Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΕΠΛΗΞΕ ΤΟΥΣ «ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ», ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ

Συνάντηση με εκπροσώπους του εθελοντικού κινήματος των ‘Ενεργών Πολιτών Λάρισας’, πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μετά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές, με το οποίο καταργείται ο θεσμός των Αγορών Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες και το οποίο καταψήφισε το Κίνημα Αλλαγής –ΠΑΣΟΚ

Οι εκπρόσωποι κ. Κώνσταντινος Κέδρας και Αθανάσιος Γκιάτας , Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αντίστοιχα των ‘Ενεργών Πολιτών’ , επισκέφθηκαν τη Βουλευτή, προκειμένου να εκφράσουν τις έντονες διαμαρτυρίες τους, καθώς, από το νέο έτος, οι υπαίθριες αγορές καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες, οι οποίες λειτουργούσαν επί μία δεκαετία και στήριζαν έμπρακτα τους Έλληνες καταναλωτές, στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, κλείνουν οριστικά, χωρίς καμία άλλη εναλλακτική λύση και χωρίς κανένα διάλογο από την πλευρά της Κυβέρνησης .

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο φλέγον ζήτημα της ψήφισης του Ν. 4849/21, ο οποίος ρίχνει τίτλους τέλος σε έναν θεσμό που υπήρξε πρότυπο κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού, και προσέφερε πολύτιμη βοήθεια στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

Η κ Λιακούλη, άκουσε τις εύλογες αντιδράσεις των ευαισθητοποιημένων πολιτών, οι οποίοι, από το 2012, συνέβαλαν στην αγορά, επιτρέποντας τη διάθεση προϊόντων χωρίς κανένα μεσάζοντα.

Ο θεσμός αυτός, που δημιουργήθηκε και επικράτησε χάρη στο δικό τους αγώνα, έδωσε την ευκαιρία στους ντόπιους παραγωγούς να πουλήσουν τα ποιοτικά προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές, σε πολύ χαμηλότερες τιμές, και αντίστοιχα, επέτρεψε στους καταναλωτές να αγοράσουν φθηνότερα ποιοτικά τοπικά προϊόντα. Το σπουδαιότερο επίτευγμά τους, όμως, ήταν η εξασφάλιση δωρεάν προϊόντων σε άπορες οικογένειες, καθώς, βάσει των όρων λειτουργίας, παραχωρείται δωρεάν ένα ποσοστό της συναλλασσόμενης ποσότητας στα Δωρητήρια Τροφίμων των εθελοντικών κινημάτων, το οποίο φτάνει με τον τρόπο αυτό στους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη.

Παράλληλα, η «Αγορά Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες» αποτελεί, όλα αυτά τα χρόνια, πολύτιμο εργαλείο εξορθολογισμού των τιμών της αγοράς, καθώς δίνει τη δυνατότητα μιας εναλλακτικής οδού για τους μικρούς εγχώριους παραγωγούς.

Μετά τη συνάντηση, η Λαρισαία βουλευτής επεσήμανε :

«Στεκόμαστε στο πλευρό όλων των εθελοντικών κινημάτων που με κόπο και κοινωνική ευαισθησία κατάφεραν να καθιερώσουν το θεσμό των αγορών χωρίς μεσάζοντες. Ο θεσμός αυτός, την τελευταία δεκαετία, κατόρθωσε να στηρίξει ουσιαστικά τους αδύναμους συμπολίτες .Η Κυβέρνηση, όμως, δεν αναγνωρίζει την ανεκτίμητη υπηρεσία που προσφέρουν και, με το πρόσφατο νομοσχέδιό της για την αναμόρφωση της λειτουργίας των υπαίθριων αγορών, καταργεί αυτόν το σημαντικό θεσμό. Συνειδητά επέλεξε τους μεσάζοντες και τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς. Στο Κίνημα Αλλαγής, από την πρώτη στιγμή, ταχθήκαμε εναντίον του συγκεκριμένου νομοσχεδίου συνολικά, και το καταψηφίσαμε. Η Κυβέρνηση, έστω και τώρα, οφείλει να ξανασκεφτεί τα πεπραγμένα της, και να προχωρήσει στη διόρθωση της αδικίας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Όσο κι αν κρυφτεί, η πρόθεσή της , φαίνεται!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ