ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΖΑΓΟΡΑΣ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στηρίζει με ανακοίνωση που υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι τα αιτήματά τους

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, στηρίζουν τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των μηλοπαραγωγών, καστανοπαραγωγών και αμυγδαλοπαραγωγών των Δήμων Αγιάς, Ζαγοράς και της Δ.Ε Νέσσωνος του Δήμου Τεμπών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ε.Ε. Αξιώνουν από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους και συγκεκριμένα:

• Να δώσει ουσιαστική ενίσχυση και στους μηλοπαραγωγούς (Αγιάς, Ζαγοράς) που λόγω του συνεχιζόμενου εμπάργκο της Ε.Ε κατά της Ρωσίας, έχασαν την δυνατότητα μεγάλων εξαγωγών και είχαν μεγάλες απώλειες εισοδήματος, οι οποία έγινε ακόμα μεγαλύτερη, αφού λόγω της πανδημίας και των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπισή της, πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές ή έμειναν αδιάθετα στα ψυγεία στα χέρια των παραγωγών, χωρίς να πάρουν καθόλου αποζημίωση.

• Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και όσους πραγματικά παράγουν. Όσο όμως ισχύει το καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι αδιανόητη και ως σκέψη να κοπεί από τα μήλα, κάστανα, αμύγδαλα αρπάζοντας κυριολεκτικά από την τσέπη των παραγωγών χιλιάδες ευρώ.

• Για όσο ισχύει το σύστημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να διασαφηνίσουν την θέση τους εδώ και τώρα καθώς όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα στα ΜΜΕ τα οποία δεν διαψεύδονται, η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να αφήσει εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης τα μήλα, κάστανα, αμύγδαλα και αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία και αγανάκτηση καθώς παίρνουν χρήματα από την τσέπη μας που ως τώρα τα εισπράττουμε. Να ενταχθούν και τα κεράσια στα προϊόντα που λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση.

• Οι προκαταβολές που δόθηκαν για τον παγετό της 9ης Απριλίου είναι σε πολλές περιπτώσεις άδικες και εξευτελιστικές. Να δοθούν άμεσα το σύνολο των αποζημιώσεων οι οποίες πρέπει να είναι ουσιαστικές. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλα τα φυσικά αίτια και τις νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

• Μείωση του τεράστιου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση τουλάχιστον 50% στο αγροτικό και οικιακό ρεύμα. Να παρθούν πίσω οι αυξήσεις σε μέσα και εφόδια και να καταργηθεί ο ΦΠΑ καθώς και στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Μείωση του κόστους ζωής για να ζήσουμε τις οικογένειες μας.

• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας

Τσιαπλές Αναστάσιος

Γκαραλιάκος Ζήσης

Νάνος Αποστόλης

Μπακάση Βασιλική

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ