Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην πίστωση της αναγκαίας χρηματοδότησης στον Δήμο Ελασσόνας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις των κόκκινων κτισμάτων, πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, κ. Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα , στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής :

«Τραγική παραμένει η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι του Δήμου Ελασσόνας, αφού , τον περασμένο Μάρτιο, ο διπλός καταστροφικός σεισμός που έπληξε την περιοχή, κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια, τα οποία, στη συνέχεια, κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Μεταξύ των κατοίκων που επλήγησαν, πολλοί είναι αυτοί διαβιούν σε μικρά κοντέινερ και τροχόσπιτα, μέχρι σήμερα

Ωστόσο, λόγω του χειμώνα, οι συνθήκες διαβίωσης είναι πλέον ανυπόφορες και οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές σημαντικές. Λόγω απουσίας στεγάστρων στους οικίσκους, οι σεισμόπληκτοι έχουν τοποθετήσει αυτοσχέδια στέγαστρα, προκειμένου να προστατευθούν από τις βροχοπτώσεις, ενώ υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην προμήθεια οικιακών συσκευών. Λόγω έλλειψης χώρου, μάλιστα, αδυνατούν να υλοποιήσουν στοιχειώδεις εργασίες του νοικοκυριού τους, όπως το πλύσιμο και το στέγνωμα των ρούχων.

Παράλληλα, οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν ακόμα προβεί στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου στις πληγείσες περιοχές, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η καθημερινότητα των κατοίκων. Την επικινδυνότητα της κατάστασης που επικρατεί για την ασφάλεια των συμπολιτών μας, αποδεικνύει περίτρανα η προχθεσινή πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικίσκο του καταυλισμού σεισμοπλήκτων στο Μεσοχώρι.

Οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι, διαρκώς, ζητούν την άμεση στήριξη της πολιτείας και διαμαρτύρονται για την αδικαιολόγητη ολιγωρία της Κυβέρνησης στη λήψη των αναγκαίων μέτρων που είχε εξαγγείλει. Συγκεκριμένα, έως και σήμερα, δεν έχει πιστωθεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση που αφορά στις κατεδαφίσεις των «κόκκινων» κτισμάτων στο Δήμο Ελασσόνας, ενώ, θα έπρεπε να την έχει λάβει, όπως ακριβώς ο όμορος Δήμος Τυρνάβου που πήρε – και πολύ σωστά- το αντίστοιχο χρηματικό ποσό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, τους τελευταίους 9 μήνες, οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών θέτουν σε εξαιρετικό κίνδυνο την υγεία τους και πρέπει, επιτέλους, να δοθεί μια οριστική λύση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το ταχύτερο δυνατό.

Η έμπρακτη στήριξη, τόσο με την καταβολή των αποζημιώσεων όσο και με την επιτάχυνση των διαδικασιών επανακατασκευής σπιτιών των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας, οι οποίοι, εν μία νυκτί, έμειναν ανέστιοι, αποτελεί χρέος και βασική προτεραιότητα της πολιτείας.

Στο πλαίσιο αυτό ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην πίστωση της κρατικής χρηματοδότησης στο Δήμο Ελασσόνας, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των κατεδαφίσεων των μη κατοικήσιμων κτισμάτων της περιοχής, καθώς και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε να δοθούν οριστικές και αποτελεσματικές λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ