ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ;

ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρήστος Τσιόπας, δημοτικός σύμβουλος της Συν Πολιτείας

Αμεση ήταν η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της Συν πολιτείας και πρώην αντιδημάρχου του δήμου Τυρνάβου Χρήστου Τσιόπα στο χθεσινό ρεπορτάζ του paidis.com περί απειλής παραίτησης σύσσωμης της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου. Με κείμενό του ο κ. Τσιόπας ζητά από τη δημοτική αρχή ενημέρωση για το τί ακριβώς συμβαίνει στα οικονομικά του δήμου παραθέτοντας και κάποια στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Στο κείμενο αναφέρει τα εξής:

Για άλλη μια φορά έχουμε την έκφραση δυσαρέσκειας των υπαλλήλων της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου και μάλιστα με την απειλή της παραίτησης.
Κίνηση που φανερώνει αποκλίνουσες διεργασίες μεταξύ υπαλλήλων και αιρετών. Άν κάτι τέτοιο συμβαίνει τότε θα ”σκάσουν” προβλήματα και θα φανεί πως τα οικονομικά του Δήμου κινούνται εκτός εγκεκριμένων στόχων.
Η εξέλιξη αυτή διαφαίνεται και από την έκθεση της οικονομικής υπηρεσίας που παρουσίασε την πορεία των εσόδων και των εξόδων για το τελευταίο τρίμηνο. Οι αποκλίσεις από τους προϋπολογιισμένους στόχους, που η ίδια η δημοτική αρχή έθεσε, είναι πολλές και μεγάλες.
Όπως:
• Τα έσοδα από τέλη καθαριότητας, φωτισμού, άρδευσης αλλά και από ενοίκια είναι στο 50% των προϋπολογισθέντων. Επειδή το διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του χρόνου είναι μικρό, αναμένεται να υπάρξει αστοχία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
• Πολύ χαμηλό επίτευγμα καταγράφεται στις επιχορηγήσεις για επενδυτικές δαπάνες. Από το προϋπολογισμένο ποσό των 7.150.000 ευρώ, βεβαιώθηκαν μόνο τα 570.000 ευρώ. Εδώ τι φταίει, η υπερεκτίμηση των στόχων ή κάτι άλλο;
• Όσον αφορά τα έξοδα και τις πληρωμές του Δήμου θα αναφερθώ μόνο σε μιά εμφατικά μεγάλη απόκλιση. Σε προϋπολογισμό περίπου 6.000.000 ευρώ πληρώθηκαν μόνο 300.000 ευρώ. Αυτό δείχνει ότι ο Δήμος δεν πληρώνει. Είτε γιατί δεν έχει εκτελεστεί αντίστοιχο φυσικό έργο, είτε από επιλογή για να μην εμφανίσει μεγάλο συνολικό έλλειμα.

Για την είσπραξη των παλαιοτέρων βεβαιωμένων οφειλών, που για άλλη μια φορά είναι ελάχιστη, εδώ αποτυπώνεται το διαχρονικό πρόβλημα των Δήμων. Προφανώς και δεν καταλογίζονται ευθύνες στην οικονομική υπηρεσία αλλά ούτε και αναποτελεσματικότητα στην δημοτική αρχή. Αυτό δείχνει την άσχημη οικονομική κατάσταση των δημοτών που τους έφερε η χρόνια οικονομική και υγειονομική κρίση και προβάλει την ανάγκη στήριξής τους από τον Δήμο.

Για να υπάρξει όμως στήριξη χρειάζεται η οικονομική ευρωστία του Δήμου. Στοιχείο που θα ενισχύσει την αυτοτέλεια και την αυτοδυναμία του.

Όπως για παράδειγμα, κάναμε εμείς το 2015, που με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΤ επιβάλλαμε τέτοια τιμολόγηση, ώστε να έχουμε τώρα το πιό φθηνό νερό σε όλη την Ελλάδα και όλα αυτά τα χρόνια να το απολαμβάνουν οι δημότες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ