητα πράγματα θα προτείνω σήμερα, πέραν όλων των άλλων που έχουμε πει. Σήμερα, τώρα, πρέπει να γίνουν.

Πρώτον: Ανοίξτε επιτέλους τον ιδιωτικό τομέα, τα νοσοκομειακά τα ιδιωτικά, να δεχτούν Covid περιστατικά. Επιτάξτε ιδιωτικά νοσοκομεία που τα έχετε κρατήσει καθαρά για να κερδίζουν πελατεία την ώρα που στα δημόσια ο κόσμος διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ και κλείνετε τα χειρουργεία. Επιτάξτε τα λοιπόν.
εύτερον: Σταματήστε επιτέλους αυτή την ανοησία της κ. Κεραμέως, της υπουργού Παιδείας –και κολλεγίων θα έλεγα εγώ. Σταματήστε αυτή την ανοησία με το 50% συν 1. Πριν από λίγες μέρες σε μια συζήτηση στη Βουλή, στη διάρκεια συζήτησης ενός νομοσχεδίου, ο υπουργός Μεταφορών πέρασε από το ιατρείο της Βουλής να κάνει ένα rapid test. Βρέθηκε θετικός. Αμέσως η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της.
Όταν σε μια τάξη ένας μαθητής, ένα παιδί μας βρίσκεται θετικό, για να κλείσει η τάξη, πρέπει από τα 28 παιδιά να νοσήσουν τα 14! Σε ποια χώρα της Ευρώπης γίνεται αυτό; Σε ποια χώρα του κόσμου γίνεται αυτό; Σταματήστε λοιπόν τώρα αυτή την ανοησία.
Άκουγα χτες ότι το 25%, το 1/4 των ημερησίων κρουσμάτων, είναι παιδιά, είναι μαθητές. Στα 8.000 κρούσματα, τα 2.000 είναι παιδιά. Η επώαση του κορωνοϊού λοιπόν γίνεται στα σχολεία. Και μετά τα παιδιά, ενδεχομένως και ασυμπτωματικά πηγαίνουν στο σπίτι, συναντάνε τους παππούδες τους, τις γιαγιάδες τους. Να λοιπόν πώς έχουμε αυτή την τρομακτική αύξηση αμέσως μόλις άνοιξαν τα σχολεία και επωάστηκε εκεί ο ιός ένα μήνα μετά.
Τι προτείνουμε: Προτείνουμε να κλείνει η τάξη με το πρώτο κρούσμα για 3-4 μέρες. Η τάξη, όχι το σχολείο. Και τα παιδιά να επανέρχονται την 4η μέρα με αρνητικό μοριακό τεστ, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Δεν ζητάμε τηλεκπαίδευση και να κλείνει η τάξη. Να κλείνει για 3 ημέρες. Το παιδί που αρρωσταίνει, βεβαίως θα κάθεται 14 μέρες, όπως γίνεται παντού, μέχρι να έχει κι αυτό αρνητικό τεστ. Αυτονόητα πράγματα λέμε.
Και βεβαίως αυτονόητο είναι κι αυτό που ζητάμε, να μη συμπτύξουν τις τάξεις τώρα, αλλά να τις αραιώνουν. Να μη συγχωνεύουν τμήματα, αλλά να αραιώνουν τμήματα.

Το τρίτο που θα πω σήμερα: Να σταματήσει τώρα αυτή η ντροπιαστική ψηφοθηρική αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά την Εκκλησία και τα Σώματα Ασφαλείας. Είναι ντροπή όταν πεθαίνουν άνθρωποι. Κι όταν ακόμη κι η ίδια η Ιερά Σύνοδος πήρε την ευθύνη. Αυτό το μπρος-πίσω. Να προστατεύσουν τους πιστούς συμπολίτες μας, που θέλουν να θρησκεύονται. Είναι ζήτημα προστασίας της ζωής, δεν είναι ζήτημα επιβολής μέτρων.
Να αναλάβει το κράτος την πολιτική ευθύνη, την κοινωνική ευθύνη η πολιτεία, όσοι μπαίνουν στους ναούς, να υπάρχουν ομάδες ελέγχου του ΕΟΔΥ απ’ έξω, να κάνουν τεστ, δωρεάν rapid test και να μπαίνουν στους ναούς.
Και βεβαίως, σε ό,τι αφορά την Αστυνομία, είναι αδιανόητο να σε ελέγχει ένας αστυνομικός, να είσαι πολίτης, να ελέγχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού σου, έτσι πρέπει να γίνεται, κι αυτός να είναι ανεμβολίαστος. Είναι αδιανόητο! Και τα κάνουν αυτά γιατί δεν τολμούν να συγκρουστούν με κάποιες μειοψηφίες φανατικών. Γιατί έτσι θεωρούν ότι θα κερδίσουν ψήφους. Να σταματήσουν λοιπόν σήμερα με αυτή την αδιανόητη στάση.

Τέλος, για άλλη μια φορά να τους καλέσω και από δω, από τη Λάρισα, όσο έχουμε καιρό, ακούω ότι είναι περίπου 800.000 ανεμβολίαστοι άνω των 60-65 ετών. Αυτή είναι η κρίσιμη μάζα που κινδυνεύει. Δεν τα λέμε εμείς, τα λένε οι ειδικοί, τα λένε οι επιστήμονες.

Να σταματήσουν να έχουν αυτή την αντιμετώπιση, «μη σώσουν και εμβολιαστούν αυτοί που δεν θέλουν», μας είπε ο κ. Άδωνις. Την αντιμετώπιση της «λευκής πετσέτας», την αντιμετώπιση του «δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει κανέναν», που μας είπε ο ανεκδιήγητος υπουργός Υγείας λίγο πριν γίνει υπουργός, το άλλο καλόπαιδο του κ. Καρατζαφέρη.

Ελπίζω το χειροκρότημα να μην είναι για τον κ. Καρατζαφέρη. Αλλά τι να κάνουμε, αυτή η κυβέρνηση είναι σήμερα που, δυστυχώς, σε μια τέτοια διπλή κρίση, έλαχε να κυβερνά. Η κυβέρνηση Καρατζαφέρη είναι, τρία πρωτοκλασάτα στελέχη και μας το παίζει δήθεν και κεντροδεξιός ο κ. Μητσοτάκης κι έχει κάνει υπουργό της κρίσης της Υγείας τον κ. Πλεύρη, Οικονομικής Ανάπτυξης τον κ. Γεωργιάδη και Εσωτερικών τον κ. Βορίδη”.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ

Με δεδομένες τις παραπάνω διαπιστώσεις ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι χρέος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να σταμαήσουν αυτόν τον κατήφορο της χώρας:

“Πολύ φοβάμαι όμως πως δεν αρκεί, φίλες και φίλοι, εδώ που φτάσαμε να προτείνουμε, να αποκαλύπτουμε, να καταγγέλλουμε. Οφείλουμε, γιατί έχουμε κι εμείς ευθύνη, ως πολίτες θα έλεγα, ως κόμματα, ως συλλογικότητες, ως κοινωνία, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε αυτό τον καταστροφικό κατήφορο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδειχθεί πια ότι δεν πρόκειται να μας ακούσει. Γιατί την ώρα που εμείς έχουμε ως έγνοια την ανθρώπινη ζωή, αυτός έχει ως έγνοια τους πολιτικούς συσχετισμούς, το πολιτικό του όφελος. Την ώρα που εμείς μετράμε κρούσματα και νεκρούς, αυτός μετρά ψηφοφόρους.

Είναι φανερό πως το μέλημά του είναι μην τυχόν και με αφορμή το κίνημα του αντιεμβολιασμού που έχει ρίζες στην Ακροδεξιά -δεν μιλώ για τους συμπολίτες μας που φοβούνται, που έχουν ανησυχίες, που πρέπει να πεισθούν με παραδείγματα, με επιστημονικό λόγο- μιλώ γι’ αυτούς που έχουν ιδεολογική εμμονή απέναντι στον εμβολιασμό και ήταν ενδεχομένως και οι ίδιοι άνθρωποι που βρέθηκαν πριν από τρία χρόνια χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη και τον Μητσοτάκη στις διαδηλώσεις, στα συλλαλητήρια για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Φοβάται λοιπόν μήπως με αφορμή το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα, δημιουργηθεί ένα ισχυρό σχήμα στα δεξιά του. Αυτός είναι ο φόβος του, αυτή είναι η μοναδική του αγωνία. Και αφήνει το ΕΣΥ να καταρρεύσει, τη χώρα να ζει σε μια τραγωδία, μην τυχόν και έχει θέμα στα δεξιά του. Γι’ αυτό άλλωστε έβαλε και υπουργό Υγείας τον Πλεύρη, για να χαϊδέψει τα αυτιά αυτού του κοινού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λοιπόν, έλεγα, ότι δεν πρόκειται να μας ακούσει. Σε δυο τρεις απανωτές εκδηλώσεις το προηγούμενο διάστημα στη Χαλκίδα, στην Κομοτηνή, αναρωτήθηκα μεγαλοφώνως αν δεν θέλει, αν δεν μπορεί. Σήμερα λοιπόν θα σας πω, είναι δεδομένο: Ούτε θέλει, ούτε μπορεί.

Όλοι οι υπόλοιποι όμως, η πλειοψηφία της κοινωνίας, έχουμε κι εμείς ευθύνη να μην αφήσουμε τη καταστροφή να συντελεστεί, λέγοντας απλά στο τέλος «εμείς σας τα λέγαμε». Ναι, σας τα λέγαμε, αλλά θα έχουμε 5-6 χιλιάδες νεκρούς περισσότερους.

Έχουμε ευθύνη τα κόμματα, έχουμε ευθύνη τα συνδικάτα, οι κοινωνικές οργανώσεις, οι συλλογικότητες των πολιτών, να κινητοποιηθούμε πριν γίνει ανεπίστρεπτη η καταστροφή. Η κοινωνία να απαιτήσει και να επιβάλει λύσεις, όπως τόσες φορές στο παρελθόν έχει συμβεί όταν οι κυβερνήσεις δεν θέλουν και δεν μπορούν.

Η δημοκρατία και το Σύνταγμα μας δίνουν τα όπλα. Ας τα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν με αποφασιστικότητα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι οφείλουμε τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να απαντήσουμε στην αγωνία της κοινωνίας σήμερα.

Να παραμερίσουμε αντιπαλότητες και να συντονιστούμε στοιχειωδώς για το μέγα θέμα της πανδημίας, που κοστίζει ζωές. Όχι για τα άλλα, που έχουμε διαφωνίες”.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην ακρίβεια που όπως είπε που απαιτεί άμεσα μέτρα αντιμετώπισης. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η κυβέρνηση έλεγε στους πολίτες να αναζητούν στο Ίντερνετ τις χαμηλότερες τιμές. Το θέμα είναι ότι φτάνουμε Δεκέμβρη και όσο και να γκουγκλάρουν οι πολίτες δεν βρίσκουν ακόμα το σχέδιο της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει το ράλι της ακρίβειας. Γιατί είναι ανύπαρκτο. Γιατί ακόμα μας λένε ότι η κρίση είναι παροδική.

Κάνοντας κριτική στα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης είπε ότι η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με ψίχουλα και με ψέματα και ρώτησε πώς θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια: «Με 30 ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος που θα αυξηθούν από 80% ως 150%; Με 330 εκατομμύρια παροχές, όταν εμείς σε καιρό δημοσιονομικής πίεσης, χωρίς κύμα ακρίβειας και πανδημία είχαμε δώσει 780 εκατομμύρια κοινωνικό μέρισμα το 2018; Με μισό ευρώ τη μέρα αύξηση κατώτατου μισθού; Ή με ψέματα; Όπως ότι το κράτος θα απορροφήσει μέσω επιδότησης τις αυξήσεις του ρεύματος; Ή ότι χωρίς τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης το κόστος του ρεύματος θα ήταν δεκαπλάσιο;

Έκανε ειδική αναφορά στην ΔΕΗ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εν μέσω ενεργειακής κρίσης προχώρησε στην εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ. Σημείωσε ότι ο Κωστής Χατζηδάκης που αναλαμβάνει όλες τις βρώμικες δουλειές με το που ανέλαβε το υπουργείο αύξησε τις τιμές του ρεύματος. Το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι όχι μόνο να μην έχει το δημόσιο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης αλλά η ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στις αυξήσεις.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η ανάσχεση της ακρίβειας δεν έρχεται ούτε με ψίχουλα ούτε με ψέματα, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέθεσε τις δικές του προτάσεις:

«Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να δώσουμε ανάσα και προοπτική στους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν αυτή τη μεγάλη δυσκολία.

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών, με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.

Τη διαγραφή μέρους των οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς για όλους τους οφειλέτες και για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την αναστολή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο».

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΚΑΙ Ο ΝΤΑΛΤΟΝ

Ο κ. Τσίπρας δεν ξέχασε τους σεισμόπληκτους σε Δαμάσι και Μεσοχώρι, αλλά και την επίσκεψη του πρωθυπουργού και τη συνάντησή του με τον Ντάλτον σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

“Φίλες και φίλοι, επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο και πριν οδηγηθώ προς το τέλος της ομιλίας μου σήμερα, να κάνω και μια αναφορά για τους ανθρώπους που επισκέφθηκα πριν από 10 περίπου μήνες, στο Δαμάσι και το Μεσοχώρι, στους σεισμόπληκτους, που συνεχίζουν, τόσους μήνες μετά, να περνούν δύσκολα. Αρκετούς μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Αλλά ακόμα, σήμερα που μιλάμε, περίπου 70 οικογένειες εξακολουθούν να διαμένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της ζωής τους και την ασφάλειά τους ενόψει ενός νέου χειμώνα και μιας νέας επιδείνωσης της πανδημικής κρίσης.

Και ενώ διανύουμε ήδη την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, η πλατφόρμα δεν έχει καν ανοίξει, με αποτέλεσμα κανένας μηχανικός να μη δεσμεύεται να ξεκινήσει τις απαραίτητες μελέτες επισκευής των κατεστραμμένων οικιών. Δέκα μήνες μετά. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη.

Επιπλέον, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων, το κόστος των υλικών για την ανακατασκευή των σπιτιών, αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχει καμία σχέση με το κόστος βάσει του οποίου υπολογίστηκε η αποζημίωση πέρυσι. Τη στιγμή μάλιστα που είναι 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο.

Δεν ξέρω αν αξίζει μια τέτοια τύχη στους ανθρώπους αυτούς. Να πηγαίνει ο κ. Μητσοτάκης περιοδεία με όλα τα τηλεοπτικά κανάλια για να εγκαινιάσει ένα σχολείο, το οποίο εξ ολοκλήρου το έφτιαξε ιδιώτης χωρίς να συμβάλλει το κράτος ούτε μια φτυαριά, και να είναι όλες οι κάμερες παρατεταγμένες, να δείχνουν τον Μωυσή και το σχολείο με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας που το κατασκεύασε και ούτε μια από τις κάμερες να μη γυρίσει το πλάνο για να δείξει αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι ακόμα στους καταυλισμούς. Βεβαίως, εντάξει, την άλλη μέρα, αντί να μάθουμε για τους σεισμόπληκτους που μένουν στα κοντέινερ, μάθαμε για τον Ντάλτον. Εντάξει… Αλλά νομίζω ότι δεν αξίζει τέτοια τύχη στη Θεσσαλία, δεν αξίζει τέτοια τύχη στην Ελλάδα”.

Κλείνοντας την ομιλία του απηύθυνε κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα για να έλθει η πολιτική αλλαγή στη χώρα:

“Πρέπει να μείνουμε όρθιοι σήμερα, για να μπορέσουμε να νικήσουμε με την πρώτη ευκαιρία αύριο, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Να νικήσουμε για να δουλέψουμε σκληρά. Ξέρουμε τι μας περιμένει, ίσως και χειρότερα απ’ αυτά που μας άφησαν πριν. Αλλά έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας, αποφασιστικότητα και σχέδιο για την επόμενη μέρα.
Να δουλέψουμε με αρχές τη δικαιοσύνη, την εντιμότητα και πάνω απ’ όλα αυτή την αρχή που έχει πληγωθεί περισσότερο απ’ όλες τις άλλες αυτά τα δυο χρόνια, την αλήθεια, να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Διότι εθνικό είναι το αληθές. Και πιστεύω, φίλες και φίλοι, ότι έχουμε χρέος το επόμενο διάστημα και όσοι βρισκόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ και όσοι παρακολουθούν τον ΣΥΡΙΖΑ, οι φίλοι και τα μέλη του κόμματος, να κοιτάξουμε περισσότερο τη μεγάλη εικόνα και τον μεγάλο στόχο.
Και η μεγάλη εικόνα και ο μεγάλος στόχος είναι να δουλέψουμε αποφασιστικά για τη μεγάλη νίκη τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές έρθουν. Να δουλέψουμε αποφασιστικά γιατί έχουμε χρέος απέναντι σ’ αυτούς που υπέφεραν, που έχασαν τους ανθρώπους τους, που έχασαν τη δουλειά τους, που μειώθηκε το εισόδημά τους. Που παλεύουν έντιμα και σκληρά για να τα βγάλουν πέρα.
Και είναι ανάγκη επιτέλους αυτός ο λαός να πάψει πια να φοβάται. Να βγει απ’ αυτή τη σκληρή οικονομική και ψυχική δοκιμασία με το κεφάλι ψηλά.
Να βρει ξανά το κουράγιο και τη δύναμη να χτίσουμε μαζί μια Ελλάδα που δεν θα βγαίνει από μια κρίση για να ξαναμπεί σε μια άλλη. Αλλά μια Ελλάδα που θα πατά γερά στα πόδια της και θα έχει ως πυξίδα τη Δικαιοσύνη.
Σας καλώ να κάνουμε μαζί το μεγάλο βήμα με αποφασιστικότητα, με εγρήγορση. Θα είναι δύσκολος αυτός ο χειμώνας, χρειάζεται να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους όσους το έχουν ανάγκη”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ