ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 8 ΜΗΝΕΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ 1000 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟ ΜΗΝΑ

Ανακοίνωση του Τομέα Υγείας του ΜέΡΑ25

Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι χωρίς να πραγματοποιήσει καμία ουσιαστική ενίσχυση στη δημόσια υγεία, κλείνοντας χειρουργεία, κλινικές και εξωτερικά ιατρεία, με αθροιστικά εκατοντάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ανεχόμενη την επιλογή ασθενών με ταξικά κριτήρια και περικόπτωντας για το 2022 τον προϋπολογισμό για την υγεία, πετυχαίνει να έχει «και την κοινωνία και οικονομία ανοιχτή και ένα ανεκτό ποσοστό θνητότητας από COVID», συγκρίσιμο με της υπόλοιπης Ε.Ε., καθώς, όπως μας λένε, και η υπόλοιπη Ε.Ε. δοκιμάζεται κι εφέτος όσο περίπου και η χώρα μας.

Έτσι είναι λοιπόν; Η απάντηση είναι αρνητική! Στο χάρτη αυτό, από την ιστοσελίδα της Eurostat, φαίνεται πως η Ελλάδα έχει από το φετινό Απρίλιο και μετά σκουρότερο χρώμα από το μεγαλύτερο μέρος της Ε.Ε., της τάξης του 10-30%, κάτι που με απλά λόγια σημαίνει χοντρικά 800-2500 παραπανίσιους θανάτους, προστιθέμενους στο μέσο όρο των περίπου 9.000 θανάτων / μήνα που είχαμε κατά τα χρόνια προ πανδημίας. Ενδεικτικά, τα ποσοστά αυτά μετά το Μάρτιο του 2021 είναι διπλάσια από της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι θάνατοι αυτοί αφορούν όλα τα νοσήματα και όχι μόνο την COVID, ενώ τονίζεται ότι οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος 2021, με τον τριψήφιο ημερήσιο αριθμό θανάτων από COVID, δεν έχουν καν προλάβει να ενσωματωθούν.

Αυτοί οι αριθμοί αποδεικνύουν ένα διογκούμενο κενό δημόσιας υγείας στη χώρα μας που καθόλου δεν αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους με Covid, αλλά πρακτικά όλους μας. Η κυβέρνηση κατά το 2021 «προστατεύει» ονομαστικά τη θνητότητα από Covid σε εμβολιασμένους, αλλά όχι τη δημόσια υγεία συνολικά!

Παράλληλα, το φαινόμενο αυτό προσβάλλει πολύ χειρότερα την Ελλάδα έναντι των περισσότερων άλλων χωρών της Ε.Ε, γεγονός που γκρεμίζει τη δεύτερη δικαιολογία της κυβέρνησης, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και εκτός Ελλάδας.

Τρίτο και σημαντικό, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει ειδικά τους τελευταίους μήνες και μετά από την πάροδο πολλών μηνών κατά τους οποίους για όλες τις χώρες υπήρξε το παράθυρο ευκαιρίας για ανασυγκρότηση και προετοιμασία των συστημάτων υγείας τους.

Η ελληνική κυβέρνηση, με τις στρατηγικές και συνεχιζόμενες παραλείψεις της ως προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχει μετατρέψει τη δημόσια υγεία σε αποτυχημένο σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων, καταφέρνοντας προσωρινά μόνο να μετακυλίει αλλού τις ευθύνες της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ