ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ

Ο Χρ. Κέλλας υποστηρίζει ότι διατηρούνται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις

«Θέλω να συγχαρώ την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για την απόφασή της να διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ και να στηρίξει περαιτέρω την κτηνοτροφία.

Πρόκειται για εξέλιξη, που ανακουφίζει ιδιαίτερα τους παραγωγούς μήλων, βιομηχανικής τομάτας, καρπών με κέλυφος (αμύγδαλο, φουντούκι, φιστίκι, καρύδι, κάστανο) και ζαχαρότευτλων, οι οποίοι ανησυχούσαν ευλόγως, με αφορμή διάφορες εισηγήσεις που μιλούσαν για περικοπές.

Η κυβέρνησή μας, για ακόμη μια φορά αποδεικνύει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για τον αγρότη και τον πρωτογενή τομέα».
Αυτά υποστήριξε, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ 2023 – 2027.

Ο Λαρισαίος πολιτικός στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε “στην αδιαμφισβήτητη εθνική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατάφερε να διατηρηθούν και στη νέα ΚΑΠ τα 19,3 δις για την Ελλάδα, τη στιγμή που σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ υπήρξε μείωση κατά 15%”.

Χαιρέτησε, ακόμη, τις ανακοινώσεις του Υπουργού Σπήλιου Λιβανού, σχετικά με τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής Στήριξης των Νέων Αγροτών, των πραγματικών παραγωγών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των βιολογικών προϊόντων και των προϊόντων με προστιθέμενη αξία.

Στήριξη τευτλοκαλλιέργειας

Μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στο γραφείο του στη Λάρισα με τον Σύλλογο Τευτλοπαραγωγών, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ ζήτησε από τον Υπουργό τη σύγκληση σύσκεψης, με το Υπουργείο Ανάπτυξης, την Τράπεζα Πειραιώς κι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με την Βιομηχανία Ζάχαρης, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας, όπως και να καταρτιστεί ένα σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ.

Ως γνωστό, τέλος Φεβρουαρίου λήγει η σύμβαση με την Royal Sugar για τα δυο εργοστάσια στο Πλατύ και τις Σέρρες και οι παραγωγοί εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για το μέλλον της καλλιέργειας και την επιβίωσή τους.
Αγροτικό ρεύμα

Ο κ. Κέλλας, μετέφερε στον κ. Λιβανό την αναστάτωση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, από τα υπέρογκα τιμολόγια της ΔΕΗ, συνέπεια της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας, αλλά κυρίως της επιβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής και τον κάλεσε να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Με τέτοιο κόστος ενέργειας, καθίσταται ασύμφορη η παραγωγή και μοιραία θα οδηγηθούν αγροτικές καλλιέργειες σε εγκατάλειψη», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Λαρισαίου πολιτικού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ