ΣΤΟΥΣ 3 ΜΗΝΕΣ Η ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ανατράπηκαν τελικώς τα όσα φημολογούνταν σχετικά με την απόσταση δεύτερης και τρίτης δόσης. Αν και όλοι περίμεναν τέσσερις μήνες απόστασης, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, διαβάζοντας την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έκανε λόγο για τρεις, με τον σχεδιασμό να είναι όσοι έκαναν τη δεύτερη δόση μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου να έχουν ολοκληρώσει μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει σταδιακά από σήμερα το βράδυ, ενώ προτεραιότητα συνεχίζουν να έχουν όσοι κλείνουν ραντεβού για την πρώτη δόση.

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανέφερε συγκεκριμένα: «Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που εξέτασε τον χρόνο της αναμνηστικής δόσης. “Με τη μετάλλαξη Όμικρον η Εθνική Επιτροπή ανασκόπησε τα διεθνή και εγ΄χώρια δεδομένα και επανεξέτασε τις συστάσεις

Χορήγηση τρίτης δόσης τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις. Σε περίπτωση νόσου ο εμβολιασμός συστήνεται τρεις μήνες μετά τη διάγνωση.

Η Όμικρον και η έναρξη του χειμώνα καθιστούν αναγκαίο τον εμβολιασμό. Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά από σήμερα το βράδυ μέχρι αύριο το πρωί. Έχουμε αυξήσει τη δυναμικότητα για το μήνα Δεκέμβριο. Έχουμε λίγο περισσότερο από 1.5 εκατομμύριο διαθέσιμα ραντεβού. Όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα μπορέσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση μέχρι τέλος Ιανουαρίου».

Ερωτήσεις

Με ποια δεδομένα πάρθηκε η απόφαση; «Είναι αυτό που αναφέρει και η ανακοίνωση της Επιτροπής. Με βάση τα εγχώρια και διεθνή δεδομένα για τη νόσηση μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Και η Βρετανία έχει στους τρείς μήνες. Η Εθνική Επιτροπή είναι πρωτοπόρα και στο άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης. Θα σας τα εξηγήσει πολύ καλύτερα η κ. Θεοδωρίδου. Έχουμε αρκετές μελέτες ειδικά από το Ισραήλ».

Φαρμακευτικές εργάζονται για τη διάρκεια των εμβολίων; «Φαντάζομαι πρέπει να ρωτήσετε τις φαρμακευτικές»

Είναι απόφαση του πρωθυπουργού ή της Επιτροπής: «Είναι εισήγηση της Επιτροπής. Στηριζόμενη στα επιστημονικά δεδομένα τα δικά μας και των άλλων χωρών».

Τα εγχώρια δεδομένα ποια είναι; «Τη Δευτέρα η κ. Θεοδωρίδου θα μπορεί να πει πολλά περισσότερα. Επιχειρησιακά έχουμε αυξήσει τη δυναμικότητά μας. Από τις πιο υψηλές εβδομάδες από την αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος. Τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν είχαμε τις παράλληλες δράσεις. Δεν εμβολιάζαμε στα σπίτια σε απομακρυσμένα σημεία. Για τα ραντεβού και πως θα γίνει. Κρατάμε ένα ραντεβού ώστε η πρώτη δόση να έχει πάντα προτεραιότητα. Να μην έχουμε καθυστέρηση στην πρώτη δόση πάνω από 3 ή 4 μέρες. Θα κρατάμε ραντεβού για την πρώτη δόση και κάποια στιγμή τα ανοίγουμε και για την αναμνηστική. Ακόμα και αν βρίσκετε ραντεβού σε 10 μέρες, αν κοιτάτε συνέχεια μπορείτε να βρείτε νωρίτερα. Προτεραιότητα η πρώτη δόση. Να μην χάνετε το μομέντουμ για την πρώτη δόση».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ