ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Κλιμάκιο των Τομεακών Επιτροπών Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιώργο Λαμπρούλη περιόδευσε χθες Δευτέρα 6/12/2021 στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Λάρισας, τον κεντρικό Π.Σ. στην οδό Ιωαννίνων, τον 3ο Π.Σ στη Βιομηχανική Περιοχή, την ΕΜΑΚ της Λάρισας και τον Πυροσβεστικό Σταθμό Ελασσόνας. Στην περιοδεία συναντήθηκε με τους διοικητές των Π.Σ., της ΕΜΑΚ και τον Διοικητή της περιφέρειας Θεσσαλίας, συζήτησε με τους διοικητές, μίλησε και άκουσε τους πυροσβέστες.

Στην κουβέντα αναδείχθηκαν τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως: Η αναβάθμιση του Κεντρικού Σταθμού σε Σταθμό Α’ με την ανάλογη ενίσχυση σε προσωπικό και οχήματα, η αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων που είναι κατασκευής της δεκαετίας ’80, η δημιουργία Δεύτερου Πυροσβεστικού Σταθμού στο αστικό ιστό της πόλης της Λάρισας , για να μπορούν να ανταποκριθούν στη διάσωση και πυρασφάλεια της πόλης, μιας πόλης που έχει διπλασιαστεί σε πληθυσμό τις τελευταίες δεκαετίες. Την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φαρσάλων σε Πυροσβεστικό Σταθμό με την πρόσληψη ανάλογου προσωπικού και νέων μέσων και οχημάτων, χωρίς μετακίνηση από τους υπάρχοντες σταθμούς.

Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ατομικού εξοπλισμού με νέα μέσα των νέων τεχνολογιών έτσι που να προστατεύει τον πυροσβέστη από τους πολλαπλούς κίνδυνους και να διευκολύνεται το έργο του, όπως επισήμαναν σε μια εποχή που τρέχει η τεχνολογία και η επιστήμη με ιλιγγιώδη ταχύτητα να συνεννοούμαστε με κινήσεις των χειρών μας και να μην υπάρχει σύστημα ενδοεπικοινωνίας.

Ο εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού με νέα αυτοκίνητα νέων τεχνολογιών, δεν μπορεί όπως τόνισαν να συνεχίζουμε να κάνουνε πυρόσβεση πεπαλαιωμένα οχήματα ακόμα και απαρχαιωμένα τύπου Στάγιερ της δεκαετίας του ’70.

Αναφέρθηκαν στις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό που δεν φτάνει ούτε για τα απαραίτητα, όπως την στελέχωση των οχημάτων που πρέπει να γίνεται με 3 και 4 άτομα σήμερα γίνεται μόνο με δυο όπου ο ένας είναι και οδηγός. Το ζήτημα των ελλείψεων οξύνεται με το ότι ένα μεγάλο ποσοστό του προσωπικού γεράζει και εκ των πραγμάτων βγαίνει εκτός μάχης, ζήτημα που έχει επείγον χαρακτήρα όπως επισήμαναν.

Ως σοβαρό ζήτημα αναδείχθηκε και το ζήτημα ότι κανένας πυροσβέστης με ευθύνη των κυβερνήσεων δεν περνάει από τακτικές ιατρικές εξετάσεις για να ελέγχεται η ικανότητα του, ούτε υπάρχει γιατρός εργασίας. Σοβαρό ζήτημα είναι η μη ύπαρξη σύγχρονων οργανογραμμάτων των Πυροσβεστικών Σταθμών, ζητάνε δε την κατάργηση του χαρακτηρισμού ως υπαλλήλου γενικών καθηκόντων (όλοι για όλα δηλαδή) και τον διαχωρισμό του Διοικητικού από το επιχειρησιακό (μάχιμο) προσωπικό. Τέλος αναφέρθηκαν στον νόμο που τους ξεσπίτωνει με μεταθέσεις, αλλά και τις εκατοντάδες απλήρωτες υπερωρίες και επιφυλακές.

Τα μέλη του κλιμάκιου του ΚΚΕ και ο βουλευτής εξέφρασαν την πάγια θέση του κόμματος στήριξης των δικαίων αιτημάτων των πυροσβεστών, απόδειξη είναι και οι δεκάδες παρεμβάσεις και ερωτήσεις στη βουλή μόνο τους δυο τελευταίους μήνες.

Αναφέρθηκαν ότι όλα αυτά τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ. αλλά και διαχρονικά των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ).

Κάλεσαν τους πυροσβέστες να μπούνε στον αγώνα και μαζί με το λαό να αντιπαλέψουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Τέλος δεσμεύτηκαν τα ζητήματα που αναδείχθηκαν μέσα από την συζήτηση να τα μεταφέρουν και στη βουλή με τη μορφή των ερωτήσεων ασκώντας πίεση για τη λύση τους . Αλλά και την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κάλυψη των ελλείψεων, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 που σε λίγες μέρες κουβεντιάζεται στη βουλή .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ