ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΜΕ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ

Η ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας καταδικάζει την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας που επικαλούμενο ετεροδικία, απέρριψε την αγωγή των οικογενειών των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Δομενίκου. ΟΙ κάτοικοι του Δομενίκου προσέφυγαν κατά του Ιταλικού κράτους, για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν τα στρατεύματά του τη 16.02.1943 στο Δομένικο Ελασσόνας, εκτελώντας 140 άμαχους πολίτες.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λάρισας δεν εφάρμοσε την «αδικοπρακτική εξαίρεση» που προβλέπει το διεθνές επιτακτικό δίκαιο για τα διεθνή εγκλήματα και κατά της ανθρωπότητας, αλλά τη «δικαιοδοτική ασυλία». Ουσιαστικά, πρόκειται για αρνησιδικία σε βάρος των θυμάτων. Απόφαση που αν τελεσιδικήσει στο Εφετείο όπου προσέφυγαν οι κάτοικοι του Δομενίκου, θα αποτελέσει δεδικασμένο κλείνοντας οριστικά το δρόμο για κάθε μελλοντική διεκδίκηση και άλλων μαρτυρικών χωριών και πόλεων απέναντι στο φυσικό τους δικαστή.

Η ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων του μαρτυρικού Δομενίκου για την ανατροπή αυτής της απόφασης στο Εφετείο και την οριστική τους δικαίωση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ