ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ 13 – 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπή Μπλόκων που συγκαλεί ευρεία σύσκεψη στις 19 Δεκεμβρίου στη Νίκαια

Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου συνεδρίασε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στην Λάρισα με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και την ανάγκη οργάνωσης αγωνιστικών κινητοποιήσεων για να υπάρξουν λύσεις και κατακτήσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που διεκδικούμε.

Εκτιμάμε ότι οξύνονται τα προβλήματα και τα αδιέξοδα για την συντριπτική πλειοψηφία των βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων.
Η αύξηση των τιμών πώλησης κάποιων αγροτικών προϊόντων, που ήταν συγκυριακή λόγω και της μειωμένης σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές παραγωγής, δεν μπορεί να καλύψει την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, η οποία δεν είναι συγκυριακή αλλά αποτέλεσμα των “νόμων της αγοράς” και των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

Το πετρέλαιο κινείται σε τιμές πάνω από 1.50 ευρώ το λίτρο, όταν ο μέσος όρος της τιμής του αγροτικού πετρελαίου στην Ε.Ε βρίσκεται κάτω από 1 ευρώ. Η κυβέρνηση στη λογική “διαίρει και βασίλευε” πετάει ψίχουλα 50 εκατομμυρίων για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενοι και συνεταιρισμένοι) και μόνο για μια χρονιά αλλά δίνει μόνιμα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες!

Το ρεύμα, με την ρήτρα αναπροσαρμογής και τις απανωτές αυξήσεις θα επιβαρύνει κατά 50-70% επιπλέον την τιμή του ρεύματος. Όλα αυτά γίνονται για να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών της πράσινης ανάπτυξης (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά κλπ), που θησαυρίζουν από την κατάργηση του λιγνίτη, αλλά και των funds που έχουν εξαγοράσει τη ΔΕΗ μαζί με κλινικές, νοσοκομεία, άλλες επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν ακόμα και πρώην συνεταιρισμούς.

Οι τιμές στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ιδιαίτερα στα λιπάσματα, έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί σε κάποια είδη. Στην τεράστια αύξηση του κόστους των ζωοτροφών η επιχορήγηση των 25 εκατομμυρίων, δηλαδή των ούτε 2 ευρώ ανά προβατίνα, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση μόνο ως φάρσα μπορεί να εκληφθεί.

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν τεράστιες φυσικές καταστροφές και η κοροϊδία από την πλευρά της Κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ πάει σύννεφο. Το εισόδημα μας δεν πρόκειται να αναπληρωθεί καθώς οι κόφτες του ΕΛΓΑ εξακολουθούν να ισχύουν. Ενώ είχαν δεσμευτεί ότι ως το τέλος του Οκτώβρη θα είχε ολοκληρωθεί η χορήγηση των προκαταβολών για τον παγετό και ως τέλος του χρόνου θα εξοφλούσαν τις αποζημιώσεις, έδωσαν παράταση στον εαυτό τους ώστε να μπορούν να δίνουν προκαταβολές μέχρι 31/12.

Στα λόγια και στις προεκλογικές εξαγγελίες μας αραδιάζουν ψέματα για την δήθεν τεράστια σημασία που δίνουν στον πρωτογενή τομέα που τον χαρακτηρίζουν ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Όταν παίρνουν τις ψήφους τότε δίνουν 32 δις στους επιχειρηματικούς ομίλους και μόνο 350 εκατομμύρια ευρώ στην αγροτική παραγωγή, ποσό που δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες απώλειες εισοδήματος μας από τα μέτρα που παίρνουν για την πανδημία.

Έχουν κάνει σημαία τα 70 δις του ταμείου ανάκαμψης, πάλι για τις επιχειρήσεις και πάλι σε βάρος του λαού που θα τα πληρώσει στο τέλος και δεν δίνουν σχεδόν τίποτα για την στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών.

Η νέα ΚΑΠ, που όπου να είναι ολοκληρώνεται με το “στρατηγικό σχέδιο” που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από όλους αυτούς.
Ξέρουμε ότι υπάρχει αγανάκτηση και οργή στον αγροτικό κόσμο και ταυτόχρονα γίνεται μια μεγάλη επίθεση στην συνείδηση τους με πρόσχημα την πανδημία και τον φόβο που έχει καλλιεργηθεί ώστε να σκύψουμε το κεφάλι και να αρκεστούμε στα ψίχουλα, την φτώχεια, την εξαθλίωση και να θεωρούμε ως αναπόφευκτο το ξεκλήρισμα.

Τελικά αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι, πως όλοι αυτοί είναι αντίπαλοί μας, να μην τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται στην ΠΕΜ, όλο το προηγούμενο διάστημα πήρε πολλές πρωτοβουλίες, οργάνωσε αγωνιστικές κινητοποιήσεις αξιοποιώντας τις πολύπλευρες μορφές πάλης ώστε να διεκδικήσει λύσεις.
Ως ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα με πανελλαδική έκφραση και αγωνιστική δυναμική μπορούμε να τους χαλάσουμε την σούπα, να τους στριμώξουμε και να έχουμε αποτελέσματα με τους αγώνες μας.

Καλούμε τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους αλιείς να συσπειρωθούν στους συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και την ΠΕΜ, να δυναμώσουν το μέτωπο αγώνα και προοπτικής και να συμμετέχουν στην εβδομάδα πανελλαδικής δράσης με διάφορες μορφές αγώνα και με βάση τα οξυμμένα προβλήματα ανά περιοχή, από 13 ως 18 Δεκεμβρίου.
Η Γραμματεία της ΠΕΜ θα διοργανώσει μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας – Λάρισας ώστε να συζητήσουμε την κλιμάκωση του αγώνα μας.

Παλεύουμε αταλάντευτα και διεκδικούμε δίκαια αιτήματα για την επιβίωση μας:
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.
Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασική είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ως τέλος του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφαλαίο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων σε μια δόση χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.
Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων ώστε κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμύριων ευρώ στις πλάτες μας παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του Υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και τα εσπεριδοειδή που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα. Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ που μετακυλύουν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών.
Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.
Αφορολόγητο όριο στα 12000€ προσαυξημένο με 3000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο ως 40000€. Να μην επιβαρυνθούμε στους λογιστές με επιπλέον χρεώσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Να μην επιστραφούν τα ψίχουλα της Επιστρεπτέας προκαταβολής που πολύ λίγοι αγρότες πήραν. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ. Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών πχ ΕΝΦΙΑ.
Φτάνει πια με το παραμύθι μόνο της «ατομικής ευθύνης». Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία. Δημιουργία νέων απαραίτητων ΜΕΘ, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στην μάχη ενάντια στην πανδημία. Προσωπικό και μηχανήματα στη πρωτοβάθμια δομή υγείας, τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.
Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων μας, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ