ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ Ο ΥΠ.ΕΣ. Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Μ. ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ

Τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη υποδέχθηκε στο δημοτικό κατάστημα της πόλης την Παρασκευή, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου. Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Εσκίογλου ενημέρωσε το κυβερνητικό στέλεχος για την πορεία των έργων αποκατάστασης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του «Ιανού», αλλά και για τις υποβληθείσες προτάσεις για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Εσκίογλου σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ένα χρόνο μετά, η κατάσταση είναι σημαντικά βελτιωμένη σε ότι αφορά τις καταστροφές στις υποδομές, αφού οι προγραμματισμός που θέσαμε μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία υλοποιείται ικανοποιητικά.

Αναλυτικότερα, έχουμε λάβει συνολική χρηματοδότηση μέχρι σήμερα περί τα 3.500.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, ήδη έχουμε εκτελέσει 28 έργα και μέχρι τέλους του έτους θα υλοποιηθεί εκτεταμένη αποκατάσταση της οδοποιίας του Δήμου Φαρσάλων.

Ο Δήμος μας όμως βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και προσπαθεί να αποκαταστήσει τις εναπομείνασες καταστροφές που προκλήθηκαν από τον «Ιανό».

Γι’ αυτό και σας παρακαλώ να δείτε άμεσα τις ανάγκες μας σε επιπρόσθετη χρηματοδότηση για έργα οδικών και υδραυλικών υποδομών, καθώς και για την πλήρη αποκατάσταση του δημοτικού σταδίου Φαρσάλων το οποίο υπέστη μεγάλες καταστροφές. Πρόκειται για τη μοναδική οργανωμένη αθλητική υποδομή του δήμου που φιλοξενεί πολλούς συλλόγους και αγωνίσματα. Η αποκατάσταση του δημοτικού σταδίου μπορεί να οδηγήσει και στη φιλοξενία σημαντικών αθλητικών γεγονότων στο δήμο μας.

Τώρα, σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο δήμος μας υπέβαλε προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 34 εκ. Ευρώ.

Κορυφαίο έργο είναι η Αξιοποίηση ταμιευτήρων στα δημοτικά διαμερίσματα του  Ναρθακίου και του Διλόφου για τις υδρευτικές ανάγκες της πόλης των Φαρσάλων», προϋπολογισμού 21.756.190,30 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. 24% .

Ιδίως για τα δύο φράγματα υπαγορεύεται η κατασκευή τους από υπέρτερους λόγους δημόσιας υγείας και διασφάλισης της περιβαλλοντικής αειφορίας, η υλοποίηση των οποίων είναι αναγκαία για τη συμμόρφωση της Χώρας με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ενωσιακή νομοθεσία.

Εντός Δεκεμβρίου θα δημοπρατηθεί το έργο της «αναβάθμισης του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων», προϋπολογισμού 2.4 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Εγκρίθηκαν ακόμη δυο έργα ο προσεισμικός έλεγχος των δημοτικών κτιρίων και η δημιουργία βρεφικού σταθμού Φαρσάλων με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Αναμένουμε τη μέριμνά του υπουργείου Εσωτερικών για να υλοποιηθεί το σύνολο των προτάσεων που υποβάλαμε, γιατί πιστεύουμε ότι πρόκειται για έργα ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης τόνισε μεταξύ άλλων πως «η προσπάθεια που καταβάλει το υπουργείο σε πολλά επίπεδα, είναι να μπορέσει να σταθεί δίπλα στην προσπάθεια που κάνουν αντίστοιχα οι δήμοι. Η χρηματοδότηση προφανώς είναι ένα σημαντικό εργαλείο αυτής της συνολικής δουλειάς που κάνουμε. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει και έχει εξασφαλίσει τα χρήματα για το πρόγραμμα «Φιλόδημος» που καρκινοβατούσε, για να συνεχιστεί και να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα που η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχε δει ποτέ. Μιλάμε για ένα ποσό ύψους 2,4 δις. ευρώ. Υπολογίζουμε ότι ενδεχομένως θα μπορέσουμε να το ενισχύσουμε περαιτέρω, γιατί μέσα από τη διαδικασία των εκπτώσεων θα καταφέρουμε να πετύχουμε περισσότερες απορροφήσεις, αλλά και γιατί με απόλυτους αριθμούς θα μπορέσουμε να βάλουμε κάποια χρήματα περισσότερα σε αυτό.

Το κρίσιμο που έχουμε να κάνουμε όλοι, είναι εμείς να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδοτική ροή και τη γρήγορη έγκριση των σχεδίων που υποβάλλετε. Η δική σας δουλειά είναι γρήγορα να μπορέσετε να σηκώσετε τις προκηρύξεις των έργων και να τα «τρέξετε». Δίνω μεγάλη έμφαση στην απορρόφηση διότι για να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία εμείς και να είμαστε αξιόπιστοι στο να βρίσκουμε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι σημαντικό το να φαίνεται ότι οι δομές μας έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν αυτά τα χρήματα.»

Τον κ. Βορίδη συνόδευε η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης κ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, ενώ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου παρέστησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Δαμιανός, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σοφία Χατζηπλή, Δημήτρης Γούσιας και Κωνσταντίνος Μπαλατσός, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Νίκος Γκατζόγιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μαρία Ίφου, Λέτα Αγγελακοπούλου και Βαγγέλης Κατσιαούνης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα κ. Τάσος Δραχμάνης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας κ. Ηλίας Σουφλιάς, υπάλληλοι του δήμου Φαρσάλων κ.α.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Εσκίογλου δώρισε στον υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα και μία εικόνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ