Κ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ

Παρέμβαση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

Ο μαζικός εμβολιασμός για να έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα δηλαδή του χτισίματος της ανοσίας της κοινότητας, με  εμβόλια μάλιστα που δεν αφήνουν ισόβια ανοσία αλλά πέρα από τον βασικό(αρχικό) εμβολιασμό απαιτούνται επαναληπτικές δόσεις, θα πρέπει να πραγματοποιείται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο εμβολιασμός σε βάθος χρόνου διάφορων κατηγοριών πολιτών  δεν θα πρέπει να αποτελεί σήμερα ζητούμενο.

Ο μαζικός εμβολιασμός για να είναι αποτελεσματικός  και χρήσιμος, εναντίον μάλιστα της συγκεκριμένης  πανδημίας COVID-19 θα πρέπει  να έχει αρχή και σύντομο τέλος, ώστε να μην κινδυνεύει να χαθεί η ανοσία των ήδη  εμβολιασμένων  στην προσπάθειά  μας να πετύχουμε αθροιστικά την ανοσία των νυν εμβολιαζόμενων και να θυμίζει η όλη διαδικασία το γεφύρι της Άρτας που «ολημερίς το κτίζανε το βράδυ γκρεμιζόνταν».

Η ρεαλιστική αυτή επιστημονική πραγματικότητα οδηγεί  στην επέκταση της υποχρεωτικότητας (αν όχι στην καθολική), από την στιγμή που έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα (πειθώ, κίνητρα) και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως Δημόσιες Υπηρεσίες και ΝΠΔΔ, Στρατός, Σώματα Ασφαλείας, Θρησκευτικοί λειτουργοί  και εργαζόμενοι σε μαζικούς χώρους εργασίας. Χωρίς συζητήσεις, χωρίς πολλές φλυαρίες περί συνταγματικότητας και κροκοδείλια δάκρυα λαϊκισμού περί φτωχοποίησης των πολιτών από τα πρόστιμα, όταν μάλιστα όλα αυτά διατυπώνονται πάνω από τα 100 καθημερινά φέρετρα συμπολιτών μας.

Από την μέχρι τώρα πορεία της αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και διεθνώς βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως το βασικότερο μέτρο αναχαίτισης όλων των παραλλαγών του SARS-CoV-2  αποτελεί ο γρήγορος εμβολιασμός και η νομική θωράκιση και θεσμοθέτηση από την Πολιτεία της επιστημονικής υποχρεωτικότητας του.

Τα Ιδιωτικά Εμβολιαστικά Κέντρα που αναπτύσσονται σήμερα σε όλη την  Χώρα και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, και συνεπικουρούν τα κρατικά και σύντομα θα συμπεριληφθούν σε ειδική πλατφόρμα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου,  δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους ανεμβολίαστους αλλά και σε εκείνους που ήρθε η ώρα για την 1η αναμνηστική δόση και τον εμβολιασμό μετά από νόσηση, εντελώς δωρεάν, να τρέξουν και να εμβολιαστούν σεβόμενοι πρώτα τον εαυτό τους, δεύτερον την οικογένεια τους και τρίτον την κοινωνία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ