ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΔΣ ΣΤΗΝ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Λάρισας

Εδώ και δύο χρόνια δίνουμε μάχη για τη λειτουργία των σχολείων μας κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Με κλειστά σχολεία μέσα στην πανδημία καταφέραμε (χωρίς καμιά ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση) να σταθούμε δίπλα στους μαθητές μας. Ταυτόχρονα παλέψαμε ενάντια σε κάθε νόμο, εγκύκλιο, υπουργική απόφαση και σε ένα ορυμαγδό μέτρων που βάζουν φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών και απειλούν την υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών.

Το αποκορύφωμα του αγώνα μας είναι η μεγάλη συμμετοχή για δύο φορές (95%) στην απεργία-αποχή ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση και το 85% στην απεργία της 11ης Οκτώβρη, που δείχνει την αντίθεση του κλάδου στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, στα σχολεία-επιχειρήσεις στο να βάζουν οι γονείς το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη τους. Το 55% των ΕΛΜΕ στη Γ.Σ. των Προέδρων απαίτησαν από την ΟΛΜΕ για δεύτερη φορά την επαναπροκήρυξη της Απεργίας-Αποχής από την αξιολόγηση.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Εμπόδιο στον αγώνα μας δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις που έστρωσαν το “χαλί” με τους νόμους που θέσπισαν, αλλά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΔΑΚΕ, ΠΕΚ και ΣΥΝΕΚ που με τους τακτικισμούς τους είτε στα σωματεία είτε στην ομοσπονδία, βάζουν πλάτη να περάσουν οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.

Οι ηγεσίες τους ευθυγραμμίζονται με την πολιτική των κομμάτων τους για την εφαρμογή της αξιολόγησης (ΝΔ- ΚΙΝΑΛ) για την ανάπτυξη της “κουλτούρας της αξιολόγησης” (ΣΥΡΙΖΑ) στους εκπαιδευτικούς. “Κουλτούρα” που χρόνια ονειρεύονται ο ΣΕΒ, ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ και βρίσκει εμπόδια στους αγώνες που χρόνια δίνουμε οι εκπαιδευτικοί.
ΔΑΚΕ, ΠΕΚ, και ΑΔΗΚ τη στιγμή που υλοποιούνται μια σειρά αντιεκπαιδευτικών πολιτικών (νόμος για αυτόνομο σχολείο, συγχωνεύσεις, κενά, υγειονομικά ζητήματα, ελλείψεις σε υποδομές κα) εναντιώνονται στη διενέργεια εκλογών, επικαλούμενοι υποκριτικά την πανδημία, και την υγεία των εκπαιδευτικών, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει γίνει καμιά αραίωση τμημάτων, που διδάσκουμε σε τμήματα με 27, 28, ακόμη και με 29 μαθητές!

Η παράταξη της ΑΔΗΚ (διάσπαση της ΔΑΚΕ) μάλιστα ζητά την άμεση εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες ακόμη και πριν την ημερομηνία που έχει ορίσει η κυβέρνηση.

Οι ΣΥΝΕΚ, με την υποκριτική τους στάση και με χίλιες δύο “κωλοτούμπες”, αποχώρησαν μαζί με τις τρεις παραπάνω παρατάξεις από τη ΓΣ προκειμένου να μην κουβεντιαστεί η πρόταση για διεξαγωγή εκλογών , ενώ το ίδιο έπραξαν και στο ΔΣ. Τώρα με νέα ανακοίνωση ζητούν υπογραφές για ΓΣ και εκλογές.

Ως ΑΣΕ τοποθετηθήκαμε στην τελευταία ΓΣ αλλά και σε συνεδριάσεις του ΔΣ ζητώντας την άμεση διεξαγωγή εκλογών για τους εξής λόγους:

α) Εδώ και δύο χρόνια έχουν αποχωρήσει συνάδελφοι λόγω συνταξιοδότησης, έχουν μετακινηθεί άλλοι λόγω υπηρεσιακών μεταβολών, έχουν προσληφθεί νεοδιόριστοι και αναπληρωτές.

β) Είναι στοιχειώδες και αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα των συναδέλφων να εκφράσουν τη θέση τους για τη δράση του σωματείου σε μια περίοδο που υλοποιείται σειρά αντιεκπαιδευτικών πολιτικών.
γ)Η σύνθεση του ΔΣ αντιπροσωπεύει τη βούληση των συναδέλφων όπως αυτή εκφράστηκε πριν από δύο χρόνια.
Πλέον το εκλογικό σώμα έχει αλλάξει και πρέπει να εκφραστεί ξανά ώστε η νέα σύνθεση του ΔΣ να αντιπροσωπεύει τη γραμμή που θα ακολουθήσει το σωματείο το επόμενο διάστημα.
δ)Η παράταση της θητείας του ΔΣ μέχρι τις 31/12/2021 δεν απαγορεύει την διεξαγωγή εκλογών. Αντιθέτως ελλοχεύει ο κίνδυνος αν δεν δοθεί νέα παράταση, το ΔΣ να μην μπορεί να πάρει καμία απόφαση παρά μόνο αυτή των εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί η ΕΛΜΕ να στηρίξει κανέναν εκπαιδευτικό απέναντι σε αυθαιρεσίες και αυταρχισμούς, δεν θα μπορεί να πάρει απόφαση για διευκολυντική στάση εργασίας ώστε να συμμετέχουν οι συνά-δελφοι σε κινητοποιήσεις, ούτε και να οργανώνει διαμαρτυρίες αλλά και συσκέψεις, εκδη-λώσεις κλπ.
ε) Είμαστε αντίθετοι στο ν. Χατζηδάκη, δεν θα παραδώσουμε τα κλειδιά των σωματείων μας στην υπηρεσία του υπουργείου.
ζ) Δεν πρέπει να αλλάξει το καταστατικό της ΕΛΜΕ ώστε να προβλέπει ηλεκτρονικές εκλογές οι οποίες είναι διάτρητες και σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν τη μυστικότητα της ψήφου και την εγκυρότητα της διαδικασίας.
η) Σε καμία περίπτωση δεν θα δώσουμε το μητρώο μελών του σωματείου στο υπουργείο, δεν θα γίνουμε συνεργοί στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των συναδέλφων.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ