ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΕΙ Η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Νέα παρέμβαση του Μ. Χαρακόπουλου με αφορμή την απάντηση της Λίνα Μενδώνη σε ερώτησή του για το Σημείο Διασύνδεσης στο Γενί Τζαμί και την πορεία υλοποίησης του όλου έργου

«Η ευόδωση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του ιστορικού κέντρου της Λάρισας θα δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να έλθουν σε επαφή με το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της. Εφόσον, υπάρχει εκπεφρασμένη βούληση από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας προσβλέπουμε στην επιτάχυνση των διαδικασιών χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου».

Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, σε σχετική του ερώτηση.
Υπενθυμίζεται ότι Θεσσαλός πολιτικός ζήτησε από την αρμόδια υπουργό την χρηματοδότηση της υλοποίησης της μελέτης ενοποίησης των 14 σημαντικών μνημείων του ιστορικού κέντρου της Λάρισας, μετά από την περιήγηση στην οποία συμμετείχε, στα ίχνη του Ιουστινιάνειου τείχους, με πρωτοβουλία της κίνησης «Λάρισα η πόλη μου» και ξεναγό την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια.

Στην απάντησή της η αρμόδια υπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η μελέτη προβλέπει την ενοποίηση 14 μνημείων εντός της βυζαντινής οχύρωσης της πόλης, και τη διασύνδεσή τους μέσω ενημερωτικών πινακίδων, ανάγλυφων πινακίδων στον πεζόδρομο με το σήμα της πόλης, το άλογο, καθώς και επιμέρους παρεμβάσεις αποκατάστασης στα μνημεία, όπου απαιτείται. Πρόκειται για τα εξής μνημεία:

1. Γενί Τζαμί, 2. Τείχος και λουτρό Πλατείας Μπλάνα, 3. Μπαϊρακλί τζαμί στην οδό Παπαφλέσσα, 4. Οθωμανικό λουτρό της οδού Βενιζέλου, 5. Αρχαίο Θέατρο, 6. Ρωμαϊκή δεξαμενή οδού Μανωλάκη, 7. Β΄ Αρχαίο Θέατρο, 8. Βυζαντινό τείχος Παπαναστασίου και Κύπρου, 9. Βασιλική Αγίου Αχιλλείου, 10. Μπεζεστένι, 11. Βυζαντινό Λουτρό Πλατείας Λαμπρούλη, 12. Βυζαντινός ναός Πλατείας Λαμπρούλη, 13. Στήλη Ποσειδώνα στην οδό Δήμητρας, 14. Αρχαίος δρόμος στην οδό Νίκης.

Ως αφετηρία και κέντρο πληροφόρησης της εν λόγω διαδρομής ορίζεται το Γενί Τζαμί, που αποτελεί μνημείο προστατευόμενο από το ΥΠΠΟΑ (ΦΕΚ 401/1937) και λειτουργούσε ως Αρχαιολογικό Μουσείο από το 1960 έως το 2010. Επιπλέον, στις 16.08.2018 εγκρίθηκε η υλοποίηση του έργου “Δημιουργία Σημείου Πολιτιστικής Διασύνδεσης- Γενί Τζαμί”, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 4355/2015, από τον Δήμο Λαρισαίων.

Παρά τις ανωτέρω εγκρίσεις για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης της Λάρισας, ήδη από το 2018, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν μερίμνησε για την ένταξη έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Σήμερα, το έργο στο Γενί Τζαμί έχει δρομολογηθεί, με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, στις 7 Ιουλίου 2020, μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τίτλο “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΗΜΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ”, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Λαρισαίων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 390.224,50 ευρώ. Το ποσό των 222.912,32 ευρώ χρηματοδοτείται από την εγκεκριμένη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων με τίτλο “Η πόλη στο Προσκήνιο” (ΑΔΑ:7ΥΠ47ΛΡ- Ο9Δ) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας 2014-2020 και το ποσό των 49.560,32 ευρώ από Ίδιους Πόρους του Δήμου Λαρισαίων. Σκοπός της Προγραμματικής είναι να λειτουργήσει το Γενί Τζαμί, ως χώρος πληροφόρησης και πολιτιστικής διασύνδεσης της πόλης και των μνημείων, μέσω καινοτόμων και φιλικών ψηφιακών υπηρεσιών, προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά και το σύνολο του φάσματος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της πόλης».

Τέλος η κ. Μενδώνη σημειώνει ότι «αναφορικά με την υλοποίηση της μελέτης για την ενοποίηση των 14 μνημείων εντός της βυζαντινής οχύρωσης της πόλης, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, καθώς πρόκειται για παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν κυρίως σε πεζοδρόμους και σε αρχαιότητες διατηρημένες σε πλατείες της πόλης (Πλατεία Μπλάνα, Πλατεία Λαμπρούλη), προκειμένου να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο ευρύτερης μελέτης του Δήμου Λαρισαίων για την ανάδειξη του κέντρου της πόλης».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ