ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ

Ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών Λάρισας

Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες γίνεται όλο και χειρότερη! Όχι μόνο δεν επιδιορθώνονται οι χρόνιες βλάβες που συνεχώς αυξάνονται αλλά η μέριμνα και η πρυτανεία δυσκολεύουν συνεχώς τη διαμονή των φοιτητών στις εστίες! Τα περισσότερα δωμάτια είναι γεμάτα υγρασία, με υδραυλικά και ηλεκτρολογικά προβλήματα. Ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός του ίντερνετ των εστιών μας αφήνει για ώρες χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο και χωρίς τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε εργασίες ή να διαβάζουμε τα μαθήματά μας. Δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την προστασία μας από την πανδημία.

Παρ’ όλα αυτά, όλο το διάστημα της πανδημίας δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των οικότροφων φοιτητών από τον ιό. Μπροστά σε αυτήν τη κατάσταση το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η φοιτητική μέριμνα αποφάσισαν να ασχοληθούν μόνο με το πως θα συνεχιστεί η επιχειρηματική λειτουργία των εστιών μέσα από το χαράτσι που μας επιβάλλουν κάθε χρόνο και όχι με τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές καθημερινά στις εστίες.

Εδώ και 1,5 χρόνο, οι φοιτητές στηρίζουμε τα αιτήματα σωματείων και φορέων για την προστασία της υγείας μας, ζητάμε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας στις σχολές και στις εστίες. Υπάρχει άμεση ανάγκη για σταθερό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο campus, με περισσότερες προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό καθαριότητας για καλύτερη απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων.

Μέσα σε όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα πολλοί φοιτητές που μένουν στις εστίες και το Δεκέμβριο τελειώνουν τη πρακτική τους άσκηση, ωστόσο επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους από το Φεβρουάριο στο πρόγραμμα της εξομοίωσης, απειλούνται από τη μέριμνα ότι αν δεν παραδώσουν το κλειδί του δωματίου τους, θα τους αλλάξουν κλειδαριά για να μείνουν εκτός δωματίου!

Και αυτό γιατί όπως χαρακτηριστικά είπαν για έναν μήνα δεν θα θεωρούνται ενεργοί φοιτητές επομένως θα πρέπει να ξανακάνουν αίτηση και να συγκριθούν με μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές που επιθυμούν να πάρουν δωμάτιο στο εαρινό εξάμηνο. Δηλαδή, οι φοιτητές αυτοί θα αναγκαστούν να μείνουν στον δρόμο για έναν μήνα επειδή το Συμβούλιο Ένταξης θα καθυστερήσει να εγκρίνει τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα της εξομοίωσης.

Τη στιγμή που όσοι διαμένουμε στις εστίες ήδη, όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος περάσαμε από διαγωνισμό με εισοδηματικά κριτήρια για την εισαγωγή μας στα δωμάτια, κάποιοι φοιτητές θα αναγκαστούν να περάσουν πάλι αυτή την αγωνιώδη διαδικασία. Αντί να ενοικιαστούν δηλαδή νέα κτήρια ή ξενοδοχεία για τις ανάγκες των φοιτητών, επιλέγουν να τους βάζουν σε ένα φαύλο κύκλο διαγωνισμών εισοδηματικών κριτήριων.

Δεν φτάνει δηλαδή που με ευθύνη κυβέρνησης και πρυτανείας είμασταν σε αναστολή πρακτικής για πάνω από 8 μήνες, δεν φτάνει που μας φόρτωσαν με επιπλέον 2 εξάμηνα για να πάρουμε πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, τώρα μας υποχρεώνουν να περνάμε και από δύο διαγωνισμούς φτώχειας μέσα σε μία χρονιά!

Δεν θα τους περάσει! Δεν θα αφήσουμε κανέναν φοιτητή να μείνει εκτός εστιών!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ