ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΌΜΙΚΡΟΝ

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

Πρωτοπαρουσιάστηκε στην νοτιοαφρικανική χώρα Μποτσουάνα και επέβαλε τη λήψη περιοριστικών ταξιδιωτικών μέτρων. Φέρει πολλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού που αποτελεί και το στόχο των εμβολίων. Παρόμοιες μεταβολές της πρωτεΐνης των προηγούμενων παραλλαγών (βρετανικής και ινδικής) είχαν εμφανίσει αυξημένη μεταδοτικότητα και μικρότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Μία μετά την άλλη οι χώρες ανιχνεύουν τα πρώτα κρούσματα. Ήδη στις 2 Δεκεμβρίου βρέθηκαν περιστατικά σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, σχετιζόμενες με ταξίδι στην Αφρική. Ο πρώτος Έλληνας ασθενής εντοπίστηκε μετά από μοριακό test στην Κρήτη, επιστρέφοντας από τη μόνιμη εργασία του στο Johannesburg μετά από αλλεπάλληλα αρνητικά rapid tests. Σήμερα έχουν διαγνωστεί στη χώρα μας άλλα δύο κρούσματα και είναι θέμα χρόνου η επικράτησή της και στη χώρα μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και τη χρήση μάσκας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ακόμη δε γνωρίζουμε τι γίνεται με τη μεταδοτικότητα, τη βαρύτητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς την παραλλαγή αυτή. Υγειονομικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ σχετικά με τη μετάλλαξη όμικρον, εκτιμούν ότι το mRNAεμβόλιο, εφόσον ελήφθη σε αναμνηστική δόση ή έχει χορηγηθεί εντός του εξαμήνου, προστατεύει από τη συμπτωματική νόσο κατά 90%.

Η παρούσα παραλλαγή συνδέεται με τριπλασιασμό του κινδύνου επαναλοίμωξης, η οποία ακολουθεί προηγηθείσα λοίμωξη από κορονοϊό (νοτιοαφρικανική μελέτη). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διευκολύνεται η διασπορά του ιού. Η διασπορά του ιού θα αυξηθεί και από την πιθανολογούμενη αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού.

Παρόλες τις όχι ξεκάθαρες αρχικές εκτιμήσεις, όλοι οι ειδικοί συνιστούν ότι μόνο ο καθολικός εμβολιασμός θα περιορίσει όσο περισσότερο γίνεται την κυκλοφορία του ιού και την ευκαιρία μεταλλαγής του ιού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ