ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Παρουσιάστηκε στη Λάρισα το βιβλίο της δρ. Π. Δραμαλιώτη προέδρου του ΕΚΔΔΑ

Το βιβλίο της Προέδρου του ΕΚΔΔΑ, δρος Παρασκευής Αντ. Δραμαλιώτη, που τιτλοφορείται «Το επιτελικό κράτος, ρυθμιστική συνοχή και συντονισμός στο κέντρο διακυβέρνησης», παρουσιάστηκε σήμερα στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας σε μία εκδήλωση που διοργάνωσαν η περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Εκδόσεις Παπαζήση με ομιλητές τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη, τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό και τον πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Δ. Κατσαρό.

Την εκδήλωση συντόνισε ο συνάδελφος δημοσιογράφος Απόστολος Ράιδος.

Μιλώντας για το βιβλίο ο κ. Βορίδης στάθηκε στην έννοια του επιτελικού κράτους υποστηρίζοντας ότι το κεντρικό κράτος θα πρέπει να χαράζει στρατηγική, και τα διάφορα άλλα ζητήματα της διοικήσεως να κατεβαίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα της διοικήσεως, ώστε να μένει η χάραξη της στρατηγικής στο κεντρικό κράτος.

Παράλληλα χαρακτήρισε «κοσμογονία» την προσπάθεια για κατάρτιση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «τα προγράμματα αυτά θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία. Μάλιστα έπλεξε το εγκώμιο της συγγραφέως λέγοντας ότι «Είναι μια κοσμογονία, μια θεαματική αλλαγή και αυτό βεβαίως πιστώνεται στη σκληρή προσπάθεια της κ. Δραμαλιώτη».

Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός, χαρακτήρισε επίκαιρο το βιβλίο, ενώ με την ευκαιρία παρουσίασε τις θέσεις του για την αιρετή περιφέρεια κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα θέσπισης της περιφερειακής διακυβέρνησης με την εκχώρηση περισσοτέρων αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες της χώρας.

Αξιόλογο επιστημονικό εγχειρίδιο χαρακτήρισε το βιβλίο ο κ. Κατσαρός από την πλευρά του ενώ η κ. Δραμαλιώτη είπε ότι το βιβλίο της «είναι ένα πόνημα μακροχρόνιας έρευνας, ώστε να βελτιωθεί ο συντονισμός με ένα ισχυρό κέντρο διακυβέρνησης και ένα ισχυρό επιτελικό κράτος»

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα 

Η Παρασκευή Αντ. Δραμαλιώτη είναι νομικός, αριστούχος απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και αριστούχος διδάκτωρ Διοικητικής Επιστήμης. Απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών με ειδίκευση στο Δημόσιο και στο Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα, είναι υπότροφος του «Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης με επιστημονικό αντικείμενο «θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους, συντονισμός του κυβερνητικού έργου και καλή νομοθέτηση».

Έχει συγγράψει το βιβλίο με τίτλο «Το επιτελικό κράτος: Ρυθμιστική συνοχή και συντονισμός στο Κέντρο Διακυβέρνησης». Επιπλέον, διαθέτει δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες και έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και μελέτες.

Εργάστηκε σε καίριες θέσεις στον δημόσιο τομέα, όπως στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Ειδική  Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση  του Δημόσιου Τομέα». Υπηρέτησε ως Προϊσταμένη του Τομέα Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του κυβερνητικού έργου από τη σύστασή της το 2013 και κατόπιν στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

Έχει λάβει μέρος σε τεχνικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα παρακολουθώντας τα θέματα κράτους – δημόσιας διοίκησης.

Ιδιαίτερα δραστήριο μέλος της Ένωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, πρόσφερε τις υπηρεσίες ως Γενική Γραμματέας, αλλά και ως πρώτη «Συνήγορος των Αποφοίτων».

Από τον Νοέμβριο του 2019 είχε διοριστεί στη θέση της Αντιπροέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης  και Αυτοδιοίκησης και τον Απρίλιο του 2020 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου. Έχει ολοκληρώσει τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Μιλά άριστα αγγλικά και γαλλικά. Είναι έγγαμη και μητέρα δύο κοριτσιών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ